Γρίπη: Πώς να αναγνωρίσεις τα πρώτα σημάδια της και τι να κάνεις εάν αρρωστήσεις;

Ένα ελαφρύ γαργαλητό στο λαιμό σας, πόνοι στο σώμα και ένας ξαφνικός πυρετός μπορεί να είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια ότι μάλλον αρρώστησες από γρίπη. Για αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα έγκαιρα, ώστε να μπορείς να αρχίσεις να φροντίζεις τον εαυτό σου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες ή άτομα με παθήσεις που επηρεάζουν το αναπνευστικό ή το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναζητήσουν γρήγορα ιατρική βοήθεια. Το να γνωρίζεις τα σημάδια της αλλά και τι να κάνεις όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα πιο γρήγορα, αλλά θα σε βοηθήσουν επίσης να αποτρέψεις την εξάπλωση της γρίπης σε άλλα άτομα τριγύρω σου και ειδικά σε ευπαθείς ομάδες.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της γρίπης

Είναι εύκολο να μπερδέψεις τη γρίπη με ένα μικρό κρυολόγημα στην αρχή. Ενώ η γρίπη έχει πολλά από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, τα συμπτώματα της γρίπης είναι συνήθως πιο σοβαρά και εμφανίζονται πιο γρήγορα.

Τα πρώιμα σημάδια της γρίπης περιλαμβάνουν:

  • κούραση
  • ξαφνικός πυρετός (συνήθως πάνω από 38°C])
  • γρατσουνισμένο ή πονόλαιμο
  • βήχας
  • κρυάδα
  • πόνους μυών ή σώματος
  • καταρροή

Ωστόσο, ο πυρετός είναι κοινός στα αρχικά στάδια της γρίπης, αλλά δεν θα έχουν όλοι πυρετό όταν έχουν γρίπη.

Τι να κάνεις αν αρρωστήσεις;

Εάν παρατηρήσεις ότι αντιμετωπίζεις σημάδια γρίπης, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές:

1. Συχνές πλύσεις στα χέρια σου

Απαραίτητο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Στόχος είναι περίπου 20 δευτερόλεπτα τρίψιμο με σαπούνι και νερό πριν το ξέπλυμα.

2. Κάλυψε το στόμα σου όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι

Αντί για τα χέρια σου χρησιμοποίησε χαρτομάντιλο μιας χρήσης. Η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μεταδίδεται εύκολα στον αέρα εάν βήχεις ή φτερνίζεσαι.

3. Τρώγε υγιεινά για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Αν και μπορεί να χάσεις την όρεξή σου όταν αρρωσταίνεις, τρώγοντας λίγα γεύματα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα βοηθήσουν να δώσεις στο σώμα σου δύναμη για να καταπολεμήσει τον ιό.

4. Πίνε πολλά υγρά, ειδικά νερό, τσάι και ροφήματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες

Απόφυγε το αλκοόλ και την καφεΐνη και προτίμησε τα αφεψήματα ώστε να σε χαλαρώνουν και να καταπραΰνουν τα συμπτώματα.

5. Αγόρασε τα απαραίτητα, όπως χαρτομάντιλα, μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά

Επίσης, αγόρασε αποσυμφορητικά, κατασταλτικά για τον βήχα, το σου αγαπημένο τσάι και φρέσκα φρούτα και λαχανικά για σνακ για να μην χρειάζεται να βγεις από το σπίτι.

6. Μείνε σπίτι αν νιώθεις ήδη άρρωστος

Ίσως είναι καλή ιδέα ζητήσεις από έναν φίλο ή αγαπημένο σου πρόσωπο να κάνει τις αγορές σου αντί για σένα αν ήδη δεν νιώθεις καλά.

7. Διαμονή στο σπίτι και ξεκούραση 

Τελικά, η καλύτερη θεραπεία για τη γρίπη είναι να ξεκουράζεσαι αρκετά και να πίνεις πολλά υγρά.

Τι να μην κάνεις;

Στα πρώτα σημάδια της γρίπης, απόφυγε να κάνεις οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

1. Μην πηγαίνεις στη δουλειά ή όπου αλλού εκτός σπιτιού

Ήδη δύο μέρες πριν αρχίσουν τα συμπτώματα μπορείς να μεταδόσεις τον ιό και παραμένεις μεταδοτικός για έως και πέντε έως επτά ημέρες αφότου άρχισες να αισθάνεσαι άρρωστος.

2. Μην ακουμπάς τα χέρια άλλων ανθρώπων και μην τους αγκαλιάζεις

Σίγουρα δεν θα θέλεις να είσαι ο βασικός μεταδότης του ιού, γι’ αυτό απόφυγε να κάνεις σωματική επαφή με άλλους ή κοινή χρήση φαγητού και ποτών.

3. Μην κουράζεις τον εαυτό σου

Η γρίπη είναι προοδευτική ασθένεια, που σημαίνει ότι τα συμπτώματά σου θα επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν. Στέρηση του σώματός σας από την ανάπαυση τις πρώτες δύο ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να καταλήξει να παρατείνει το χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσεις.

4. Προσπάθησε να μην παραλείπεις γεύματα

Καλό είναι να τρως λιγότερο όταν έχεις γρίπη, αλλά το σώμα σου εξακολουθεί να χρειάζεται διατροφή και ενέργεια για την καταπολέμηση του ιού. Σούπες, γιαούρτι, φρούτα, λαχανικά, βρώμη και ο ζωμός είναι όλες εξαιρετικές επιλογές.

5. Προσοχή μη αποδεδειγμένα φυτικά φάρμακα

Αν θέλεις να δοκιμάσεις ένα φυτικό φάρμακο, να προσέχεις πολύ. Τα βότανα και τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την ποιότητα, την συσκευασία και την ασφάλεια. Σιγουρέψου ότι τα αγόρασες από μια αξιόπιστη πηγή ή ζήτησε τη σύσταση του γιατρού σας.

7. Μην καπνίζεις

Η γρίπη είναι αναπνευστικό ασθένεια και το κάπνισμα θα ερεθίσουν τους πνεύμονές σου και θα επιδεινώσουν τα συμπτώματά σου.

Θεραπευτική αγωγή

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη στο σπίτι με τις οδηγίες του γιατρού τους. Ένας συνδυασμός θεραπειών για τον τρόπο ζωής και φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα αναλγητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πονοκεφάλου και των πόνων του σώματος.

Ένας ιός προκαλεί την γρίπη, επομένως τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν την ασθένεια. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά μόνο εάν υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη μαζί με τη γρίπη. Ωστόσο, τα αντιιικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν όταν κάποιος έχει γρίπη.

 

 

Σχετικά άρθρα