Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή μας στην γονιμότητα και ποια τα συμπτώματα του Υπερθυρεοειδισμού;

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μεντζελοπούλου, συζητάει με τη δημοσιογράφο Άννα Δρούζα για τον ρόλο που παίζει η διατροφή στη γονιμότητα, καθώς και για τον Υπεθυρεοειδισμό και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει.

Ακούστε το 2ο μέρος της συζήτησης της Ενδοκρινολόγου – Διαβητολόγου Παρασκευής Μεντζελοπούλου με την Άννα Δρούζα και βρείτε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα;
  • Ποιοι είναι οι 5 βασικοί κανόνες που μπορούν να συμβάλλουν στη συνολική υγεία και κατ επέκταση και στη γονιμότητα;
  • Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη και πως μπορούμε να την προλάβουμε;
  • Εκτός από τη ζάχαρη, ποιες άλλες τροφές αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα;
  • Με ποιους τρόπους επηρεάζει ο υπερθυρεοειδισμός την ανδρική γονιμότητα;
  • Ποια είναι τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού;
  • Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται σύσταση θυροξίνης για τη θεραπεία του θυρεοειδούς αδένα;
  • Για ποιο λόγο πρέπει να αυξηθεί άμεσα η δόση της θυροξίνης στις εγκύους;
  • Πόσο συχνά γίνεται η παρακολούθηση των δεικτών της θυροξίνης;
  • Ποιος είναι ο λόγος που η θεραπεία με θυροξίνη προκαλεί παρενέργειες;
  • Ποιος είναι ο λόγος που η κορτιζόλη και η ινσουλίνη είναι απαραίτητες για τη ζωή;

Περισσότερα για την Δρ. Μεντζελοπούλου:

H Παρασκευή (Βούλα) Μεντζελοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αίγιο. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1992-1998) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την θητεία της ως αγροτικός ιατρός στο Γενικό νοσοκομείο Αιγίου (1998-2000). To 2001 αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να συνεχίσει την εκπαίδευσή της.

Αρχικά εργάστηκε εθελοντικά στο Michael Reese Hospital του Σικάγο και στο Loyola University και ολοκλήρωσε την απαιτητική διαδικασία εισαγωγής για ειδικότητα στις ΗΠΑ. Έλαβε την ειδίκευση της στην Παθολογία στο Yale University Internal Medicine Program at Bridgeport Hospital το 2005.

Συνέχισε την εκπαίδευσή της σε ένα από τα πιο πρωτοπόρα ιδρύματα στην μελέτη της Ενδοκρινολογίας και του Σακχαρώδους Διαβήτη παγκοσμίως, το Washington University of St. Louis/ Barnes Jewish Hospital όπου και έλαβε την ειδικότητα της πάνω στην Ενδοκρινολογία, Διαβήτη και Μεταβολισμό (Endocrinology, Diabetes and Metabolism) το 2007. Κατά την διάρκεια της ειδικότητας ασχολήθηκε με την εργαστηριακή έρευνα πάνω σε μοντέλα παχυσαρκίας και τις πολυκυστικές ωοθήκες. Στη συνέχεια, εξειδικεύθηκε στον Σακχαρώδη Διαβήτη στο μεγαλύτερο διαβητολογικό κέντρο στον κόσμο, το φημισμένο Joslin Diabetes Center του Harvard Medical School στην Βοστώνη. Εκεί ασχολήθηκε ειδικά με την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη κατά την διάρκεια της κύησης και τις κυήσεις υψηλού κινδύνου ως μέλος της ομάδας Κυήσεων Υψηλού Κινδύνου στο Beth Israel Deaconess Medical Center (2007-2009). Επίσης εργάστηκε κυρίως σε κλινικά προγράμματα για την απώλεια βάρους σε ασθενείς με διαβήτη σαν μέλος της ερευνητικής ομάδας WHY WAIT υπό την επίβλεψη του Dr. Osama Hamdy. Παράλληλα δίδαξε κλινική ενδοκρινολογία ως Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard (2007-2010). To 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα με σκοπό να μεταφέρει τις αρχές άσκησης της ειδικότητας της στην πατρίδα της, με στόχο την προώθηση, κυρίως, της γυναικείας υγείας και πρόληψης.

H κ. Μεντζελοπούλου είναι διπλωματούχος των American Board of Internal Medicine και American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism. Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του Washington Manual Consultation Series, Endocrinology Subspecialty και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Αμερικάνικης, Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Ενδοκρινολογικής εταιρείας. Συνεργάζεται επιστημονικά με ιδιωτικά μαιευτήρια και νοσοκομεία.

Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Σχετικά άρθρα