Πουτίγκα με κόκκους αμαράνθου και κρέμα Αμαρέτο: Ποια είναι τα οφέλη του νέου superfood χωρίς γλουτένη;

Υλικά:

  • 3-3 1/2 φλ. νερό
  • 1 1/2 φλ. κόκκοι αμαράνθου
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ¾ φλ.άπαχο γάλα
  • 1/4 φλ. συν 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κ. σ. λικέρ αμαρέτο
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ. γλ. αλάτι

Για την κρέμα αμαρέτο:

  • ½ φλ. σαντιγί
  • 1 κ. σ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ. γλ. λικέρ αμαρέτο, συν περισσότερα για το πασπάλισμα
  • 16 μπισκότα αμαρέτι χωρισμένα

Εκτέλεση:

Για να ετοιμάσετε την πουτίγκα:

  1. Ανακατέψτε 3 φλιτζάνια νερό, τον αμάρανθο και το ξυλάκι κανέλας σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι και αφήνετε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα
  2. Χαμηλώνετε τη φωτιά για να σιγοβράσει, σκεπάζετε και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει και οι κόκκοι αμαράνθου να γίνουν τρυφεροί και ημιδιαφανείς, για 18 με 20 λεπτά
  3. Προσθέστε 1/4 έως 1/2 φλιτζάνι περισσότερο νερό εάν οι κόκκοι αρχίσουν να κολλούν στον πάτο του τηγανιού
  4. Σιγά- σιγά πετάξτε το ξυλάκι κανέλας από το μείγμα
  5. Προσθέστε το γάλα, τη ζάχαρη, τις 2 κουταλιές της σούπας αμαρέττο, τη βανίλια και το αλάτι και ξαναβράζετε, ανακατεύοντας συνεχώς
  6. Μειώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με πηχτό χυλό, 3 με 5 λεπτά ακόμα
  7. Χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά, αν χρειάζεται, για να μην κολλήσει η πουτίγκα στο τηγάνι
  8. Μοιράστε την πουτίγκα σε 8 μικρά πιάτα σερβιρίσματος (περίπου 2/3 φλιτζάνι το καθένα)
  9. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα και στη συνέχεια σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 1 ώρα

Για να ετοιμάσετε κρέμα αμαρέτο για γλάσο:

  1. Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και 2 κουταλάκια του γλυκού αμαρέτο σε ένα μεσαίο μπολ με ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές
  2. Θρυμματίζετε 8 μπισκότα με τα δάχτυλά μας για να πάρουν χοντρή ψίχα
  3. Γέμισε κάθε πουτίγκα με περίπου 1 κουταλιά της σούπας σαντιγί και 1 κουταλιά της σούπας τρίμμα μπισκότου
  4. Γαρνίρετε κάθε μπολ με 1 ολόκληρο μπισκότο και λίγο αμαρέτο, αν θέλετε

Οφέλη

Η συγκεκριμένη συνταγή για πουτίγκα είναι μία ιδιαίτερη εκδοχή της και περιέχει κόκκους αμαράνθου που θεωρούνται το νέο superfood από τους ειδικούς. Είναι συγχρόνως, μία light συνταγή που περιέχει 337 θερμίδες, 7,4 γρ. πρωτεΐνη, 48,1 γρ. υδατάνθρακες, 2,4 γρ. φυτικές ίνες, 24,4 γρ. σάκχαρα, 12,1 γρ. λιπαρά -εκ των οποίων κορεσμένα τα 5,6 γρ.

Τι είναι οι κόκκοι αμαράνθου;

Ο αμάρανθος ανήκει σε μια ομάδα με περισσότερα από 60 διαφορετικά είδη σιτηρών που καλλιεργούνται εδώ και περίπου 8.000 χρόνια. Αυτά τα δημητριακά θεωρούνταν κάποτε βασική τροφή στους πολιτισμούς των Ίνκας, των Μάγια και των Αζτέκων. Ταξινομείται ως ψευδοδημητριακό, που σημαίνει ότι τεχνικά δεν είναι κόκκος δημητριακών όπως το σιτάρι ή η βρώμη, αλλά μοιράζεται ένα συγκρίσιμο σύνολο θρεπτικών συστατικών και χρησιμοποιείται με παρόμοιους τρόπους.

Η γήινη, ξηρή γεύση του λειτουργεί καλά σε διάφορα πιάτα. Εκτός από το ότι είναι απίστευτα ευέλικτο, αυτό το θρεπτικό δημητριακό είναι φυσικά χωρίς γλουτένη και πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως:

  • Μαγγάνιο
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορος
  • Σίδερο
  • Σελήνιο
  • Χαλκός

Ο αμάρανθος είναι γεμάτος με μαγγάνιο, ξεπερνώντας τις καθημερινές σας ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά σε μία μόνο μερίδα. Το μαγγάνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου και πιστεύεται ότι προστατεύει από ορισμένες νευρολογικές παθήσεις.

Είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται σε σχεδόν 300 αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης DNA και της συστολής των μυών. Όπως είναι πλούσιος σε φώσφορο, ένα μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, ο οποίος βοηθά το σώμα σας να παράγει αίμα.

Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά ενώσεις που βοηθούν στην προστασία από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα.  Ο αμάρανθος είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία. Μια ανασκόπηση ανέφερε ότι ο αμάρανθος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε φαινολικά οξέα, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Αυτά περιλαμβάνουν γαλλικό οξύ, π-υδροξυβενζοϊκό οξύ και βανιλικό οξύ, τα οποία μπορούν όλα να βοηθήσουν στην προστασία από ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Σε μια μελέτη σε αρουραίους, ο αμάρανθος βρέθηκε ότι αυξάνει τη δραστηριότητα ορισμένων αντιοξειδωτικών και βοηθά στην προστασία του ήπατος από το αλκοόλ.

Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι υψηλότερη στον ακατέργαστο αμάρανθο και μελέτες έχουν βρει ότι το μούλιασμα και η επεξεργασία του μπορεί να μειώσει την αντιοξειδωτική του δράση.

Η κατανάλωση αμάραντου μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το σώμα από τραυματισμούς και λοιμώξεις. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε χρόνια νόσο και έχει συσχετιστεί με καταστάσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι ο αμάρανθος μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα. Ομοίως, μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι ο αμάρανθος βοήθησε στην αναστολή της παραγωγής ανοσοσφαιρίνης Ε, ενός τύπου αντισώματος που εμπλέκεται στην αλλεργική φλεγμονή.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Αν θέλετε να χάσετε μερικά επιπλέον κιλά, μπορείτε να σκεφτείτε να προσθέσετε αμάραντο στη διατροφή σας. Ο αμάρανθος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. Σε μια μικρή μελέτη, ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες βρέθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που διεγείρει την πείνα.

Εν τω μεταξύ, οι φυτικές ίνες στον αμάρανθο μπορεί να κινούνται αργά μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα χωρίς πέψη, συμβάλλοντας στην προώθηση των αισθήσεων πληρότητας. Για να μεγιστοποιήσετε την απώλεια βάρους, φροντίστε να συνδυάσετε τον αμάρανθο με μια συνολική υγιεινή διατροφή και ενεργό τρόπο ζωής.

Φυσικά χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, το ξόρκι και η σίκαλη. Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση στο σώμα, προκαλώντας βλάβη και φλεγμονή στον πεπτικό σωλήνα.

Ενώ πολλά από τα πιο συχνά καταναλωμένα δημητριακά περιέχουν γλουτένη, ο αμάρανθος είναι φυσικά χωρίς γλουτένη και μπορεί να τον απολαύσουν όσοι ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη. Άλλα φυσικά δημητριακά χωρίς γλουτένη περιλαμβάνουν το σόργο, την κινόα, το κεχρί, τη βρώμη, το φαγόπυρο και το καστανό ρύζι.

Σχετικά άρθρα