Chuck Palahniuk

Αυτό που ονομάζουμε χάος είναι μόνο μοτίβα που δεν έχουμε αναγνωρίσει. Αυτό που ονομάζουμε τύχη είναι απλά μοτίβα που δεν μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε.

Chuck Palahniuk

Ο Charles Michael “Chuck” Palahniuk γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1962 στο Pasco της Ουάσιγκτον. Μητέρα του είναι η Carol Adele και πατέρας του ο Fred Palahniuk. Είναι Αμερικανός ανεξάρτητος δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος που περιγράφει το έργο του ως παραβατική μυθοπλασία. Έχει εκδώσει 19 μυθιστορήματα, τρία μη λογοτεχνικά βιβλία, δύο graphic novels και δύο βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες, καθώς και πολλά διηγήματα. Το πρώτο του μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε ήταν το Fight Club, το οποίο διασκευάστηκε σε μια ομώνυμη ταινία.

Τα βιβλία του παρουσιάζουν ευδιάκριτες ομοιότητες και οι χαρακτήρες του είναι άνθρωποι που έχουν περιθωριοποιηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την κοινωνία, και συχνά αντιδρούν με αυτοκαταστροφική επιθετικότητα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει αυτές τις ιστορίες ως παραβατική μυθοπλασία καθώς περιέχει συχνά αντικαταναλωτικά θέματα.

Γράφοντας για το Fight Club, ήθελε μέσω των αγώνων να αναπαραστήσει την πάλη του προλετάριου στα χέρια μιας ανώτερης καπιταλιστικής δύναμης. Αργότερα, όταν σχηματίζεται πια η λέσχη μάχης, οι συμμετέχοντες είναι όλοι ντυμένοι και περιποιημένοι παρόμοια, επιτρέποντάς τους να πολεμήσουν συμβολικά στο κλαμπ και να αποκτήσουν την ίδια δύναμη.

 

Σχετικά άρθρα