Καρκίνος του μάστου: Αυτά είναι τα 11 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Ο καρκίνος του μαστού είναι καρκίνος που σχηματίζεται στα κύτταρα του στήθους. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αλλά είναι πολύ πιο συχνός στις γυναίκες. Η ουσιαστική υποστήριξη για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού και η χρηματοδότηση της έρευνας συνέβαλε στη δημιουργία προόδου στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του μαστού έχουν αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια μειώνεται σταθερά. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω παραγόντων όπως η έγκαιρη ανίχνευση, μια νέα εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία και η καλύτερη κατανόηση της νόσου.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του;

Τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ένα εξόγκωμα ή πάχυνση του μαστού που έχει διαφορετική αίσθηση από τον περιβάλλοντα ιστό
  • Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την εμφάνιση ενός μαστού
  • Αλλαγές στο δέρμα πάνω από το στήθος, όπως λακκάκια
  • Ανεστραμμένη θηλή
  • Ξεφλούδισμα, απολέπιση, δημιουργία κρούστας ή απολέπιση της χρωματισμένης περιοχής του δέρματος που περιβάλλει τη θηλή ή το δέρμα του μαστού
  • Ερυθρότητα ή τρύπημα του δέρματος πάνω από το στήθος, που θυμίζει φλοιό πορτοκαλιού

Κληρονομικός καρκίνος του μαστού

Οι γιατροί εκτιμούν ότι περίπου το 5 με 10 τοις εκατό των καρκίνων του μαστού συνδέονται με γονιδιακές μεταλλάξεις που περνούν από γενεές μιας οικογένειας. Έχει εντοπιστεί ένας αριθμός κληρονομικών μεταλλαγμένων γονιδίων που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Τα πιο γνωστά είναι το γονίδιο του καρκίνου του μαστού 1 και το γονίδιο του καρκίνου του μαστού 2, τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του μαστού όσο και των ωοθηκών.

Εάν έχεις ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή άλλων μορφών καρκίνου, ο γιατρός σου μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων μεταλλάξεων σε γονίδια που περνούν από την οικογένειά σου. Σκέψου να ζητήσεις από το γιατρό σου μια παραπομπή σε γενετικό σύμβουλο, ο οποίος μπορεί να ελέγξει το οικογενειακό ιστορικό υγείας σου.

Ποιά είναι τα σημάδια που τον προδίδουν;

1. Εξογκώματα

Μια μάζα ή ένα εξόγκωμα που δεν πονάει είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου του μαστού που παρατηρούν οι περισσότερες γυναίκες. Το εξόγκωμα μπορεί να είναι σκληρό ή μαλακό, κινητό ή σταθερό – οτιδήποτε αισθάνεται διαφορετικό ή μη φυσιολογικό οπουδήποτε στο στήθος πρέπει να ελέγχεται.

Μπορεί στο παρελθόν να είχες μία προηγούμενη μάζα που αποδείχτηκε ότι ήταν κύστη ή ινοαδένωμα (ένας τύπος καλοήθους όγκου), αλλά δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η ίδια περίπτωση. Για πρέπει να δείχνεις στον γιατρό σου κάθε νέο εξόγκωμα. Και μην ξεχνάς να ελέγχεις τον ιστό που εκτείνεται στη μασχάλη σου.

2. Πόνος και Ευαισθησία

Μόνο το 15% του καρκίνου του μαστού είναι επώδυνο, επομένως εάν αισθάνεσαι πόνο στο στήθος, οι πιθανότητες είναι πολύ πιο πιθανό να φοράς απλώς λάθος νούμερο σουτιέν ή αυτό να πιέζεται από ρούχα που φοράς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο ακριβώς πάνω από τη θηλή.

Ωστόσο, για τις γυναίκες με φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, ο πόνος και η ευαισθησία στην περιοχή μπορεί συχνά να είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του μαστού. Ένα σημάδι ότι έχει κάνει μετάσταση, ωστόσο, είναι ο πόνος σε άλλα μέρη του σώματός σου, όπως στη μέση ή τους γοφούς. Κάθε πόνος που έχεις συνεχώς για περισσότερες από δύο εβδομάδες θα πρέπει να ελέγχεται.

3. Προεξέχουσες φλέβες

Οι φλέβες που προεξέχουν και είναι οπτικά ορατές στην επιφάνεια του μαστού μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου του μαστού. Η μάζα του καρκίνου μπορεί να εμποδίσει την ελεύθερη ροή του αίματος, προκαλώντας τη διόγκωση των φλεβών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκληθεί και από δραστηριότητες όπως ο θηλασμός.

4. Εκκρίσεις από τις θηλές

Οτιδήποτε βγαίνει από τις θηλές πιθανότατα θα πυροδοτήσει τον κώδωνα του κινδύνου, αν και οι περισσότερες εκκρίσεις είναι απόδειξη καλοήθειας, ειδικά εάν είναι γαλακτώδεις. Για τον καρκίνο, η έκκριση είναι συνήθως μονόπλευρη, σε μεγάλη ποσότητα και αιματηρή. Ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται, έλεγξε αυτό το πιθανό πρώιμο σημάδι καρκίνου του μαστού άμεσα.

5. Ερυθρότητα

Οι πιθανότητες του δέρματος που βλέπουμε συχνά στο στήθος από καρκίνο είναι ερυθρότητα με ζέστη στην περιοχή. Ένα συνολικό σκούρο χρώμα δεν είναι ανησυχητικό, αλλά τα μεγάλα κόκκινα μπαλώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού ειδικά όταν προκύπτουν παράλληλα με πρησμένο στήθος. Συχνά οι άνθρωποι το θεωρούν μία απλή λοίμωξη που όντως συμβαίνει μερικές φορές, ειδικά αν θηλάζεις. Εάν η ερυθρότητα δεν υποχωρήσει, ο γιατρός θα προχωρήσει σε βιοψία δέρματος για να βρει την αιτία.

6. Λακκάκια στο δέρμα

Μια άλλη από τις πιο κοινές αλλαγές του δέρματος από τον καρκίνο είναι η εμφάνιση φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα. Αυτό συμβαίνει όταν ο καρκίνος τραβάει το δέρμα λόγω εμπλοκής.

7. Μικρά ροζ εξογκώματα

Οι κόκκινες κηλίδες στο στήθος, που ονομάζονται βλατίδες, είναι συχνά σημάδι μιας μη καρκινικής πάθησης, αλλά μπορεί επίσης να είναι πρώιμα σημάδια καρκίνου του μαστού. Αυτό μερικές φορές μπορεί να μοιάζει με εξάνθημα ή μικροσκοπικά τσιμπήματα εντόμου.

8. Μια ανεστραμμένη θηλή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όγκος θα προσκολληθεί σχεδόν στον πόρο πίσω από τη θηλή ή το δέρμα, αναγκάζοντας την να συστέλλεται και να τραβιέται προς τα μέσα. Εάν αυτό συνέβη μετά το θηλασμό, τότε είναι φυσιολογικό. Αλλά διαφορετικά θα πρέπει να ελέγξεις τυχούσες αναστροφές της θηλής ή του δέρματος, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου του μαστού.

9. Διογκωμένοι λεμφαδένες

Οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι γενικά σημάδι μόλυνσης. Εάν το πρήξιμο είναι επίμονο επιβάλλεται να το ελέγξεις καθώς μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου που έχει εξαπλωθεί. Οι πρησμένοι κόμβοι κάτω από τις μασχάλες σου, ειδικότερα, είναι σημάδια καρκίνου του μαστού.

10. Ξαφνική ασυμμετρία ή αλλαγές στο μέγεθος του στήθους

Οι αλλαγές στον τρόπο εμφάνισης του μαστού σου είναι ένα κύριο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα το πρήξιμο ή η συρρίκνωση και η ασυμμετρία της μίας πλευράς σε σύγκριση με την άλλη.

11. Παρατεταμένες ανωμαλίες

Εάν μια γυναίκα έχει ιστορικό καρκίνου του μαστού και έχει συμπτώματα για περισσότερες από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να πάει στον γιατρό της και να κάνει μια εξέταση εάν χρειαστεί. Τα περισσότερα μη καρκινικά προβλήματα βελτιώνονται μετά από δύο εβδομάδες, αλλά εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, μπορεί να εκδηλωθεί με την μορφή πονοκεφάλων, επιληπτικών κρίσεων, πόνων στα οστά, δύσπνοιας, δυσκολίας στην αναπνοή, ακόμη και απλής κόπωσης.

 

Σχετικά άρθρα