Αισθάνεσαι πίεση;- Τι να κάνεις όταν κάποιος σε φτάνει συνεχώς στα όριά σου!

Το να βάζουμε όρια με τους άλλους είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής που διαφυλάσσει την ψυχική μας υγεία και μειώνει τις εξωτερικές πιέσεις. Μερικές φορές χρειάζεται να θέσουμε όρια στο τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για κάποιον άλλον ή πόσο είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε κάποιον να μας εκμεταλλευτεί ή να μας κακομεταχειριστεί.

Η έλλειψη υγιών ορίων μπορεί να βλάψει τη συναισθηματική, ψυχολογική, σωματική ή οικονομική μας υγεία και να επηρεάσει αρνητικά τις άλλες σχέσεις μας. Χωρίς ισχυρά όρια, μπορούμε να επιτρέψουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά επιβραβεύοντάς την.

Παρά τα υγιή πλεονεκτήματα των ορίων, μερικοί από άνθρωποι έχουν μια προβληματική σχέση με τον καθορισμό των προσωπικών ορίων επειδή:

  • Νιώθουν ένοχοι για το πώς τα όριά τους θα επηρεάσουν τους άλλους
  • Φοβούνται τον θυμό, το συναίσθημα, την εγκατάλειψη ή την απόρριψη των άλλων
  • Νιώθουν εγωιστές γιατί πιστεύουν ότι οι «καλοί» άνθρωποι πρέπει να θυσιάζονται για τους άλλους
  • Είναι ενσυναίσθητοι και θέλουν να ανακουφίσουν τον πόνο των άλλων ανθρώπων
  • Θέλουν να είναι συνεχώς τα «καλά» παιδιά που θα αρέσουν σε όλους και θα τους αρέσουν όλοι
  • Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν θεωρούν ότι αυτό που θέλουν ή χρειάζονται είναι τόσο σημαντικό όσο αυτό που θέλουν ή χρειάζονται οι άλλοι
  • Δεν ξέρουν πώς θα υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τον εαυτό τους και τις προσωπικές επιλογές τους

Αν σε όλα τα προαναφερθέντα, είδες και τον εαυτό σου τότε η ύπαρξη υγιών ορίων χρειάζεται συναισθηματική δουλειά και εξάσκηση, με βασικό στόχο να επανατοποθετήσεις το εαυτό σου στα μάτια σου και στα μάτια των άλλων. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο, ειδικά όταν έρχεται πραγματικά η στιγμή να μπουν τα όρια, ωστόσο σίγουρα θα νιώσεις αμέσως καλύτερα μόλις διεκδικήσεις τον χώρο σου.

Όσοι σε φτάνουν στα όριά σου

Οι άνθρωποι που σε φτάνουν στα όριά σου θα παρατηρήσεις ότι υπάρχουν σε διάφορες μορφές γύρω σου και μπορεί να είναι ναρκισσιστές, ανώριμοι, προνομιούχοι, εγωιστές, απελπισμένοι, ανίδεοι ή κάποιος συνδυασμός αυτών. Μπορεί να κάνουν πράγματα όπως:

  • Αγνοούν επιδεικτικά τα όριά σου
  • Σε περνούν από δοκιμασία για να επιβεβαιώσουν αν όντως έβαλες όρια
  • Διαφωνούν με τους λόγους που σε έκαναν τα βάλεις
  • Ζητούν επανειλημμένα να τα παρακάμψεις για χάρη τους
  • Προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν ώστε να τα χαλαρώσεις
  • Συμπεριφέρονται λες και λειτουργείς παράλογα και μεγαλοποιούν τα δεινά τους
  • Προσπαθούν να σε εξαντλήσουν ρωτώντας επανειλημμένα ακόμα και αφού έχεις πει «όχι»

Αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων 

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της εξώθησης των ορίων σου και των νόμιμων αιτημάτων για χαλάρωση αυτών όταν οι συνθήκες πραγματικά το απαιτούν. Μερικές φορές πράγματι υπάρχουν ελαφρυντικές περιστάσεις. Οι συμπονετικοί άνθρωποι κρίνουν πότε η κατάσταση απαιτεί να κάμψουν τα όριά τους. Ομοίως, οι σοφοί άνθρωποι εξετάζουν εάν τα οφέλη από τη διεκδίκηση των ορίων τους αξίζουν το πιθανό κόστος. Ορισμένα όρια είναι πιο σημαντικά από άλλα.

Εάν καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι αξίζει να υπερασπιστείς τα όριά σου, υπενθύμισε στον «παραβάτη» το όριο χρησιμοποιώντας έναν σίγουρο, καλά διαμορφωμένο τόνο φωνής. Μπορείς, πολύ συνοπτικά, να επαναλάβεις γιατί δεν παρακάπτεις τους προσωπικούς σου κανόνες, αν πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει, αλλά μην υπερβάλλεις. Στη συνέχεια, άλλαξε θέμα ή άφησε την κατάσταση ως έχει. Εάν η επίλυση αυτής κρίνεται και από τον άνθρωπο που σε εξωθεί στα όριά σου:

  1. Ενίσχυσε τον εαυτό σου αναθεωρώντας τους λόγους που έβαλαν τα όριά σου και το κόστος της υποχώρησης
  2. Θυμήσου ότι τα όριά σου είναι δικαίωμά σου. Είναι ο χρόνος, τα χρήματα, η προσπάθεια, το σώμα, η τιμή, η αξιοπρέπεια, η αυτοεκτίμηση, η δουλειά κ.λπ. που συμπαρατάσσονται με αυτά
  3. Μην συμβιβάζεσαι μόνο και μόνο για να αποφύγεις τη δυσαρέσκεια και τη δυσφορία του. Αν και μπορεί να είναι δυσαρεστημένος μαζί σου  είναι συνήθως προσωρινό.
  4. Απόφυγε να τσακώνεσαι με κάποιον που πιέζει τα όρια, καθώς είναι δύσκολο να υποχωρήσεις. Εάν αρχίσει να μαλώνει ή να επιμένει, κλείσε τον διάλογο λέγοντας κάτι σαν “Λυπάμαι αν η απόφασή μου κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για σένα, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις.” Στη συνέχεια, τερμάτισε απαλά τη συζήτηση αλλάζοντας το θέμα ή αφήνοντας την κατάσταση ως έχει
  5. Τα άτομα που ωθούν τα όρια μπορεί να είναι επιβαρυντικά και ενοχλητικά αλλά διατήρησε την ηρεμία και την ψυχραιμία σου για να μην προκληθεί αχρείαστο δράμα
  6. Λάβε υπόψη σου ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αντιληφθείς ποιοι άνθρωποι του κύκλου σου σε φτάνουν στα όριά σου. Για αυτό θα πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα να επαναδιατυπώσεις με βεβαιότητα τα όριά σου ενώ αρνείσαι να συμμετέχεις σε μη παραγωγικό διάλογο
  7. Κατανόησε ότι είναι επικίνδυνο να ενδώσεις σε κάποιον που σε ωθεί τα όρια. Ενισχύει τη συμπεριφορά του και τον κάνει να σε προκαλεί συνεχώς. Παράμεινε στην θέση σου και σίγουρα θα κάνει πίσω όταν καταλάβει πως ό,τι κάνει είναι άκαρπο.

Σχετικά άρθρα