Το παιδί σου έχει συνέχεια νεύρα; Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις!

Ένα μικρό παιδί, έχει την δυνατότητα να αισθάνεται πολλά δυνατά συναισθήματα ταυτόχρονα και μπορεί να τα εκφράζει όλα μαζί την ίδια στιγμή. Μπορεί να σπεύδει να γελάσει γεμάτο από χαρά και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα να έχει ένα μεγάλο ξέσπασμα θυμού. Οι εκρήξεις θυμού είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά των νηπίων.

Και ενώ είναι περισσότερο ικανό από ό,τι ήταν ως βρέφος για να κάνει πολλά πράγματα, δεν έχει ακόμη το λεξιλόγιο για να επικοινωνήσει όλες τις ανάγκες του και εξακολουθεί να έχει ελάχιστο έλεγχο στο περιβάλλον του. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πολλή απογοήτευση και η απογοήτευση μπορεί γρήγορα να δώσει τη θέση της στον θυμό.

Σε όλα αυτά μπορεί να βλέπεις συμπεριφορές και του δικού σου παιδιού. Ωστόσο, μέσα στις εκρήξεις θυμού αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνει και θα αποκτά περισσότερο έλεγχο στις επικοινωνιακές του δεξιότητες μαθαίνοντας να έχει λίγη υπομονή. Μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο, υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να βοηθήσεις το νήπιό σου να διαχειριστεί τον θυμό του και να αποτρέψει την εμφάνιση εκρήξεων.

Σημάδια θυμού στα νήπια

Τα νήπια τείνουν να ανταποκρίνονται στον θυμό και την απογοήτευση με ξαφνικά ξεσπάσματα αυτών. Στην πραγματικότητα, το Yale Medicine Child Study Center αναφέρει ότι τα παιδιά κάτω των 4 ετών μπορεί να έχουν, κατά μέσο όρο, έως και 9 εκρήξεις σε εβδομαδιαία βάση. Τα περισσότερα παιδιά θα ξεσπάσουν από αυτά τα ξεσπάσματα μέχρι να μπουν στο νηπιαγωγείο.

Μερικές συμπεριφορές που σχετίζονται με θυμό σε παιδιά ηλικίας 1 και 2 ετών μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κλάμα
  • φωνές
  • δαγκώματα
  • κλωτσιές
  • τρέξιμο
  • τράβηγμα ή σπρώξιμο
  • χτυπήματα
  • πέταγμα πραγμάτων

Γενικά, αυτά τα ξεσπάσματα θυμού θα ξεπεραστούν καθώς προοδεύουν οι αναπτυξιακές δεξιότητες του παιδιού. Η διδασκαλία των κατάλληλων στρατηγικών για τη διαχείριση των συναισθημάτων του μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Πρέπει να ανησυχείς για τον θυμό του παιδιού σου; Αν το παιδί έχει τακτικές εκρήξεις θυμού μέσα στην ημέρα που διαρκεί για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα και παρά τις προσπάθειές σου να διαχειριστείς τη συμπεριφορά του βλέπεις ότι δεν σταματά, τότε θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σας.

Συνήθεις λόγοι θυμού στα νήπια

Ένα παιδί αυτής της ηλικίας μπορεί να θυμώσει όταν αντιμετωπίζει μια πρόκληση και δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει τις επιθυμίες του ή στερείται κάποια βασική ανάγκη. Μερικοί συνήθεις παράγοντες που προκαλούν εκρήξεις θυμού ή εκρήξεις θυμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αδυναμία επικοινωνίας των αναγκών ή των συναισθημάτων του
  • ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα που είναι δύσκολο να καταλάβει καθώς ασχολείται με αυτή
  • αίσθημα πείνας ή κούρασης
  • αλλαγές στη συνήθη και αναμενόμενη καθημερινή ρουτίνα
  • αλληλεπίδραση με έναν αδερφό ή άλλο παιδί
  • δεν έχει κάτι που θέλει
  • άγχος που βιώνεται στη βρεφική ηλικία
  • ιδιοσυγκρασιακές διαφορές
  • κληρονομικότητα
  • περιβάλλον
  • δυναμική της οικογένειας
  • γονεϊκή προσεγγίσεις

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σου να διαχειριστεί το θυμό;

Το παιδί θα αναπτύξει πολύ περισσότερες δεξιότητες αντιμετώπισης και επικοινωνίας των αναγκών του μεταξύ 1 και 3 ετών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων πυροδοτήσεων θυμού και ενδεχομένως στην μείωσή τους. Έπειτα, μέχρι την ηλικία των 4 ετών, θα είναι πιο προετοιμασμένο για να μοιραστεί, να εκφράσει τα συναισθήματά του και να κάνει περισσότερα με τις κινητικές και πνευματικές του δεξιότητες.

Αν και δεν μπορείς να επιταχύνεις την ανάπτυξή του νηπίου σου, υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βοηθήσεις το παιδί να διαχειριστεί και να μειώσει τη συχνότητα των εκρήξεων θυμών. Κάποιες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για το παιδί σου από άλλες και κάποιες μπορεί να μην λειτουργούν. Επιπλέον, οι μέθοδοι που λειτούργησαν κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου ξεσπάσματος ενδέχεται να μην συνεχίσουν να λειτουργούν για μελλοντικές.

Εάν το παιδί βιώνει την οργή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βεβαιωθείς ότι δεν κινδυνεύει να πληγωθεί ή να πληγώσει άλλους, καθώς τα νήπια συχνά έχουν ελάχιστο έλεγχο του σώματός τους κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος θυμού.

Μόλις βεβαιωθείς ότι το παιδί είναι ασφαλές, ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για να ανταπεξέλθεις σε έκρηξη οργής:

  1. Αγνόησε τη συμπεριφορά και άφησε το παιδί να ξεσπάσει τον θυμό του μέχρι να ηρεμήσει. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν την δεδομένη στιγμή βρίσκεστε έξω ή προσπαθείς να επικεντρωθείς στην οδήγηση. Εάν οδηγείς, σκέψου να σταματήσεις για λίγο, αν είναι ασφαλές, μέχρι να τελειώσει η οργή.
  2. Απόσπασε την προσοχή του παιδιού σου με ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι. Αυτό τείνει να λειτουργεί καλύτερα εάν είσαι σε θέση να αποσπάσεις την προσοχή του παιδιού σου την στιγμή ακριβώς που αρχίζει το ξέσπασμα. Ωστόσο, από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η ένταση, αυτή η μέθοδος μπορεί να μην λειτουργεί.
  3. Άλλαξε την τοποθεσία του παιδιού σου ή μετακίνησέ το σε ένα ήσυχο μέρος μακρυά από τον λόγου που προκάλεσε τα νεύρα. Μερικές φορές η αφαίρεση του ερεθίσματος μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ηρεμήσει.
  4. Αγκάλιασε το παιδί σου μέχρι να ηρεμήσει. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του ξεσπάσματος, αυτή η κίνηση μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και με αυτόν τον τρόπο δεν θα κινδυνεύσουν με κάποιον τρόπο.
  5. Κατέβα στο επίπεδο του παιδιού σου και μίλησέ του με χαμηλή, ήρεμη φωνή ενώ θα το κοιτάς.
  6. Θέσε όρια μιλώντας στο νήπιό σου για την κατάσταση. Ίσως χρειαστεί να περιμένεις μέχρι να υποχωρήσει η έκρηξη. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα με μεγαλύτερα παιδιά.
  7. Χρησιμοποίησε το χιούμορ για να ελαφρύνεις την κατάσταση, αλλά ποτέ σε βάρος του παιδιού σου. Δοκίμασε να κάνεις μία αστεία έκφραση ή φωνή ή να κάνεις κάτι άλλο που ξέρεις ότι το παιδί απολαμβάνει.
  8. Αλληλεπίδρασε με το παιδί για να επικυρώσεις τα συναισθήματά του και να το βοηθήσεις να εκφράσει μέχρι τέλους.
  9. Ενημέρωσέ το ότι καταλαβαίνεις ότι είναι αναστατωμένο ή απογοητευμένο και ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει αυτά τα συναισθήματα.

Είναι επίσης σημαντικό να αντισταθείς στην παρόρμηση να κάνεις το θυμωμένο νήπιο να πειθαρχήσει στις παραινέσεις σου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το μικρό παιδί να αυξήσει την επιθετική συμπεριφορά και θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερη απογοήτευση.

Οι εκρήξεις του παιδιού είναι ένας από τους μόνους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο. Επιτρέποντας στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του ελεύθερα θα το βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα τα συναισθήματά του και να τα ρυθμίσει καταλληλότερα καθώς μεγαλώνει.

 

 

Σχετικά άρθρα