Πώς το παιχνίδι με οικιακά αντικείμενα μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του μωρού σου;

παιδί Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το να επιτρέπεις στο μωρό σου να παίζει με ασφάλεια με είδη οικιακής χρήσης, όπως ξύλινα κουτάλια, χαρτόκουτα ή πλαστικά δοχεία μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξή του εξίσου με τα παιχνίδια.

Το παιχνίδι με μια μεγάλη ποικιλία πιθανών παιχνιδιών δεν είναι καταστροφικό ή αποσπώμενο. Η πληθωρικότητα στα μωρά είναι πολύ προσαρμοστική, είναι το πώς μαθαίνουν για το περιβάλλον τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να περιμένετε. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντικαταστήσεις τα παιχνίδια με αυτοσχέδια ή να μην ξαναπάρετε άλλα υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να ενισχύσεις την ανάπτυξη του μωρού σου.

Τι είναι το ελεύθερο παιχνίδι και γιατί είναι σημαντικό;

Το ελεύθερο παιχνίδι είναι ένας όρος που περιγράφει το μη δομημένο παιχνίδι εκτός προεπιλεγμένων παιχνιδιών. Βασικά, σημαίνει ότι το παιδί αποφασίζει με τι θέλει να παίξει και για πόσο καιρό. Ο χρόνος οθόνης ή οποιαδήποτε δραστηριότητα υπό την ηγεσία ενηλίκων δεν ταξινομείται ως ελεύθερο παιχνίδι.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, το ελεύθερο παιχνίδι είναι μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να τροφοδοτήσουν τη δημιουργικότητά τους. Για τα μωρά, είναι ένα ζωτικό βήμα προς την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σώματός τους και των πραγμάτων γύρω τους.

Μερικοί γονείς πέφτουν στην παγίδα να πολεμήσουν το φυσικό ένστικτο του μωρού τους να εξερευνήσει πολλά διαφορετικά αντικείμενα σε σύντομες εκρήξεις ενδιαφέροντος. Αντίθετα, πιστεύουν ότι πρέπει να διδάξουν στο παιδί τους πώς να συγκεντρώνεται. Πολλές φορές δε, επιβάλλουν τις ίδιες προσδοκίες που έχουν για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας όπως το να είναι ήσυχα, να διαβάσουν κάποιο βιβλίο κ.α.

Μην πέσεις όμως στην ίδια παγίδα. Η εξερεύνηση μιας ποικιλίας αντικειμένων σε διαφορετικά βάρη και μεγέθη διδάσκει στο μωρό σου πώς να προσαρμόζει τη συγκέντρωσή του, κάτι που θα γίνει σημαντικό όταν μαθαίνει και άλλες δεξιότητες, όπως πώς να κρατά ένα μολύβι. Όσο πιο ποικίλα είναι τα πράγματα με τα οποία του αρέσει να παίζει και να εξερευνά, τόσο περισσότερο μαθαίνουν πραγματικά λεπτές κινητικές δεξιότητες και αδρές ​​κινητικές δεξιότητες, που είναι σημαντικές για το σχολείο.

Πώς να ενθαρρύνεις το παιδί;

Ενώ το ελεύθερο παιχνίδι είναι μια αδόμητη δραστηριότητα που καθοδηγείται από το παιδί, υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να ενθαρρύνουν αυτό το είδος παιχνιδιού. Το να τους προσφέρεις επιλογές αντί να τις περιορίζεις το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να το ενθαρρύνεις να διευρύνει τους ορίζοντές του.

Για τα βρέφη οι διαφορετικές επιλογές θα μπορούσαν να είναι μια ποικιλία από πολύχρωμα λούτρινα ζώα. Για τα νήπια, θα μπορούσαν είναι ζυμαράκια, αυτοκίνητα- παιχνίδια, μπλοκ και μαγνητικά πλακίδια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν οτιδήποτε επιπλέον θελήσουν για να παίξουν. Σε τελική ανάλυση, ο χρόνος παιχνιδιού για το μωρό σου θα πρέπει να είναι διασκέδαση. Το παιχνίδι είναι, εξ ορισμού, μια ευχάριστη δραστηριότητα που επιλέγει μόνο του.

Επιθυμία για εξερεύνηση

Όπως αποδεικνύεται σε αυτή την τελευταία μελέτη, τόσο τα παιχνίδια όσο και τα οικιακά αντικείμενα μπορούν να διευκολύνουν τη μάθηση και την ανάπτυξη στα νήπια. Η προσφορά μιας ποικιλίας αντικειμένων στο μωρό σου για να παίξει έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική του ανάπτυξη, τις λεπτές και αδρές ​​κινητικές του δεξιότητες, καθώς και υποστηρίζουν τη συναισθηματική του ευεξία και την κατανόηση της γλώσσας.

Τα μωρά θέλουν να εξερευνήσουν την καινοτομία και να μάθουν νέα πράγματα για το περιβάλλον τους πηγαίνοντας από πράγμα σε πράγμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το άδειασμα του συρταριού της Tupperware, το κούμπωμα του καπακιού ξανά σε ένα τηγάνι ή το τρίψιμο χαρτιού στα χέρια τους.

Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα διαπιστώσεις ότι το μωρό σου ελκύεται από τα αντικείμενα με τα οποία σε βλέπει να αλληλεπιδράς, όπως τα κουζινικά σκεύη αν σε έχει δει να μαγειρεύεις. Άλλες φορές μπορεί να παίζει με την αλληλογραφία στο τραπέζι. Μερικές φορές παίζουν με την ζύμη πίτσας ή ψωμιού και άλλες στοιβάζουν κουτιά. Κατσαρόλες, τηγάνια, πλαστικά δοχεία, ξύλινα κουτάλια και τόσα άλλα είδη κουζίνας φαντάζουν συναρπαστικά στα μάτια ενός μικρού παιδιού και αμέσως θα θέλει να τα εξερευνήσει.

Συμβουλές για την υγεία και την ασφάλεια του

Για το μωρό σου, κάθε αντικείμενο είναι ένα βιώσιμο αντικείμενο παιχνιδιού, γι’ αυτό είναι σημαντικό τα αντικείμενα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια να φυλάσσονται μακρυά από το μικρό σου. Η ανάγκη για ασφάλεια είναι πρωταρχικό ζητούμενο καθώς ένα παιδί δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους.

Αιχμηρά αντικείμενα, όπως κλειδιά ή μαχαίρια θα πρέπει να μένουν μακρυά από το οπτικό του πεδίο και να είναι αποθηκευμένα με ασφάλεια τυχόν καθαριστικά υλικά για να αποφευχθούν τυχαίοι τραυματισμούς. Λάβε υπόψη το γεγονός ότι στην προσπάθειά του να μιμηθεί τους μεγάλους στη ζωή τους, ένα μωρό συχνά επιχειρεί να τραβήξει ζεστά φλιτζάνια καφέ από το τραπέζι, να τραβήξει βαριά αντικείμενα από ένα ράφι πάνω στον εαυτό τους ή να γκρεμίσει τα έπιπλα.

 

Σχετικά άρθρα