Πένες με πέστο βασιλικού και ψητά λαχανικά: Πώς ο βασιλικός δρα αποτοξινωτικά για το οργανισμό μας;

Υλικά:

  • 2 φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • ¼ φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • ¼ φλ. ψιλοκομμένα φρυγανισμένα καρύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κ. γλ. αλάτι, χωρισμένο
  • ¼ κ. γλ. αλεσμένο πιπέρι, χωρισμένο
  • ¼ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συν 2 κ.σ., χωρισμένο
  • 3 καπάκια μανιταριού portobello, με μίσχο, αφαιρούμενα βράγχια
  • 2 μέτριες πιπεριές (κόκκινες, πορτοκαλί και/ή κίτρινες), κομμένες στα τέσσερα
  • 1 μεσαία κίτρινη καλοκαιρινή κολοκύθα, κομμένη σε φέτες πάχους 1/2 ίντσας
  • 5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πακέτο ζυμαρικά πέννες ολικής αλέσεως (1 1/2 φλιτζάνι)
  • ⅓ φλ. φασόλια κανελίνι σε κονσέρβα, ξεπλυμένα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στο γκριλ σε μέτρια προς υψηλή
  2. Συγχρόνως, βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει
  3. Σε ένα μπλέντερ ρίξτε βασιλικό, παρμεζάνα, καρύδια, σκόρδο, 1/4 κουτ. αλάτι, και 1/8 κουτ. πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι να ψιλοκόψει
  4. Ρίξτε αργά 1/4 φλιτζάνι λάδι μέσα από το σωλήνα τροφοδοσίας του μπλέντερ και συνεχίζετε την επεξεργασία μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά μεταφέρετε το σε ένα μεσαίο μπολ και αφήστε το στην άκρη
  5. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα πορτομπέλο, τις πιπεριές, την κολοκύθα, το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα 2 κ.σ. λάδι, 1/4 κουτ. αλάτι, και 1/8 κουτ. πιπέρι
  6. Λαδώστε τις σχάρες του γκριλ και ψήστε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν και να απανθρακωθούν ελαφρά, 6 έως 8 λεπτά ανά πλευρά
  7. Αφού τα βγάλετε από τη σχάρα τα χοντροκόβετε
  8. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και κρατήστε 1/2 φλιτζάνι ζυμαρικό νερό πριν τα στραγγίσετε
  9. Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ
  10. Χτυπήστε με σύρμα 1/4 φλιτζάνι από το κρατημένο νερό των ζυμαρικών στο πέστο, περιχύστε τα ζυμαρικά και τα ανακατεύετε προσθέτοντας περισσότερο νερό για τα ζυμαρικά αν χρειαστεί για να χαλαρώσει η σάλτσα
  11. Προσθέστε τα ψητά λαχανικά και τα φασόλια, ανακατέψτε να πάει παντού το πέστο και σερβίρετε

Οφέλη

Το πέστο είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στην γειτονική μας Ιταλία και πρόκειται για την φημισμένη σάλτσα με βασιλικό και κουκουνάρι που δίνει μία έντονη γεύση στα μακαρόνια μας. Η συγκεκριμένη συνταγή με τα ψητά λαχανικά έχει 434 θερμίδες, 12 γρ. πρωτεΐνη, 37 γρ. υδατάνθρακες, 8 γρ. φυτικές ίνες, 8 γρ. σάκχαρα, 29 γρ. λιπαρά -εκ των οποίων 4 γρ. κορεσμένα.

Πώς βοηθά το πέστο βασιλικού την υγεία μας;

Το πέστο είναι μια πηχτή, πράσινη σάλτσα που προέρχεται από τη Γένοβα της Ιταλίας. Παραδοσιακά φτιαγμένο με σκόρδο, κουκουνάρι, βασιλικό, τυρί και ελαιόλαδο, το πέστο έχει έντονη, πλούσια γεύση. Αυτή η γευστική σάλτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα ζυμαρικών, αλλά και ως σάλτσα πίτσας, άλειμμα για ψωμί, ντρέσινγκ σαλάτας και πολλά άλλα.

Συνήθως στο πέστο βασικό συστατικό είναι και το πεκορίνο ωστόσο αν προτιμάται την χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορείτε να βρείτε χωρίς τυρί ή να φτιάξετε το δικό σας.

Ο βασιλικός το άλλο βασικό συστατικό της σάλτσας είναι ένα ιερό και αξιόλογο βότανο γεμάτο με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ο όρος «βασιλικός» προέρχεται από το βασιλικόν, μια αρχαία ελληνική λέξη που προσδιορίζει ότι σχετικό με το βασιλιά. Με πάνω από 60 ποικιλίες, μεταξύ άλλων, γλυκό βασιλικό, ιερό βασιλικό, λεμονοβασιλικό, σγουρό βασιλικό, μεταξύ άλλων, τώρα αυτό το υπέροχο βότανο καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις μεσογειακές χώρες.

Ο βασιλικός περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο και αιθέρια έλαια. Επιπλέον, έχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βήτα-κρυπτοξανθίνης, της ζεαξανθίνης, της λουτεΐνης και της βήτα-καροτίνης. Με την δύναμη των αντιοξειδωτικών καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που βρίσκονται στο σώμα σας.

Μελέτες έχουν επεξεργαστεί τις ελεύθερες ρίζες ως διαβόητα στοιχεία που προκαλούν σημαντική βλάβη στα κύτταρα και σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο πολλών επιπλοκών στην υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης και αρθρίτιδα. Συγχρόνως, τα φλαβονοειδή, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, επιβραδύνουν τις επιπτώσεις της γήρανσης και προστατεύουν την κυτταρική σας δομή από βλάβες.

Αν και ο ιερός βασιλικός είναι αρκετά διαφορετικός από τον πιο διαδεδομένο γλυκό βασιλικό, περιέχει φυτοχημικά. Αυτές είναι βιοδραστικές φυτικές ενώσεις που σας προστατεύουν από διάφορους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του δέρματος, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του ήπατος.

Επιπλέον, ο γλυκός βασιλικός περιέχει ευγενόλη, που ωφελεί το πεπτικό και το νευρικό σας σύστημα ενώ διασφαλίζει ότι έχετε τη βέλτιστη πέψη και μια σωστή ισορροπία pH στο σώμα σας. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και δρα ως καθαρτικό. Ταυτοχρόνως, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η χημική ένωση βοηθά στο μπλοκάρισμα των διαύλων ασβεστίου, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή σας πίεση.

Το καμφένιο, ένα συστατικό του βασιλικού, τον βοηθά να λειτουργεί ως τονωτικό για το δέρμα και έτσι βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος ελαίου, των νεκρών κυττάρων και της βρωμιάς που μπλοκάρει τα ωοθυλάκια. Λειτουργεί ακόμη και σε δυσεπίλυτα μαύρα στίγματα και λευκά στίγματα.

Όπως ήδη αναφέραμε, ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αιθέρια έλαια. Έχει αποδειχθεί εμπειρικά ότι έλαια όπως η σιτρονελλόλη, η λιναλοόλη και η ευγενόλη βοηθούν στη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών καταστάσεων του εντέρου, των καρδιακών παθήσεων και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με μελέτες δε, ο βασιλικός προστατεύει το σώμα μας από τις τοξίνες ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά και αυξάνοντας τη δραστηριότητα των ενζύμων που καθαρίζουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Πρόκειται για ένα θαυματουργό βότανο για το συκώτι σας, ένα από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματός σας. Αποτοξινώνει το συκώτι και παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της εναπόθεσης λίπους σε αυτό.

Κοντολογίς, ο βασιλικός έχει οι αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συγκαταλέγονται στις πιο αξιοσημείωτες. Βοηθά στην καταπολέμηση μιας σειράς λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών αλλεργιών, των ουρολοιμώξεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της κοιλιακής χώρας.

Σχετικά άρθρα