Ριζότο κολοκύθας με κατσικίσιο τυρί: Μάθετε τα οφέλη του τυριού που είναι πλουσιότερο σε σελήνιο από κάθε άλλο

Υλικά:

  • 1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 1 ½ φλ. ρύζι arborio για ριζότο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 6 φλ. ζωμό λαχανικών ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. πουρέ κολοκύθας χωρίς καρυκεύματα
  • 3 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
  • ½ κ. γλ. αλάτι
  • ½ κ. γλ. αλεσμένο λευκό πιπέρι
  • ¼ κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί, χωρισμένο
  • ¼ φλ. ανάλατο πασατέμπο, φρυγανισμένο
  • ¼ φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά
  2. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά
  3. Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το λάδι να καλύψει όλο το ρύζι, περίπου 30 δευτερόλεπτα
  4. Ρίξτε και το κρασί και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εξατμιστεί εντελώς, 1 με 2 λεπτά
  5. Προσθέστε και 3 φλιτζάνια ζωμό και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών, για 10 με 12 λεπτά
  6. Στην συνέχεια, ρίξτε και τα υπόλοιπα 3 φλιτζάνια ζωμό και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το ρύζι να είναι τρυφερό αλλά ακόμα μαστιχωτό και να απορροφηθούν όλα τα υγρά, για 12 με 14 λεπτά
  7. Χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέστε κολοκύθα, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και 1/2 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί
  8. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσουν πλήρως το τυρί και το βούτυρο και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, για 2 με 3 λεπτά.
  9. Σερβίρετε το ριζότο και πασπαλίστε με το πασατέμπο, μαϊντανό και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί

Οφέλη 

Το ριζότο κολοκύθας με κατσικίσιο τυρί είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο με έντονη γεύση και εύκολη παρασκευή που μπορεί να λειτουργήσει και ως συνοδευτικό σε κάποιο άλλο κυρίως πιάτο. Συγχρόνως, μία μερίδα ριζότου έχει 408 θερμίδες, 12 γρ. πρωτεΐνης, 56 γρ. υδατανθράκων, 5 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. σακχάρων, 14 γρ. λιπαρών -εκ των οποίων κορεσμένα τα 6 γρ.

Κατσικίσιο τυρί

Το κατσικίσιο τυρί είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για το αγελαδινό τυρί και πολύ δημοφιλές στην χώρα μας. Σε πολλά μέρη του κόσμου, το κατσικίσιο γάλα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή γάλακτος που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται από την ήπια και γήινη γεύση του, καθώς και για την ευκολία στην πέψη του. Το κατσικίσιο τυρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του τυριού από αγελαδινό γάλα σχεδόν σε οποιαδήποτε συνταγή.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα υγιή για την καρδιά λιπαρά στο κατσικίσιο τυρί βελτιώνουν την υγεία με διάφορους τρόπους. Ο χαλκός, για παράδειγμα, βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στους άλλους ιστούς του σώματος. Βοηθά επίσης στην απορρόφηση του σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Το κατσικίσιο τυρί περιέχει ριβοφλαβίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β2. Η ριβοφλαβίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές σωματικές διαδικασίες, ειδικά στην παραγωγή και λειτουργία νέων κυττάρων. Το κατσικίσιο τυρί είναι μια καλή πηγή σεληνίου, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που βρίσκεται συχνότερα στα θαλασσινά. Το σελήνιο βοηθά το σώμα να διασπάσει τα υπεροξείδια που βλάπτουν το DNA, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως ο καρκίνος, οι παθήσεις του θυρεοειδούς και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στα θρεπτικά συστατικά του συμπεριλαμβάνονται επίσης:

  • Κάλιο
  • Ψευδάργυρος
  • Μαγνήσιο
  • Ασβέστιο
  • Υποφωσφορικός

1. Απώλεια βάρους

Τα λιπαρά οξέα στο κατσικίσιο τυρί μεταβολίζονται ταχύτερα από το αγελαδινό τυρί, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα αισθάνεται χορτάτο γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η επιλογή κατσικίσιου τυριού από αγελαδινό βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι και να τρώνε λιγότερο συνολικά, κάτι που είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την απώλεια βάρους.

2. Βελτιωμένη πέψη

Ενώ το αγελαδινό γάλα έχει πρωτεΐνες βήτα καζεΐνης Α2 και Α1, το κατσικίσιο τυρί έχει μόνο Α2 βήτα καζεΐνη. Αυτή η διαφοροποίηση σημαίνει ότι το κατσικίσιο τυρί και το κατσικίσιο γάλα είναι ευκολότερα στην πέψη.

3. Υγεία του εντέρου

Το κατσικίσιο τυρί είναι γεμάτο με ευεργετικά προβιοτικά, ένα υγιές είδος βακτηρίων. Τα προβιοτικά αποικίζουν τα έντερα και ανταγωνίζονται τυχόν ανθυγιεινά βακτήρια ή παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκουν εκεί. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να μειώσει την ευαλωτότητά σας σε ασθένειες.

4. Υγεία των οστών

Το κατσικίσιο τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τα οστά, τα δόντια και άλλα όργανα του σώματός σας. Μια δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση οστεοπόρωσης και άλλων διαταραχών των οστών αργότερα στη ζωή.

Σχετικά άρθρα