Ομελέτα με κάρυ και τομάτα για πρωινό χωρίς γλουτένη με αντικαρκινικές ιδιότητες

Υλικά:

  • 8 μεγάλα αυγά
  • 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες ή ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλ. γάλα χωρίς λιπαρά
  • 1/2 κ. γλ. σκόνη κάρυ
  • 1/4 κ. γλ. αλάτι
  • 1/8 κ. γλ. πιπέρι
  • 1/8 κ. γλ. αλεσμένο κάρδαμο

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, το γάλα, το κάρυ, το αλάτι, το πιπέρι και το κάρδαμο μέχρι να ομογενοποιηθούν
  2. Τοποθετήστε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ελαφρά λαδωμένο σε μέτρια φωτιά
  3. Ρίξτε μέσα το μείγμα αυγών και μαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρι να πήξουν τα αυγά και να μην μείνει κανένα υγρό
  4. Σερβίρετε με φρέσκια ντομάτα

Οφέλη

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και προσδίδει ιδιαίτερη αξία στην γενικότερη διατροφική μας πρόσληψη. Η ομελέτα με φρέσκια τομάτα και κάρυ μας προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την αναγκαία ενέργεια για να ξεκινήσει η μέρα χωρίς όμως την προσθήκη γλουτένης. Επίσης, έχει 160 θερμίδες, 10 γρ. λιπαρά -3 γρ. κορεσμένα- 4 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. σάκχαρα, 1 γρ. φυτικές ίνες, 14 γρ. πρωτεΐνη.

Τα 9 εντυπωσιακά οφέλη του κάρυ 

Η σκόνη κάρυ είναι ένα μείγμα μπαχαρικών με λαμπερή χρυσαφένια απόχρωση και περίπλοκη γεύση που διαδόθηκε στον κόσμο από την Ινδία. Μπορεί να γίνει με μια ποικιλία από μπαχαρικά, όπως συνήθως κουρκουμάς, κόλιανδρος, τριγωνόφυλλο και πιπεριά τσίλι. Άλλες κοινές προσθήκες είναι το τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι, οι σπόροι μουστάρδας, τα φύλλα κάρυ και οι σπόροι μάραθου. Ακριβώς λόγω όλων αυτών των συστατικών μπορεί να προσφέρει μία πληθώρα οφελών για την υγεία μας όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

1. Ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Δεδομένου ότι η σκόνη κάρυ είναι γεμάτη με μπαχαρικά όπως κουρκουμάς, κόλιανδρος και πιπεριά τσίλι, δεν είναι περίεργο ότι έχει αποδειχθεί ότι παρέχει αντιφλεγμονώδη οφέλη. Ο κουρκουμάς, ένα από τα κύρια μπαχαρικά του μείγματος, περιέχει μια χρωστική ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι ευρέως γνωστή για την ικανότητά της να καταπολεμά τη φλεγμονή ρυθμίζοντας φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, όπως η ιντερλευκίνη-6 και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων-άλφα.

Στην πραγματικότητα, τόσο η έρευνα σε ανθρώπους όσο και σε ζώα έχει δείξει ότι ο κουρκουμάς και η απομονωμένη κουρκουμίνη ανακουφίζουν από συμπτώματα φλεγμονωδών ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Άλλα μπαχαρικά που βρίσκονται συνήθως στη σκόνη κάρυ, όπως το πιπέρι τσίλι και ο κόλιανδρος, προσφέρουν επίσης αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Ο κόλιανδρος έχει χρησιμοποιηθεί ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας στις πρακτικές της παραδοσιακής ιατρικής από την αρχαιότητα και η έρευνα σε τρωκτικά δείχνει ότι η θεραπεία με αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.

2. Επιδρά στην υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση σκόνης κάρυ μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι το μείγμα μπαχαρικών μπορεί να ενισχύσει τη ροή του αίματος και να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, μελέτες σε ανθρώπους έχουν βρει ότι η συμπλήρωση με κουρκουμά και κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στους ανθρώπους. Βέβαια, αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από συμπληρώματα υψηλής δόσης που υπερβαίνουν τις ποσότητες που συνήθως βρίσκονται σε τρόφιμα καρυκευμένα με σκόνη κάρυ.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κάρυ μπορεί να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, η κατανάλωση σκόνης κάρυ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

3. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Πολλά από τα μπαχαρικά στη σκόνη κάρυ έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Πολυάριθμες μελέτες έχουν βρει ότι ο κουρκουμάς, ειδικότερα, μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένα καρκινικά κύτταρα. Η κουρκουμίνη, η κύρια δραστική ένωση στον κουρκουμά, είναι γνωστό ότι έχει ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Προκαλεί τον θάνατο καρκινικών κυττάρων και αναστέλλει την εξάπλωσή τους καταστέλλοντας συγκεκριμένες οδούς σηματοδότησης στο σώμα.

Σύμφωνα με έρευνα, η κουρκουμίνη μπορεί να καταπολεμήσει διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου και του εγκεφάλου. Οι ανθρώπινες μελέτες είχαν επίσης ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 126 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου έδειξε ότι η συμπλήρωση με 1.080 mg κουρκουμίνης την ημέρα για 30 ημέρες αύξησε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και μείωσε τη φλεγμονή.

4. Πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από αντιδραστικά μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Η αρνητική του επίδραση μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, που με τη σειρά του σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές ασθένειες, ο καρκίνος και η διανοητική έκπτωση. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας.

Η σκόνη κάρυ περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά, όπως κουρκουμίνη, κερκετίνη, πινένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και κουμινάλ. Μια μικρή μελέτη σε 17 άνδρες έδειξε ότι η κατανάλωση γευμάτων που περιείχαν 6-12 γραμμάρια σκόνης κάρυ μείωσε σημαντικά την αλλαντοΐνη, δηλαδή τον δείκτη οξειδωτικού στρες.

Επομένως, η προσθήκη πλούσιας σε αντιοξειδωτικά σκόνη κάρυ στα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και του κινδύνου ασθενειών.

5. Βοηθά στην μείωση των επιπέδων σακχάρου

Μια μελέτη σε πάνω από 100.000 άτομα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες κάρυ είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνους που έτρωγαν κάρυ λιγότερο από μία φορά το μήνα.

6. Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου

Έρευνα σε ανθρώπους και ζώα έχει δείξει ότι η κουρκουμίνη, η κύρια ένωση του κουρκουμά,  επιδρά σημαντικά στους δείκτες της νοητικής έκπτωσης και βελτιώνει την λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

7. Βοηθά στον γρήγορο κορεσμό

Σε μια μελέτη, οι άνδρες που κατανάλωναν γεύματα που περιείχαν 6 ή 12 γραμμάρια σκόνη κάρυ ανέφεραν πως είχαν σημαντικά μειωμένη πείνα και επιθυμία για φαγητό, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ένα γεύμα χωρίς κάρυ.

8. Αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Η σκόνη κάρυ περιέχει κόλιανδρο και κύμινο, δύο μπαχαρικά που μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση.

9. Ενισχύει την πεπτική υγεία

Μελέτες σε τρωκτικά παρουσίασαν ευρήματα ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά και να ανακουφίσει τα συμπτώματα των πεπτικών διαταραχών.

Σχετικά άρθρα