Renée DiResta: η ερευνήτρια του Στάνφορντ που μελετά την παραπληροφόρηση και την επίδραση των κοινωνικών μέσων στην ζωή των ανθρώπων

Η Renée DiResta είναι συγγραφέας και υπεύθυνη έρευνας στο Stanford Internet Observatory. Έχει γράψει για την ψευδοεπιστήμη, τις συνωμοσίες, την τρομοκρατία και τον πόλεμο πληροφοριών που υποστηρίζεται από το κράτος. Επιπλέον, υπηρέτησε ως σύμβουλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τις συνεχείς προσπάθειες για την πρόληψη της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δύο πτυχία και οι υποτροφίες

Η Renée έχει πτυχία στην Επιστήμη των Υπολογιστών και στις Πολιτικές Επιστήμες από το Honors College στο SUNY Stony Brook. Είναι υπότροφος Emerson, υπότροφος Mozilla 2018-2019, Υπότροφος Προεδρικής Ηγεσίας του 2017, μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και μέλος Εθνικής Ασφάλειας του Τρούμαν.

Είναι συνεργάτης του Harvard Berkman-Klein Center affiliate και Ιδρύτρια Σύμβουλος του Κέντρου Ανθρωπίνων Τεχνολογιών. Προηγουμένως υπήρξε Συνεργάτης Προσωπικού στο Ινστιτούτο Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει για την εκπαίδευση STEM και την υπεράσπιση του παιδικού εμβολιασμού και είναι ένας από τους συνιδρυτές του οργανισμού υπεράσπισης γονέων Vaccinate California.

Μακρά καριέρα

Προηγουμένως, η Renée ήταν Διευθύντρια Έρευνας στο Yonder. Ήταν μέλος της ιδρυτικής ομάδας και διηύθυνε το μάρκετινγκ και την επιχειρηματική ανάπτυξη στο Haven, τεχνολογική πλατφόρμα διαχείρισης μεταφορών που μεταμορφώνει τα εμπορικά logistics για τους αποστολείς εμπορευμάτων.

Πριν από αυτό, ήταν Διευθύντρια στο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων εκκίνησης O’Reilly AlphaTech Ventures, όπου επένδυσε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις πρώιμης τεχνολογίας με εστίαση σε εταιρείες υλικού, κατασκευής και logistics. Για επτά χρόνια εργάστηκε στη Wall Street ως έμπορος παραγώγων μετοχών και διαπραγματευτής στην Jane Street, μια κορυφαία ποσοτική ιδιόκτητη εμπορική εταιρεία στη Νέα Υόρκη.

Επιπροσθέτως, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου The Hardware Startup: Building your Product, Business and Brand, που εκδόθηκε από την O’Reilly Media.

Έρευνα για την επίδραση των κοινωνικών δικτύων

Η Renée DiResta είναι υπεύθυνη τεχνικής έρευνας στο Stanford Internet Observatory, εργαζόμενη επάνω σε διεπιστημονικό πρόγραμμα έρευνας, διδασκαλίας και δέσμευσης πολιτικής για τη μελέτη της κατάχρησης στις τρέχουσες τεχνολογίες πληροφοριών. Διερευνά την εξάπλωση των αφηγήσεων στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με σκοπό να ανακαλυφθεί πώς οι αλγόριθμοι και τα οικονομικά στοιχεία της πλατφόρμας διασταυρώνονται με τη συμπεριφορά των χρηστών και τη δυναμική του πλήθους των παρατάξεων.

Επιπλέον, ερευνά πως οι ηθοποιοί αξιοποιούν το οικοσύστημα των κοινωνικών δικτύων για να ασκήσουν επιρροή, αλλά και πως ακτιβιστές προωθούν την παραπληροφόρηση για την υγεία και τις θεωρίες συνωμοσίας μέσω του διαδικτύου. Φτάνει μέχρι την μελέτη των επιχειρήσεων πληροφόρησης πλήρους φάσματος που εκτελούνται από κρατικούς παράγοντες.

Κατόπιν εντολής του SSCI, η Renée ηγήθηκε μιας έρευνας για την πολυετή προσπάθεια της Ρωσικής Υπηρεσίας Ερευνών Διαδικτύου να χειραγωγήσει την αμερικανική κοινωνία και παρουσίασε δημόσια μαρτυρία. Παράλληλα, έχει μελετήσει λειτουργίες επιρροής και υπολογιστική προπαγάνδα στο πλαίσιο συνωμοσιών ψευδοεπιστήμης, τρομοκρατικής δραστηριότητας και πολεμικής πληροφόρησης που επιχορηγείται από το κράτος και έχει συμβουλέψει το Κογκρέσο, το State Department και άλλους ακαδημαϊκούς, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρηματικές οργανώσεις για το θέμα.

Η Renée γράφει και μιλά τακτικά για την πολιτική τεχνολογίας και τις λειτουργίες επιρροής. Είναι συνεργάτης του Ideas στο Wired και στο The Atlantic. Η γραφή, η ανάλυση, οι συνομιλίες και οι οπτικοποιήσεις δεδομένων της στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν παρουσιαστεί ή καλυφθεί από πολλά μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι New York Times, Washington Post, CNN, CNBC, Bloomberg, Yale Review, Fast Company, Politico, TechCrunch, Wired, Slate, Forbes, Buzzfeed, The Economist, Journal of Commerce και άλλα. Εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ The Social Dilemma.

Αγώνας υπέρ των εμβολίων 

Το 2015, η Renée DiResta συνίδρυσε το Vaccinate California, έναν οργανισμό που σχεδιάστηκε για την προώθηση του εμβολιασμού στην Καλιφόρνια. Η ίδια είναι υπέρμαχος του εμβολιασμού και έχει συμβουλεύσει τη Γερουσία της Πολιτείας της Καλιφόρνια για θέματα παραπληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό.

Μετά το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ, ξεκίνησε έρευνα για την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια. Μαζί με τον επιστήμονα δεδομένων, Gilad Lotan εντόπισαν ότι στο Twitter, το 25% των αντιεμβολιαστικών πληροφοριών προέρχονταν από το 0,6% των χρηστών, σε ένα φαινόμενο που η Renée περιέγραψε ως παρόμοιο με τον αυτοματισμό.

Αυτή η μελέτη προσδιόρισε επιπλέον ομάδες ατόμων που θα δημιουργούσαν ενεργά ψευδείς λογαριασμούς για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη σχετικά με συγκεκριμένες πολιτικές. Αυτή η αναφορά χρησιμοποιήθηκε από το Vaccinate California και τη Γερουσία της Πολιτείας της Καλιφόρνια για να αποδείξει ότι η πλειοψηφία των Καλιφορνέζων ήταν υπέρ της κατάργησης των πολιτικών εξαίρεσης εμβολίων, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο 277 της Γερουσίας της Καλιφόρνια να ψηφιστεί σε νόμο.

Το 2021, το Virality Project, ένας οργανισμός στον οποίο συμμετέχει η DiResta, κυκλοφόρησε την έκθεση «Memes, Magnets and Microchips: Narrative dynamics around COVID-19 εμβόλια» συμβουλεύοντας τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τους αξιωματούχους υγείας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του COVID-19 και της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια.

 

Σχετικά άρθρα