Η Courteney Cox μίλησε ειλικρινά για όσα περνά με την εμμηνόπαυσή της

Η διάσημη πρωταγωνίστρια από τα “Φιλαράκια” Courtney Cox δημοσίευσε ένα βιντεάκι στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram στο οποίο μίλησε ειλικρινά για την εμμηνόπαυσή της. Στο βίντεο χρησιμοποίησε κλιπ από μια διαφήμιση ταμπόν στην οποία πρωταγωνίστησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 για να τονίσει τις τρέχουσες εμπειρίες της με την εμμηνόπαυση.

Ενώ το θέμα είναι σοβαρό και συχνά δεν συζητιέται δημόσια, η Cox άλλαξε το σενάριο με το χαρακτηριστικό χιούμορ της σε μια ανάρτηση που έχει συγκεντρώσει σχεδόν 900.000 likes και περισσότερα από 15.000 σχόλια. «Η διαφήμιση μου χρειαζόταν ενημέρωση», γράφει στη λεζάντα.

Μιλά για τις παγίδες της εμμηνόπαυσης

Η αρχική διαφήμιση παρουσιάζει μια νεαρή τότε Cox που φοράει πλήρη ενδυμασία προπόνησης της μόδας του ’80, συμπεριλαμβανομένων καλσόν και γκέτας. Κουνάει τα κοντά μαλλιά της καθώς συζητά τα οφέλη της χρήσης ταμπόν αντί για σερβιέτες κατά την περίοδο. Σε αυτό προστέθηκαν νέα κλιπ που δείχνουν την 58χρονη πια Cox, στα οποία συζητά τις παγίδες της εμμηνόπαυσης κάθε φορά με την ξεπερασμένη διαφήμιση.

Με ένα ρούχο παρόμοιο με αυτό που φορούσε τότε σηκώνει τις γκέτες πάνω από το καλσόν της καθώς μιλάει στην κάμερα. «Άλλαξε εντελώς η ζωή σου λόγω της εμμηνόπαυσης;» ρωτάει, προβάλλοντας συμπτώματα, όπως εξάψεις, ξηρό δέρμα και φαλακρά σημεία στο δέρμα. «Άσε με να σου το πω ευθέως. Η εμμηνόπαυση θα σε φάει ζωντανή. Είναι φρικτό», λέει.

Θαυμαστές και συνάδελφοι της διασημότητες γέμισαν την ενότητα σχολίων με μηνύματα υποστήριξης. Η Juliette Lewis απάντησε με μια σειρά από emoji και καρδιές που χτυπούσαν παλαμάκια και η Leslie Mann πρόσθεσε μια σειρά emoji που γελούσαν με κλάματα. «Ξέρεις ότι είναι ένα από τα αγαπημένα μου», έγραψε η Drew Barrymore. Η Brandie Carlile το συνόψισε καλύτερα, γράφοντας «Οκ, κέρδισες το διαδίκτυο σήμερα, Courteney».

Το ταμπού της γήρανσης

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν κάποιος περνά 12 συνεχόμενους μήνες χωρίς έμμηνο ρύση. Συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως εξάψεις και κολπική ξηρότητα, που προκαλούνται από την αλλαγή των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Αν και η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, συχνά θεωρείται θέμα ταμπού. Ωστόσο, η Cox δεν είναι η μόνη διασημότητα που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για να το αλλάξει αυτό. Τον Ιούνιο του 2022, η Naomi Watts μπήκε στο Instagram για να συζητήσει και εκείνη την πάθηση. «Σε φρικάρει η λέξη εμμηνόπαυση;» έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής της, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα τον μισό πληθυσμό και το αισθάνεται έμμεσα ο άλλος μισός.

Η Watts μίλησε επίσης για την εμπειρία της με την πρόωρη εμμηνόπαυση στα τέλη της δεκαετίας των 30. Η εμμηνόπαυση πριν από τα 40 είναι σπάνια, αλλά εμφανίζεται σε περίπου ένα τοις εκατό των γυναικών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αμερικής.

Και ηθοποιός η Gabrielle Union, η οποία συνειδητοποίησε ότι περνούσε από την περιεμμηνόπαυση στο Instagram τον Ιούνιο του 2022 μίλησε για την εμπειρία της στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η περιεμμηνόπαυση αναφέρεται στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης όταν οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογρένης, οδηγώντας σε αλλαγές στην έμμηνο ρύση, εξάψεις, προβλήματα ύπνου και κολπικά προβλήματα, αναφέρει το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Με το χαρακτηριστικό της χιούμορ και την έξυπνη χρήση των social media η Cox φέρνει στο επίκεντρο την εμμηνόπαυση με ήπιο τρόπο. Ας ελπίσουμε ότι η ειλικρίνειά της μπορεί να βοηθήσει άλλες γυναίκες να ανοιχτούν για τις δικές τους εμπειρίες και να απελευθερώσουν μέρος του στιγματισμού που έρχεται συχνά με τη φυσική φάση της ζωής.

Σχετικά άρθρα