Τι είναι η βρεφική ακμή;- Μάθε ποια είναι τα συμπτώματά της και πως να την αντιμετωπίσεις!

Η βρεφική ακμή, γνωστή και ως νεογνική ακμή ή νεογνική κεφαλική φλυκταινία, εμφανίζεται κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση. Παρουσιάζει λευκά στίγματα και κόκκινα σπυράκια στα μάγουλα, τη μύτη και το μέτωπο του βρέφους. Μπορεί, όμως, να εμφανιστούν εξάρσεις στο πηγούνι, το τριχωτό της κεφαλής, το λαιμό, την πλάτη ή και το στήθος. Η βρεφική ακμή εμφανίζεται σε έως και 20% των νεογνών.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η βρεφική ακμή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προσωρινή και συνήθως αναπτύσσεται μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη γέννηση ενός βρέφους. Μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και αρκετούς μήνες.

Τα συμπτώματα της βρεφικής ακμής, τα οποία μπορεί να είναι πιο έντονα όταν ένα μωρό κλαίει ή γκρινιάζει τακτικά, περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινα σπυράκια
  • Τραχιά, ανώμαλα εξανθήματα
  • Μικρές λευκές φλύκταινες ή λευκά σπιθουράκια

Νεογνική ακμή και βρεφική ακμή

Εάν τα συμπτώματα ξεκινούν σε ηλικία 3 έως 6 μηνών τότε πρόκειται για νεογνική ακμή. Ωστόσο, όπως η νεογνική ακμή, η βρεφική ακμή επηρεάζει επίσης γενικά το πρόσωπο και εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια. Αυτός ο τύπος ακμής συνήθως υποχωρεί από μόνος του μέσα σε τρεις μήνες έως ένα χρόνο. Μερικές φορές μπορεί να είναι πιο σοβαρή και να εγκυμονεί κίνδυνο δημιουργίας ουλών.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία με τοπικά ρετινοειδή και αντιβακτηριακά. Μερικές φορές γίνεται και έλεγχος για αυξημένα επίπεδα ορμονών. Οι περισσότερες περιπτώσεις βρεφικής ακμής υποχωρούν μέχρι την ηλικία των 4 ή 5 ετών, αλλά μερικές παραμένουν ενεργές μέχρι την εφηβεία. Τα μωρά με ιστορικό βρεφικής ακμής έχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ακμής στην εφηβεία.

Διάγνωση

Αν πιστεύεις πως το μωράκι σου έχει ακμή τότε θα πρέπει άμεσα να μιλήσεις με τον παιδίατρό του. Εκείνος μπορεί να διαγνώσει την ακμή του νεογέννητου κατά τη διάρκεια μιας τυπικής επίσκεψης εξετάζοντας το δέρμα του. Επιπλέον, μπορεί να ρωτήσουν εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ακμής ή/και εάν το μωρό σου έχει έρθει σε επαφή με κάτι που θα μπορούσε να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα του.

Ως μέρος της διάγνωσης, ο παιδίατρός μπορεί να αποκλείσει κοινές δερματικές παθήσεις που αναπτύσσουν νεογέννητα και νεότερα βρέφη και μπορεί λανθασμένα να ταυτίζονται με την βρεφική ακμή, όπως:

Έκζεμα

Πρόκειται για κόκκινο, φλεγμονώδες, κνησμώδες εξάνθημα που μπορεί να είναι φολιδωτό, με κρούστα ή υγρά. Το έκζεμα είναι μια κληρονομική μορφή ευαισθησίας του δέρματος που προκαλεί εξαιρετικά ξηρό δέρμα. Συνήθως εμφανίζεται γύρω στους τρεις πρώτους μήνες με την μορφή ξηρότητας στα μάγουλα, αλλά μπορεί να μετακινηθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ευτυχώς, το έκζεμα τείνει να βελτιώνεται καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και το δέρμα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο.

Τοξικό νεογνικό ερύθημα

Έως και το 70% των νεογνών αναπτύσσουν αυτές τις φλύκταινες που περιβάλλονται από μια κηλιδωτή κόκκινη περιοχή. Επιδέχονται θεραπεία, αν και μπορεί να επανεμφανιστούν και να παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες.

Θερμικό εξάνθημα

Γνωστό και ως miliaria ή κνησμός, το εξάνθημα από τη θερμότητα προκύπτει όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες μπλοκάρονται και ο ιδρώτας παγιδεύεται κάτω από το δέρμα. Επηρεάζει έως και το 4% των βρεφών και εμφανίζεται πιο συχνά σε ζεστό, υγρό καιρό. Μοιάζει με συστάδες μικροσκοπικών εξογκωμάτων που περιβάλλονται από κόκκινο δέρμα, συνήθως υποχωρεί όταν το δέρμα αφεθεί να κρυώσει.

Βρεφική σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Εμφανίζεται πιο συχνά στο τριχωτό της κεφαλής, αν και άλλες πληγείσες περιοχές μπορεί να περιλαμβάνουν πίσω από τα αυτιά, στις πτυχές του λαιμού, των χεριών και των ποδιών τους και στην περιοχή της πάνας. Όπως η βρεφική ακμή, η βρεφική σμηγματορροϊκή δερματίτιδα συχνά υποχωρεί μόνη της σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

Μίλιουμ

Τα μισά νεογέννητα εμφανίζουν αυτά τα μικροσκοπικά, λευκά ή κίτρινα εξογκώματα που προκαλούνται από υπερανάπτυξη πρωτεΐνης στο δέρμα. Συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους μετά από ένα μήνα.

Αίτια εμφάνισης βρεφικής ακμής

Η ακριβής αιτία της βρεφικής ακμής είναι άγνωστη. Μολαταύτα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η έκθεση στις μητρικές ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει ρόλο. Δεδομένου ότι η βρεφική ακμή είναι πιο συχνή στα αγόρια παρά στα κορίτσια, μπορεί επίσης να εμπλέκεται η συμμετοχή αυξημένων βρεφικών ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες).

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η βρεφική ακμή είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση στην μόλυνση του δέρματος από τον μύκητα Malassezia. Άλλες αιτίες παιδικής ακμής μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργική αντίδραση
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Ευαίσθητο δέρμα ερεθισμένο από γάλα, χημικό όπως τα απορρυπαντικά ή εμετό
  • Ιογενείς ασθένειες

Θεραπευτική αγωγή

Η νεογέννητη ακμή δεν είναι γενικά κάτι ανησυχητικό, δεν βλάπτει το μωρό σου και είναι καθαρά αισθητικό ζήτημα που σπάνια προκαλεί ουλές. Αν και σπάνια είναι απαραίτητο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ακόλουθα τοπικά φάρμακα. Ωστόσο, μην εφαρμόζεις ποτέ θεραπεία στο δέρμα του μωρού σου χωρίς πρώτα να συμβουλευτείς τον παιδίατρό σου:

  • Κρέμα αζελαϊκού οξέος (αντιφλεγμονώδης)
  • Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή ερυθρομυκίνη (αντιβακτηριδιακοί παράγοντες)
  • Τοπικά ρετινοειδή (για να διατηρούνται καθαροί οι πόροι)

Περαιτέρω αντιμετώπιση

Μερικά απλά βήματα μπορούν να σε βοηθήσουν να φροντίσεις το δέρμα του μωρού σου στο σπίτι για να αντιμετωπίσεις δραστικά την ακμή:

  1. Θυμήσου ότι φαίνεται χειρότερο από αυτό που πραγματικά αισθάνεται το μωράκι σου και ότι η βρεφική ακμή τελικά θα εξαφανιστεί
  2. Καθάρισε απαλά το ευαίσθητο δέρμα του μωρού με χλιαρό νερό – ποτέ καυτό- ή με ένα ήπιο σαπούνι.
  3. Απόφυγε το έντονο πλύσιμο, το τρίψιμο και τη χρήση ενυδατικών και άλλων λιπαρών ή αλοιφών και λοσιόν, που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
  4. Μην ακουμπάς ή πιέζεις τα σπυράκια και τα ερεθισμένα σημεία

Σχετικά άρθρα