DepositPhotos

Πέρασες στο πανεπιστήμιο; Αυτά είναι τα 9 πράγματα που μπορεί να θες να συζητήσεις με τους γονείς σου!

Το πανεπιστήμιο είναι ένα πρώτο βήμα για σένα προς την ενήλικη ζωή ειδικά εάν μετακομίζεις μακρυά από το πατρικό σου και τους γονείς σου. Η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη καθώς θα κληθείς για πρώτη φορά στην ζωή σου να πάρεις αποφάσεις για τον ίδιο σου τον εαυτό και θα πρέπει να σκεφτείς πράγματα για τα οποία στο παρελθόν αποφάσιζαν οι γονείς σου.

Από την άλλη πλευρά και εκείνοι θα θέλουν να σου μιλήσουν για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσεις και για όσα πρέπει να προσέξεις. Κάποιες φορές είναι και απαραίτητο να αφιερώσουν χρόνο για να κάνετε μία συζήτηση αφού μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία εμπιστοσύνης και κατανόησης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς είναι η νούμερο ένα πηγή πληροφοριών για τους φοιτητές και τους νέους. Μάλιστα, αυτή η γενιά μαθητών που τώρα θα ενταχθεί στις πανεπιστημιακές κοινότητες είναι ιδιαίτερα δεμένη με τους γονείς τους.

Πώς να αρχίσεις την συζήτηση;

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεκινήσεις μια συνομιλία με τους γονείς σου για όσα σε απασχολούν για την μετέπειτα ζωή ή για συμβουλές που μπορούν να σου δώσουν από τα δικά του φοιτητικά χρόνια. Κράτα την συζήτηση σε χαλαρά πλαίσια για να αντιληφθούν και εκείνοι πως θέλεις να μάθεις κάποια πράγματα και όχι να σου κάνουν διάλεξη γεμάτη συστάσεις για όσα πρέπει να ξέρεις. Αν δεις πως η κουβέντα πάει προς τα εκεί απλώς πες τους το και βάλε τους δικούς σου όρους.

Θα μπορούσες επίσης να ανοίξεις μια συζήτηση με μια ερώτηση. Για παράδειγμα, ρώτησε ποιες στρατηγικές σου προτείνουν να χρησιμοποιήσεις για να παραμένεις ασφαλής στο πανεπιστήμιο ή στην πόλη που πέρασες ή πώς θα ήθελες να κρατάτε επαφή όσο θα λείπεις.

Προφανώς, δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέγεθος όταν πρόκειται για μια συνομιλία. Γνωρίζεις τους γονείς σου και εκείνοι εσένα οπότε θα ξέρεις το είδος συζήτησης που μπορεί να ευδοκιμήσει μεταξύ σας. Επομένως, χρησιμοποίησε τη μέθοδο που λειτουργεί καλύτερα για την περίπτωσή σας. Το κλειδί είναι να σέβεσαι και να μην συμπεριφέρεσαι σαν να ξέρεις ήδη όλες τις απαντήσεις.

Αυτή είναι μία συζήτηση που και οι γονείς οφείλουν να επιδιώξουν μαζί σου. Πολύ συχνά, το αναβάλλουν ή αποτυγχάνουν να κάνουν την σημαντική συζήτηση με τα παιδιά τους πριν φύγουν από το σπίτι, είτε επειδή πιστεύουν πως ήδη το παιδί τους γνωρίζει τις απαντήσεις, είτε επειδή και οι ίδιοι δεν ξέρουν πως να ξεκινήσουν την συζήτηση.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ εύκολο να στείλουν τα παιδιά τους στο κολέγιο με το γνωστό, φθαρμένο κλισέ «αυτά είναι τα καλύτερα τέσσερα χρόνια της ζωής σου».  Αν και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, δεν απαλλάσσει τους γονείς από την ευθύνη να έχουν πολλές σημαντικές συζητήσεις με τα παιδιά τους πριν φύγουν για το κολέγιο.

Τι μπορεί να θες να συζητήσεις;

1. Η ευκαιρία του Κολλεγίου

Η μετάβαση στο κολέγιο είναι ένα υπέροχο δώρο που δεν θα έχει κάθε έφηβος την ευκαιρία να ζήσει. Είτε είναι βαθμοί, χρήματα ή άλλες συνθήκες που σε εμποδίζουν να φοιτήσεις στο κολέγιο, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν πηγαίνουν όλοι στο πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια το φθινόπωρο.

Αυτό είναι ένα τεράστιο και πολύ ακριβό δώρο που κατέκτησες με τους κόπους σου και πρέπει να το αναγνωρίσεις. Η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης για όσα έχεις θα σε προετοιμάσει να λάβεις αυτή την εμπειρία στα σοβαρά και να την αξιοποιήσεις την ευκαιρία σου στο έπακρο.

2. Προϋπολογισμός και χρήματα

Το πανεπιστήμιο φέρνει μια σειρά από νέα έξοδα που πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά και ειλικρινά με τους γονείς σας για να ξέρεις το πλάνο που θα πρέπει να κάνεις. Ξαφνικά, θα αντιμετωπίσεις ένα εντελώς νέο επίπεδο οικονομικής ευθύνης και θα πρέπει να καθοδηγηθείς στην πορεία. Είναι πολύ εύκολο να σπαταλήσεις χρήματα χωρίς καν να το καταλάβεις. Όμως, όσο πιο φειδωλός μαθαίνεις να είσαι τόσο καλύτερα οικονομικά θα είσαι.

Το κλειδί είναι μαζί με τους γονείς σου να θεσπίσετε κάποιους βασικούς κανόνες από νωρίς, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις, ειδικά εάν έχεις και πιστωτική κάρτα. Προσπάθησε να γνωρίζεις ποιες είναι οι προσδοκίες σου σε αυτόν τον τομέα και ποιος θα πληρώνει τους λογαριασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε όλοι τα οικονομικά άγχη.

3. Προσδοκίες συμπεριφοράς

Είναι πάντα καλή ιδέα να συζητήσεις το πρόγραμμα που θα ήθελες να διατηρείς το πρόγραμμα μελέτης σου. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστείς συμβουλές για την σημασία του να πηγαίνεις τακτικά στο μάθημα κάθε μέρα και να μην παραλείπεις τις παραδόσεις. Μπορεί επίσης να θέλεις να αναφέρεις την βοήθεια τους σε ακαδημαϊκά ζητήματα εάν προκύψουν.

Είναι επίσης καλή ιδέα για να μάθεις τη σημασία της οικοδόμησης σχέσεων με τους καθηγητές σου και γιατί είναι καλή ιδέα να πηγαίνεις στην γραμματεία της σχολής όταν χρειάζεσαι κάτι. Αυτές οι εκκολαπτόμενες σχέσεις όχι μόνο τους δίνουν πρόσθετη εικόνα για τα μαθήματα που παρακολουθείς, αλλά θα σε βοηθήσεις να αναπτύξεις ένα δίκτυο ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την επιτυχία σου.

4. Κανόνες επικοινωνίας

Ίσως μια από τις πιο σημαντικές συζητήσεις που πρέπει να κάνεις με τους γονείς σου είναι πώς θα επικοινωνείτε όσο θα λείπεις. Πάρα πολλές φορές, οι γονείς και οι μαθητές έχουν διαφορετικές προσδοκίες για το πώς θα επικοινωνούν. Οι γονείς περιμένουν περισσότερη επικοινωνία, ενώ οι μαθητές λιγότερη.

Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να τεθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες από την αρχή. Για τους γονείς που θέλουν να μιλούν μαζί σου τακτικά, μπορεί να είναι χρήσιμο να ορίσετε το πως θα μιλάτε και πως. Επίσης, μπορεί να θες να τους επισημάνεις ότι θα πρέπει να σε ειδοποιούν όταν είναι σε επισκεφθούν.

5. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η πρόσβαση που θα έχεις στο αλκοόλ ως φοιτητής θα είναι ευκολότερη από εκείνοι που είχες ως μαθητής. Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος είναι ένα πραγματικό πρόβλημα στις πανεπιστημιουπόλεις, με το 60 τοις εκατό των φοιτητών κολεγίου 18-22 ετών να πίνει, καθιστώντας το ένα ζήτημα στο οποίο μπορεί να αισθάνονται πίεση να συμμετάσχουν.

Για αυτό η συζήτηση μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς κινδύνους που δεν είχες αναλογιστεί και να μάθεις σειρά πιθανών προβλημάτων που προκαλούνται. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Και φυσικά, ποτέ δεν θα πρέπει να δέχεσαι ένα ποτό από κάποιον άλλο, αλλά πάντα να παίρνεις το δικό σου.

6. Σεξουαλική ασφάλεια

Οι κοινωνιολόγοι που μελετούν τη σεξουαλική επίθεση αποκαλούν την αρχή του πρωτοετούς έτους, την «κόκκινη ζώνη» ή το πιο επικίνδυνο μέρος ενός πανεπιστημίου, ειδικά για μια νεαρή γυναίκα. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τους κινδύνους που συνδέονται με τη σεξουαλική κακή συμπεριφορά και πώς να παραμείνεις ασφαλής στους κύκλους που θα κυκλοφορεί.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι με ένα συγκεκριμένο σύστημα φίλων. Αυτό σημαίνει ότι θα πηγαίνεις με παρέα τους φίλους στα πάρτι και θα προσέχετε ο ένας τον άλλον. Ένας άλλος καλός εμπειρικός κανόνας είναι να είναι σίγουροι ότι ο ερωτικός σύντροφός τους λέει «ναι» σε ό,τι κάνουν και όταν δεν αυτό δεν υπάρχει δεν μπορεί να υπάρξει συνεύρεση.

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X