Πρωινό κεκάκια βρώμης με φυστικοβούτυρο, σταγόνες σοκολάτας: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε βρώμη κάθε μέρα;

Υλικά:

  • 3 φλ. βρώμη
  • 1 ½ φλ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • ½ φλ. κρεμώδες φυστικοβούτυρο, χωρισμένο
  • 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 3 κ. σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ. γλ. αλάτι
  • ¼ φλ. ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180
  2. Καλύψτε μια φόρμα για μάφιν λίγο βούτυρο
  3. Συνδυάστε τη βρώμη, το γάλα, 1/4 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο, τα αυγά, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ
  4. Γεμίστε κάθε φόρμα με 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας από το μείγμα και στη συνέχεια ρίξτε μέσα το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο και τα κομματάκια σοκολάτας περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού το καθένα
  5. Καλύψτε με το υπόλοιπο μείγμα όλες τις φόρμες
  6. Ψήστε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στο κέντρο, περίπου 25 λεπτά
  7. Αφού τα βγάλετε αφήστε να κρυώσουν για 10 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίστε για να ξεφορμάρετε
  8. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου

Οφέλη

Πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν βρώμης ως το υγιεινό πρωινό που μπορείς να τρως κάθε μέρα με πολλές παραλλαγές. Μπορείτε να τα απολαύσετε ζεστά, να τα ψήσετε σε μπάρες ή ακόμα και να τα ανακατέψετε σε μείγμα όπως εδώ για κεκάκια ή μπάρες. Ωστόσο, πώς ένα απλό μπολ βρώμης επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία σας;

Θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο

Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ενός υδατάνθρακα που το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει. Επειδή οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, δεν θα αισθάνεστε τόσο πεινασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στην αποφυγή αυξήσεων και πτώσεων στα επίπεδα σακχάρου, ενώ μειώνει το αίσθημα της πείνας. Η κατανάλωση βρώμης για πρωινό ή ενσωματωμένη σε διαφορετικά τρόφιμα ως γεύματα και σνακ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στο γεύμα περισσότερη δύναμη διατήρησης και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Θα λειτουργεί καλύτερα το πεπτικό

Η βρώμη περιέχει έναν ειδικό τύπο διαλυτών ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη. Η βήτα-γλυκάνη σχηματίζει μια σύσταση που μοιάζει με τζελ στο έντερο και βοηθά στο να διατηρούνται τα πράγματα σε κίνηση στο πεπτικό σας σύστημα και να σας κρατά τακτικούς. Αυτό βοηθά στη διόγκωση των κοπράνων, διευκολύνοντας την κινητικότητα του εντέρου σας αργότερα.

Επιπλέον, το να συνδυάσετε την βρώμη με πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών όπως μη αποφλοιωμένα μήλα, ξηρούς καρπούς ή βατόμουρα μπορεί επίσης να βοηθήσει να την κίνηση του πεπτικού συστήματος βοηθώντας όταν επισκέπτεστε το μπάνιο.

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου θα μειωθεί

Το να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα μπολ βρώμης μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σας με περισσότερους από έναν τρόπους. Λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ακόμη και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα καλά βακτήρια του εντέρου θα αυξηθούν

Η βρώμη κατατάσσεται στις πρεβιοτικές τροφές, οι οποίες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο μας. Η διατήρηση υγιούς μικροβιώματος του εντέρου θα ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας, θα βελτιώσει τη διάθεση και την πέψη σας, βοηθώντας παράλληλα στην αποτροπή ασθενειών.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης βρώμης και της αύξησης των ευεργετικών βακτηριακών ομάδων στο έντερο, καθιστώντας το ένα φιλικό προς το έντερο και υγιεινό για την καρδιά πρωινό.

Ευκολότερη διαχείριση βάρους 

Μαζί με τα θετικά οφέλη που προαναφέρθηκαν, η έρευνα δείχνει ότι αυτό το δημοφιλές πρωινό μπορεί να υποστηρίξει ακόμη και τις προσπάθειες απώλειας και διαχείρισης βάρους. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Foods, η βήτα-γλυκάνη βρώμης έχει θετικά αποτελέσματα στην υπεργλυκαιμία, μειώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και μειώνοντας το βάρος.

Η περιεκτικότητα σε ίνες της βρώμης είναι χορταστική για πολλές ώρες όπως είπαμε, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη διαχείριση του βάρους σας. Η βήτα-γλυκάνη μπορεί επίσης να προάγει την απελευθέρωση του πεπτιδίου YY, μιας ορμόνης που παράγεται στο έντερο και βοηθά στον κορεσμό.

 

 

Σχετικά άρθρα