Πώς μπορείς να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά τον χρόνο σου από την εφηβεία για να αποφύγεις την αναβλητικότητα;

Μπορεί να νομίζεις πως στην εφηβεία πάντα θα έχεις χρόνο να κάνεις τα πάντα και μπορείς να πιστεύεις ότι είναι εντάξει να περιμένει μέχρι το τελευταίο δυνατό δευτερόλεπτο για να ολοκληρώσεις μία εργασία σου. Ωστόσο, η αναβλητικότητα μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα τόσο για τις εφηβικές σου υποχρεώσεις όσο και αργότερα στη ζωή σου.

Η αναμονή μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο σημαίνει ότι μια απροσδόκητη ασθένεια, μία έκτακτη ανάγκη ή κάποιο πρόβλημα θα σε εμποδίσει να ολοκληρώσεις αυτό που θέλεις να κάνεις στην ώρα σου. Το μελλοντικό αφεντικό σου ή οι καθηγητές του πανεπιστημίου σίγουρα δεν θα εκτιμήσουν τέτοιου είδους καθυστερήσεις και είναι πολύ πιθανό να μην δεχτούν καθυστερημένη εργασία ειδικά εάν συνοδεύεται από τις γνωστές δικαιολογίες.

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά τον χρόνο σου για να αποφύγεις την αναβλητικότητα τώρα και μεγαλώνοντας; Οι έφηβοι που δεν μαθαίνουν δεξιότητες διαχείρισης χρόνου κινδυνεύουν να γίνουν δια βίου αναβλητικοί. Και η αναμονή μέχρι την τελευταία δυνατή στιγμή για να αποκτήσεις πράγματα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που κυμαίνονται από επίπεδα υψηλού στρες έως προβλήματα στη σχέση.

Σημασία της Διαχείρισης Χρόνου

Το γυμνάσιο και το λύκειο είναι από τις πιο απαιτητικές περιόδους της εφηβείας και σίγουρα οι δραστηριότητές σου καταλαμβάνουν πολύ από τον χρόνο σου. Αλλά ο κόσμος των ενηλίκων θα σου φέρει ακόμη περισσότερες υποχρεώσεις άρα και φορτωμένο πρόγραμμα. Επομένως, είναι σημαντικό να αρχίσεις να μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου από τώρα.

Τα προνόμια της καλής διαχείρισης χρόνου περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερες δεξιότητες λήψης αποφάσεων
  • Καλύτερες επιδόσεις στη δουλειά και στο σχολείο
  • Αυξημένη ευθύνη και ανεξαρτησία
  • Περισσότερες ευκαιρίες για χαλάρωση και χαλάρωση
  • Περισσότερος χρόνος για την οικογένεια και τους φίλους
  • Μειωμένο άγχος όταν προγραμματίζονται έργα στο σχολείο ή πλησιάζουν ημερομηνίες εξετάσεων

Εκμάθηση διαχείρισης χρόνου

Όπως είναι γνωστό οι έφηβοι έχουν συνήθως αρκετά δομημένα προγράμματα και η σχολική τους ημέρα και οι δραστηριότητες μετά το σχολείο έχουν προγραμματιστεί για αυτούς. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς δεν μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο τους με σύνεση όταν πια πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το πρόγραμμά τους.

Μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να μάθεις τις βασικές δεξιότητες διαχείρισης χρόνου είναι:

  • Κατάγραψε το πρόγραμμά σου: Ο χρόνος σου μπορεί πολύ εύκολα να γεμίσει με βιντεοπαιχνίδια ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν δεν είσαι προσεκτικός στην διαχείρισή του. Μάθε να προγραμματίζεις την ημέρα σου, ώστε να μπορείς να αφιερώνεις χρόνο για δουλειές, εργασίες και άλλες ευθύνες. Κάνε το ίδιο και με τον ελεύθερο χρόνο σου, για να μην περνάει ο χρόνος χωρίς να νιώθει ότι δεν έχει κάνει τίποτα διασκεδαστικό.
  • Απόφυγε την απογοήτευση: Η δημιουργία ενός προγράμματος δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά αν ως χαρακτήρας δεν είσαι οργανωτικός και δεν έχεις μάθει σε άλλα πράγματα να λειτουργείς με πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί κάποιες υποχρεώσεις της ημέρας σου να μην καταφέρεις να τις ολοκληρώσεις και να πρέπει να τις κάνεις αύριο. Το να απογοητευθείς αμέσως από αυτό και να κατηγορείς τον εαυτό σου για μία αποτυχία το μόνο που θα προκαλέσει είναι να σε αποθαρρύνει και σε κάνει να αποδιοργανωθείς ακόμη περισσότερο. Για αυτό χαλάρωσε ακολούθησε το πρόγραμμά σου και αναδιοργάνωσέ το εάν δεν μπορείς να κάνεις κάτι την ώρα που προσδιόρισες. Απλώς μην το ξεχάσεις τελείως, βεβαιώσου ότι θα το κάνεις σίγουρα κάποια άλλη στιγμή.
  • Προσπάθησε να δημιουργήσεις υγιεινές καθημερινές ρουτίνες: Δημιούργησε, δηλαδή, υγιεινές συνήθειες, όπως να κάνεις τις δουλειές σου αμέσως μετά το σχολείο, να τρως σωστά και να αθλήσαι συστηματικά. Μόλις μπεις στη ρουτίνα να κάνεις τα πράγματα με μια συγκεκριμένη σειρά, δεν θα χρειάζεται να χάσεις χρόνο σκεπτόμενος τι θα κάνεις στη συνέχεια. Και το σημαντικότερο είναι πως θα τα κάνεις όλα πιο γρήγορα όσο θα περνάει ο καιρός.
  • Βρες εύκολα εργαλεία διαχείρισης χρόνου: Είτε πρόκειται για έναν προγραμματιστή στον οποίο θα γράφεις τα πάντα, είτε για μια εφαρμογή που διαχειρίζεται το πρόγραμμα σου, βρες τα εργαλεία που θα λειτουργήσουν καλύτερα για τις συνήθειες και το πρόγραμμά σου.
  • Βάζε στόχους: Όταν έχεις προσωπικούς στόχους να ολοκληρώσεις τότε έχεις και μεγαλύτερο κίνητρο για να το κάνεις. Στη συνέχεια, προσδιόρισε πόσο χρόνο θα χρειάζεσαι για να εργάζεσαι για αυτόν τον στόχο κάθε μέρα. Είτε θέλεις να ασκείσαι για 30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα, είτε θέλεις να κάνεις επανάληψη σε κάποιο μάθημα μία συγκεκριμένη ώρα και μέρα, ο καθορισμός στόχων είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διαχειριστείς το χρόνο σου.
  • Βάλε προτεραιότητες στις δραστηριότητες σου: Είναι σύνηθες φαινόμενο ανάμεσα στους εφήβους να έχουν συγκρούσεις στο πρόγραμμά τους. Ένας αγώνας μπάσκετ, ένα πάρτι γενεθλίων και μια οικογενειακή δραστηριότητα μπορεί όλα να συμπίπτουν. Εκεί θα σε βοηθήσει η σωστή προτεραιοποίηση των υποχρεώσεών σου η οποία θα πρέπει να γίνεται με βάση τα θέλω σου, τις αξίες αλλά και την σημασία αυτών.
  • Θέσε όρια στα ηλεκτρονικά: Ως έφηβος είναι ίδιον της ηλικίας σου να θέλεις να χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι λογικό και από μόνο του δεν είναι επίφοβο. Ωστόσο, μπορεί να σπαταλήσεις αμέτρητες ώρες κοιτάζοντας φωτογραφίες άλλων ή παίζοντας στο κινητό αν δεν έχεις βάλει σε μία σειρά τις δραστηριότητές σου. Καθιέρωσε, λοιπόν, κανόνες που σε βοηθούν να δημιουργήσεις υγιεινές σχέσεις με το κινητό σου τηλέφωνο και άλλες ψηφιακές συσκευές.

 

Σχετικά άρθρα