Σούπα γλυκοπατάτας με φυστίκι που βοηθά στο ξεφούσκωμα και στην καύση του λίπους της κοιλιάς

Υλικά:

  • 2 μεγάλες γλυκοπατάτες
  • 1 κ. σ. λάδι
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3 φλ. μείγμα χυμού ντομάτας-λαχανικών ή χυμό ντομάτας
  • 1 κονσέρβα πράσινα τσίλι, στραγγισμένα
  • 2 κ. γλ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 1 κ. γλ. αλεσμένο μπαχάρι
  • 1 κουτί ζωμό λαχανικών
  • ½ φλ. φυστικοβούτυρο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι για γεύση
  • Ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Τρυπάτε τις γλυκοπατάτες σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι και τις βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ψηθούν, για 7 έως 10 λεπτά
  2. Αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, για 2 με 4 λεπτά
  4. Προσθέτετε το σκόρδο και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό ακόμα
  5. Ρίχνετε χυμό ντομάτας, πράσινα τσίλι, τζίντζερ και μπαχάρι και ρυθμίστε τη φωτιά έτσι ώστε το μείγμα να βράσει απαλά, για 10 λεπτά
  6. Μέχρι να βράσει, ξεφλουδίζετε τις γλυκοπατάτες και τις κόβετε σε μπουκιές
  7. Προσθέστε τα μισά στην κατσαρόλα και τοποθετήστε τα υπόλοιπα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ μαζί με το ζωμό και το φυστικοβούτυρο
  8. Πολτοποιήστε μέχρι να γίνει εντελώς λείο
  9. Βάλτε τον πουρέ στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά να ενωθεί, αν θέλετε, αραιώστε και με λίγο νερό
  10. Ρίχνετε το πιπέρι και ζεσταίνετε για λίγο
  11. Γαρνίρετε με κόλιαντρο, αν θέλετε και σερβίρετε

Οφέλη

Η σούπα με γλυκοπατάτες και φυστίκι είναι η ιδανική συνταγή για να ξεφουσκώνετε και να χάσετε το λίπος της κοιλιάς. Έχει 302 θερμίδες, 8,6 γρ. πρωτεΐνης, 28,6 γρ. υδατανθρακών, 5,5 γρ. φυτικών ινών, 11,6 γρ. σακχάρων, 15,8 γρ. λιπαρών -εκ των οποίων κορεσμένα τα 2,3.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι η πιο γλυκιά εκδοχή της πατάτας και καλλιεργούνται παγκοσμίως. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα συμπεριλαμβανομένου του πορτοκαλί, του λευκού και του μοβ και είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία μας και μας προσφέρουν:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Μαγγάνιο
  • Βιταμίνη Β6
  • Κάλιο
  • Παντοθενικό οξύ
  • Χαλκός
  • Νικοτινικό οξύ

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες ειδικά οι ποικιλίες πορτοκαλί και μοβ είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν φλεγμονή. Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η γήρανση.

Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν δύο τύπους φυτικών ινών: διαλυτές και αδιάλυτες. Οι φυτικές ίνες παραμένουν εντός του πεπτικού σας συστήματος και παρέχουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το έντερο.

Ορισμένοι τύποι διαλυτών ινών, γνωστές ως παχύρρευστες ίνες, απορροφούν νερό και μαλακώνουν τα κόπρανα. Από την άλλη πλευρά, οι μη ιξώδεις, αδιάλυτες ίνες δεν απορροφούν νερό και προσθέτουν όγκο. Ορισμένες διαλυτές και αδιάλυτες ίνες μπορούν επίσης να ζυμωθούν από τα βακτήρια στο παχύ έντερο, δημιουργώντας ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που τροφοδοτούν τα κύτταρα της εντερικής επένδυσης και τα διατηρούν υγιή και δυνατά.

Οι γλυκοπατάτες προσφέρουν διάφορα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι ανθοκυανίνες αποδεδειγμένα επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού.

Είναι, επίσης, απίστευτα πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, το αντιοξειδωτικό που ευθύνεται για το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα του λαχανικού. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και χρησιμοποιείται για να σχηματίσει υποδοχείς ανίχνευσης φωτός μέσα στα μάτια σας.

Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Α προκαλεί ανησυχία στις αναπτυσσόμενες χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε έναν ειδικό τύπο τύφλωσης που είναι γνωστή ως ξηροφθαλμία. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βήτα-καροτίνη, όπως οι γλυκοπατάτες με σάρκα πορτοκαλιού, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της πάθησης.

Επιπλέον, η βιταμίνη Α είναι κρίσιμη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα χαμηλά επίπεδα στο αίμα έχουν συνδεθεί με μειωμένη ανοσία. Είναι βασική για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων, ειδικά στην επένδυση του εντέρου σας. Το έντερο εκτίθεται σε πολλά πιθανά παθογόνα που προκαλούν ασθένειες. Επομένως, ένα υγιές έντερο είναι σημαντικό μέρος ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α αυξάνει τη φλεγμονή του εντέρου και μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να ανταποκρίνεται σωστά σε πιθανές απειλές.

 

Σχετικά άρθρα