Νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένα μελάνια τατουάζ περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα και καρκινογόνα συστατικά

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Binghamton απέδειξε ότι ορισμένα μελάνια για τατουάζ μπορεί να περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα συστατικά. Ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 100 είδη μελανιών για τατουάζ για να προσδιορίσουν τα πραγματικά συστατικά που περιέχονται σε αυτά.

Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τατουάζ δεν ελέγχονται από τους οργανισμού πολλών χωρών και έτσι δεν είναι και πιστοποιημένη η ασφάλειά τους. Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών, μια ομάδα με επικεφαλής τον John Swierk, Ph.D. ανακάλυψαν συστατικά σε μελάνια που δεν αναγράφονται στις ετικέτες τους, καθώς και μικρά σωματίδια που προκαλούν πιθανή βλάβη στα κύτταρα.

Καρκινογόνες ουσίες

Η ιδέα για την έρευνα προέκυψε επειδή ενδιέφερε τον επικεφαλής της να μάθει τι συμβαίνει όταν το φως λέιζερ χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των τατουάζ όπως αποκάλυψε σε ένα δελτίο τύπου. Κατά την αναζήτηση πληροφοριών συνειδητοποίησε ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για τη σύνθεση των μελανιών για τατουάζ, οπότε μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες του άρχισαν να αναλύουν δημοφιλείς μάρκες.

Κάπως έτσι ανακάλυψαν πως τα μελάνια τατουάζ περιέχουν μια χρωστική ουσία και ένα διάλυμα φορέα, το οποίο μεταφέρει τη χρωστική ουσία στο μεσαίο στρώμα του δέρματος. Για την έρευνά τους, ο Swierk και η ομάδα του εξέτασαν το μέγεθος των σωματιδίων και τη μοριακή σύνθεση των χρωστικών τατουάζ. Κάνοντας αυτό, βρήκαν ορισμένα μελάνια τατουάζ που περιείχαν συστατικά που δεν αναγράφονται στην ετικέτα τους, συμπεριλαμβανομένου ενός που περιείχε μη καταχωρημένη αιθανόλη.

Επιπλέον, η έρευνά τους υποδηλώνει ότι βαφή που περιέχει άζω -ένας τύπος χρωστικής- υπήρχε σε 23 από τα 56 μελάνια που αναλύθηκαν. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί, αν και οι αζωχρωστικές δεν έχουν ανησυχητικές επιπτώσεις για την υγεία όταν είναι χημικά άθικτες, μπορούν να γίνουν δυνητικά καρκινογόνες όταν εκτεθούν σε βακτήρια ή υπεριώδες φως όπως το φως από τον ήλιο, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών.

Απαγορεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ομάδα του Swierk βρήκε περίπου τα μισά από τα 16 μελάνια που αναλύθηκαν περιείχαν σωματίδια μικρότερα από 100 νανόμετρα. Το μικρό μέγεθος προκαλεί ανησυχία στους ερευνητές επειδή “σωματίδια αυτού του μεγέθους μπορούν να περάσουν από την κυτταρική μεμβράνη και ενδεχομένως να προκαλέσουν βλάβη”, δήλωσε ο Swierk στο δελτίο τύπου.

Τα νέα αυτής της έρευνας έρχονται αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοσε την απαγόρευση χιλιάδων επικίνδυνων χημικών ουσιών που βρέθηκαν σε μελάνια τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ τον Ιανουάριο του 2022. Η απαγόρευση είναι το αποτέλεσμα ενός προγράμματος που ονομάζεται Καταχώριση, Αξιολόγηση, Εξουσιοδότηση και Περιορισμός Χημικών Προϊόντων. Ο έλεγχος του προγράμματος βρήκε χημικές ουσίες σε ορισμένα έγχρωμα μελάνια τατουάζ, συμπεριλαμβανομένων των χρωστικών Blue 15:3 και Green 7, θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο ή γενετικές μεταλλάξεις.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα

Η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι ορισμένες χρωστικές που βρίσκονται στο μελάνι για τατουάζ θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την άμεση σχέση μεταξύ καρκίνου και τατουάζ και η πιθανή σύνδεση μεταξύ των δύο έχει μελετηθεί εδώ και χρόνια.

Το να βάζεις μόνιμο μελάνι στο δέρμα σου ενέχει φυσικά κινδύνους, αλλά δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για αυτό το θέμα για να ανησυχήσουν οι άνθρωποι. Από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν τατουάζ, μόνο ένα μικρό ποσοστό βιώνει μια αντίδραση που συνήθως προέρχεται από ένα συγκεκριμένο έγχρωμο μελάνι.

Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι όταν κάνεις τατουάζ είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις και οι δερματικές λοιμώξεις. Παρ’ όλα αυτά, εάν έχεις ανησυχίες, είναι καλύτερο να τις συζητήσεις με το γιατρό σου. Και αν σκοπεύεις να κάνεις ένα νέο τατουάζ, φρόντισε να αναζητήσεις ένα ινστιτούτο τατουάζ που διαθέτει καλές πρακτικές υγιεινής για να αποφύγεις τις μολύνσεις.

Σχετικά άρθρα