DepositPhotos

Μπορούν οι κρίσεις ημικρανίας να προκαλέσουν ψευδαισθήσεις;

Η ημικρανία δεν είναι απλώς ένας πονοκέφαλος, είναι μια νευρολογική πάθηση με μοναδικά συμπτώματα που επηρεάζει και τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Η ημικρανία είναι η τρίτη πιο κοινή ιατρική πάθηση στον κόσμο. Τα επεισόδια ημικρανίας περιλαμβάνουν έναν παλλόμενο πόνο που μερικές φορές συνδυάζεται με συμπτώματα αύρας, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • δυσκολία στην ομιλία
 • μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
 • αδυναμία
 • αλλαγή στην όραση

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης διαφορετικά είδη αύρας. Οι ψευδαισθήσεις, ωστόσο, διαφέρουν από τις αύρες και είναι εξαιρετικά σπάνιες σε άτομα με ημικρανία. Οι οπτικές αύρες συνήθως δεν περιλαμβάνουν να βλέπεις πράγματα που φτιάχνει ο εγκέφαλός σου. Συνηθέστερα, πρόκειται για απλές διαταραχές όρασης που προκαλούνται από την υπερδιέγερση του ινιακού φλοιού.

Μπορεί η ημικρανία να προκαλέσει οπτικές παραισθήσεις;

Μερικοί άνθρωποι που έχουν ημικρανία έχουν αισθητηριακές διαταραχές, αλλά πιθανότατα δεν είναι παραισθήσεις. Οι ψευδαισθήσεις είναι αισθητηριακές εμπειρίες που μπορεί να φαίνονται αληθινές αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούνται από το μυαλό. Οι οπτικές αύρες είναι σχετικά συχνές και μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορες αισθητηριακές διαταραχές. Γνωρίζοντας τι μπορεί να συμβεί με μια κρίση ημικρανίας μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τι συμβαίνει.

Οι οπτικές αύρες είναι ο πιο κοινός τύπος αύρας. Τα συμπτώματα της οπτικής αύρας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • λάμψεις φωτός ή φωτεινά σημεία
 • γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα στο όραμά σας
 • κάποια απώλεια όρασης ή τυφλά σημεία

Ενώ οι απλές οπτικές αύρες εμφανίζονται συνήθως μόνο με την ημικρανία, πολύπλοκες οπτικές παραισθήσεις, όπως αυτές των πλήρως σχηματισμένων ανθρώπων ή ζώων, μπορεί να εμφανιστούν με βασική ημικρανία ή οικογενή ημιπληγική ημικρανία.

Οι σύνθετες οπτικές παραισθήσεις με ημιπληγική ημικρανία εμφανίζονται συνήθως σε μεταγενέστερο στάδιo κρίσης ημικρανίας και μπορεί να διαρκέσουν ώρες ή μέρες. Στην ημικρανία, οι οπτικές παραισθήσεις συμβαίνουν επειδή ο οπτικός φλοιός στον εγκέφαλο διεγείρεται ή επειδή οι συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων έχουν υποστεί βλάβη.

Μπορεί να πρoκληθούν ακουστικές παραισθήσεις;

Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις που σχετίζονται με την ημικρανία είναι ασυνήθιστες και η Διεθνής Εταιρεία Κεφαλαλγίας δεν τις έχει αναγνωρίσει ως σύμπτωμα της αύρας. Σε μια μελέτη που εξέτασε ακουστικές παραισθήσεις και ημικρανία, το πιο κοινό σύμπτωμα ήταν η ακρόαση φωνών.

Διαρκούσαν περίπου μία ώρα και τυπικά εμφανίστηκαν κατά τη φάση του πονοκεφάλου. Περίπου τα μισά από τα άτομα με ημικρανία και ακουστικές παραισθήσεις είχαν επίσης κάποια ψυχιατρική διαταραχή η οποία συχνότερα ήταν κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ακουστικές παραισθήσεις δεν είναι απαραίτητα μια μορφή αύρας, αλλά κάτι άλλο.

Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα;

Μια αύρα μπορεί να προκαλέσει ποικίλα διαφορετικά συμπτώματα.

Οπτικά συμπτώματα

Οι οπτικές αύρες είναι ο πιο κοινός τύπος οπτικών ψευδαισθήσεων. Μερικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσεις κατά τη διάρκεια μιας οπτικής αύρας περιλαμβάνουν:

 • οράματα λάμψεων φωτός, αστέρια ή φωτεινά σημεία
 • γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα στο οπτικό σας πεδίο
 • μερική απώλεια όρασης ή τυφλά σημεία

Αισθητηριακά συμπτώματα

Η αύρα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γενικότερες αλλαγές στην αίσθηση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν με ή χωρίς οπτική αύρα. Τα κύρια συμπτώματα μιας αισθητηριακής αύρας είναι αισθήματα μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος ή μια αίσθηση τσιμπήματος. Αυτή η αίσθηση μυρμηγκιάσματος μπορεί να ξεκινήσει στο ένα χέρι και να ταξιδέψει προς τα πάνω. Αυτή η αίσθηση μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μία πλευρά του προσώπου, των χειλιών ή της γλώσσας.

Συμπτώματα ομιλίας και ομιλίας

Οι διαταραχές στην ομιλία και τη γλώσσα είναι λιγότερο συχνά συμπτώματα της αύρας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • μπερδεμένη ομιλία
 • ψυθίρισμα
 • αδυναμία σχηματισμού στις σωστές λέξεις

Τι πυροδοτεί τις ψευδαισθήσεις ημικρανίας;

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη τι ακριβώς προκαλεί μια αύρα. Πιστεύεται ότι προκαλείται από ένα κύμα ηλεκτρικής δραστηριότητας που εξαπλώνεται στον φλοιό του εγκεφάλου. Αυτό το κύμα στη συνέχεια ακολουθείται από μια παρατεταμένη καταστολή της δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες αλλαγές, όπως αλλαγές στη ροή του αίματος, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ημικρανίας.

Είναι επίσης πιθανό μια αύρα να πυροδοτηθεί από τα ίδια πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας χωρίς ψευδαισθήσεις. Μπορεί δηλαδή να προκληθούν από:

 • στρες ή άγχος
 • αϋπνίες
 • ακανόνιστα γεύματα
 • υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης
 • ορισμένα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, τα παλαιωμένα τυριά και τα αλλαντικά
 • ορμονικές αλλαγές, όπως κατά την έμμηνο ρύση
 • έντονα φώτα, έντονες μυρωδιές ή δυνατούς θορύβους
 • έντονη άσκηση
 • αλλαγές στην διάθεση
 • κάποια φάρμακα

Μπορείς να έχεις ψευδαισθήσεις χωρίς πονοκέφαλο;

Είναι πιθανό να εμφανιστούν ψευδαισθήσεις χωρίς ημικρανία. Αυτό ονομάζεται σιωπηλή ημικρανία. Αν και ο πόνος της ημικρανίας δεν εμφανίζεται, τα ίδια τα συμπτώματα της αύρας μπορεί να εξακολουθούν να διαταράσσουν τις καθημερινές δραστηριότητες. Η οφθαλμική ημικρανία, ένας τύπος ημικρανίας που χαρακτηρίζεται από οπτικά συμπτώματα, μπορεί μερικές φορές να συμβεί χωρίς πόνο και ανήκει στους τύπους οφθαλμικής ημικρανίας.

Οι κρίσεις ημικρανίας που συμβαίνουν χωρίς πόνο μπορεί μερικές φορές να διαγνωστούν ως παροδικά ισχαιμικά επεισόδια ή επιληπτικές κρίσεις λόγω των συμπτωμάτων που είναι τόσο παρόμοια.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κρίσεων ημικρανίας;

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι τύποι ημικρανίας που περιλαμβάνουν νευρολογικά συμπτώματα εκτός από τον πόνο, όπως:

 • Ημικρανία με αύρα εγκεφαλικού στελέχους: Ένας σπάνιος τύπος ημικρανίας στην οποία τα συμπτώματα της αύρας προέρχονται από το εγκεφαλικό στέλεχος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ίλιγγο, βουητό στα αυτιά και προβλήματα ομιλίας.
 • Ημιπληγική ημικρανία: Ημικρανία που εμφανίζεται με αύρα που περιλαμβάνει μονόπλευρη αδυναμία καθώς και μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. Μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς πόνο ημικρανίας.
 • Αιθουσαία ημικρανία: Μια κατάσταση που περιλαμβάνει ξαφνική έναρξη ιλίγγου, αποπροσανατολισμού και ζητημάτων ισορροπίας. Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν αιθουσαία ημικρανία δεν έχουν ιστορικό πονοκεφάλων.
 • Ημικρανία αμφιβληστροειδούς: Ένας τύπος ημικρανίας στην οποία η αύρα προκαλεί απώλεια όρασης στο ένα μάτι.
  Μπορεί επίσης να διαγνωστεί με χρόνια ημικρανία εάν εμφανίσετε συμπτώματα ημικρανίας που εμφανίζονται 15 ή περισσότερες ημέρες σε ένα μήνα.
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X