10 τρόποι για να κάνεις το σπίτι σου πιο οικολογικό

Εκ πρώτης όψεως, η εφαρμογή βιώσιμων λύσεων για να γίνει ένα σπίτι περισσότερο οικολογικό μπορεί να ακούγεται επαχθής, για να μην πούμε ακριβή. Τα καλά νέα είναι ότι η δημιουργία ενός “πράσινου” σπιτιού δεν είναι καθόλου απρόσιτη και πολλές φορές, συνοδεύεται από μεγάλη εξοικονόμηση κόστους χάρη στη μειωμένη κατανάλωση νερού και ενέργειας. Έτσι, ήρθε η ώρα να κάνετε μια αλλαγή ή πολλές.

1. Επένδυσε στην μόνωση

Η προσθήκη μόνωσης στους τοίχους του σπιτιού σου αποτρέπει τη διαρροή ζεστού αέρα το χειμώνα. Απόφυγε το μη βιώσιμο μαλλί προβάτου και τον επιβλαβή υαλοβάμβακα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε χοντρές ράβδους για τους τοίχους σας. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν φελλό που παράγεται από τον αναγεννητικό φλοιό βελανιδιάς από φελλό και την κυτταρίνη από ανακυκλωμένο χαρτί εφημερίδων και χαρτί.

2. Επίλεξε στεγανοποίηση με αέρα

Η στεγανοποίηση ενός σπιτιού, η οποία συχνά περιλαμβάνει επίσης αναβαθμισμένη μόνωση, διευκολύνει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και μειώνει τη χρήση ενέργειας καθιστώντας τις προσπάθειες για τον έλεγχο του κλίματος πιο αποτελεσματικές.

3. Επανεξέτασε την κάτοψή σου

Η επαφή με τη φύση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά η βελτιστοποίηση της διάταξης του σπιτιού σου ώστε να επωφεληθείς από το φυσικό φως είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας και να εξοικονομήσεις χρήματα. Σκέψου ποια δωμάτια έχουν το περισσότερο ηλιακό φως και πώς να τα χρησιμοποιείς.

Επίσης, βρες τον καλύτερο τρόπο για να τοποθετήσεις το γραφείο σου ή τις γωνιές που έχουν περισσότερο φως. Καθάριζε τακτικά τα παράθυρά σου και άλλαξε τις κουρτίνες σου εάν εμποδίζουν αρκετό φως να μπει στον χώρο.

4. Τοποθέτησε βιώσιμο δάπεδο

Το ανακυκλωμένο ξύλο που έχει διασωθεί από παλιές κατασκευές, όπως αχυρώνες ή παλαιότερα κτίρια, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να αποτραπεί η σήψη του, ενώ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σώσεις άλλα δέντρα. Βοηθά επίσης στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, καθώς δεν κατασκευάζεται και δεν περιέχει επιβλαβείς πτητικές οργανικές ενώσεις. Άλλες βιώσιμες επιλογές δαπέδων περιλαμβάνουν μπαμπού, φελλό, ανακυκλωμένο γυαλί ή ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και ελαστικά που μπορούν να μετατραπούν σε χαλιά.

5. Χρησιμοποίησε ενεργειακά αποδοτικά κλιματιστικά

Ένα ενεργειακά αποδοτικό κλιματιστικό μειώνει τη χρήση ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα και το κυριότερο μειώνει τον μηνιαίο λογαριασμό σου. Υπάρχουν δύο τύποι μονάδων που πρέπει να λάβεις υπόψη: ένα σύστημα διαχωρισμού και ένα συσκευασμένο κεντρικό σύστημα αέρα που χρησιμοποιεί αγωγούς.

6. Προτίμησε θέρμανση με υδρονική ακτινοβολία

Τα συστήματα θέρμανσης υδρονικής ακτινοβολίας χρησιμοποιούν νερό για τη θέρμανση ενός σπιτιού αντί για αέρα. Είναι πολύ πιο αποδοτικά ενεργειακά από τα συστήματα θέρμανσης αερίου και πολύ φθηνότερα μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, τα συστήματα που βασίζονται στο νερό μειώνουν τις αλλεργίες, καθώς ο αέρας δεν διαχέεται άμεσα στον χώρο, εκτοξεύοντας σωματίδια σκόνης.

7. Επένδυσε σε ηλιακά πάνελ

Τα ηλιακά πάνελ στην οροφή του σπιτιού σου θα σε προμηθεύουν με καθαρή ενέργεια απευθείας από τον ήλιο, μειώνοντας έτσι τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να πραγματοποιηθεί εξοικονόμηση μετά το κόστος της εγκατάστασης, η ηλιακή ενέργεια είναι ένας από τους πιο αποδεδειγμένους τρόπους μείωσης της χρήσης ενέργειας στο σπίτι.

8. Αναβάθμισε τα πολύπριζα

Ορισμένα ηλεκτρονικά στους χώρους σου σίγουρα θα χρειάζονται τη σταθερή ροή ισχύος. Άλλα, όπως εκτυπωτές ή κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, απαιτούν ενέργεια μόνο όταν χρησιμοποιούνται. Για να αποφύγεις τις αποκαλούμενες «φανταστικές» απώλειες ρεύματος χωρίς την ταλαιπωρία και την ακαταστασία της οριστικής αποσύνδεσης συσκευών, επίλεξε μια λύση με γνώμονα τη διατήρηση, όπως τα πολύμπριζα.

9. Επίλεξε παράθυρα υψηλής απόδοσης

Τα παράθυρα με διπλά τζάμια βοηθούν στη διατήρηση του κρύου αέρα το χειμώνα και της θερμότητας από τον ήλιο το καλοκαίρι. Τα παράθυρα υψηλής απόδοσης μπορούν να μειώσουν την ποσότητα θερμότητας που διαφεύγει έως και 50%. Για μια επιπλέον φιλική προς το περιβάλλον πινελιά, προσθέστε βιώσιμες περσίδες από κάνναβη ή μπαμπού ή βαμβακερές κουρτίνες για ένα ζεστό και ήσυχο δωμάτιο.

10. Εγκατάστησε έναν έξυπνο θερμοστάτη

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν έξυπνο θερμοστάτη για να παρακολουθείς την κατανάλωση ενέργειας και να ελέγχεις το κλίμα του σπιτιού σου χρησιμοποιώντας Wi-Fi και μια εφαρμογή τηλεφώνου. Οι απλοί ψηφιακοί θερμοστάτες μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ενεργειακή σου απόδοση. Θα έχεις την δυνατότητα να προγραμματίζεις τις ενεργειακές σου απαιτήσεις με βάση τους χρόνους αιχμής και χαμηλού χρόνου χρήσης είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα με το γρήγορο πάτημα ενός κουμπιού από το κινητό σου.

Σχετικά άρθρα