Christiane Amanpour: η πολεμική ανταποκρίτρια που δίνει μάχη με τον καρκίνο και έχει πάρει συνέντευξη από τους περισσότερους ηγέτες του κόσμου

Η Christiane Maria Heideh Amanpour είναι Βρετανο- Ιρανή δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια. Η Amanpour είναι η επικεφαλής διεθνής παρουσιαστής του CNN και παρουσιαστής του νυχτερινού προγράμματος συνεντεύξεων Amanpour του CNN International. Είναι επίσης παρουσιάστρια του Amanpour & Company στο PBS. Πρόσφατα βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα όταν αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα για να πάρει συνέντευξη από Ιρανό αξιωματούχο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christiane Amanpour (@camanpour)

Παιδικά χρόνια και εκπαίδευση

Η Amanpour γεννήθηκε στο προάστιο Ealing του Δυτικού Λονδίνου, κόρη του Mohammad Taghi και της Patricia Anne Amanpour. Ο πατέρας της ήταν Ιρανός, από την Τεχεράνη και η ίδια μεγάλωσε στην Τεχεράνη μέχρι την ηλικία των 11 ετών. Ο πατέρας ήταν σιίτης μουσουλμάνος και η μητέρα της καθολική.

Αφού ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της δημοτικής της εκπαίδευσης στο Ιράν, στάλθηκε σε οικοτροφείο στην Αγγλία από τους γονείς της όταν ήταν 11 ετών. Παρακολούθησε το Holy Cross Convent, ένα σχολείο αποκλειστικά για κορίτσια στο Chalfont St Peter, Buckinghamshire, και στη συνέχεια, σε ηλικία 16 ετών, φοίτησε στο New Hall School, ένα ρωμαιοκαθολικό σχολείο στο Chelmsford του Essex.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christiane Amanpour (@camanpour)

Η Christiane και η οικογένειά της επέστρεψαν στην Αγγλία λίγο μετά την έναρξη της Ισλαμικής Επανάστασης. Η ίδια έχει τονίσει πολλές φορές πως δεν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά επέστρεψαν στην Αγγλία λόγω του πολέμου Ιράν- Ιράκ. Η οικογένεια παρέμεινε τελικά στην Αγγλία αφού δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στο Ιράν.

Η Amanpour αφού άφησε το New Hall μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, εργάστηκε στο τμήμα ειδήσεων στο WBRU-FM στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ. Εργάστηκε επίσης για τη θυγατρική του NBC WJAR στο Providence ως σχεδιάστρια ηλεκτρονικών γραφικών.

Προσωπική ζωή

Από το 1998 έως το 2018, ήταν παντρεμένη με τον Αμερικανό James Rubin, πρώην Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον και άτυπο σύμβουλο της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο γιος τους, Darius John Rubin, γεννήθηκε το 2000. Έχοντας ζήσει στο Λονδίνο από το 2000, μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη το 2010, όπου νοίκιασαν ένα διαμέρισμα στο Upper West Side του Μανχάταν. Τον Μάιο του 2013, η Rubin ανακοίνωσε ότι η οικογένεια θα επέστρεφε στο Λονδίνο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η Amanpour δήλωσε ότι αυτή και ο σύζυγός της θα μετεγκαθιστούσαν μόνιμα στο Λονδίνο.

Πέντε χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, ο Amanpour και η Rubin ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν. Η Amanpour είναι συγγενής του στρατηγού Nader Jahanbani, ο οποίος διοικούσε την Αυτοκρατορική Ιρανική Αεροπορία για σχεδόν 20 χρόνια έως ότου εκτελέστηκε από τους Ισλαμικούς Επαναστάτες το 1979. Καθώς και του μικρότερου αδελφού του Khosrow, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Shahnaz Pahlavi.

Σημαντικές ανταποκρίσεις της

Το 1983, προσλήφθηκε από το CNN στο γραφείο ξένων χωρών στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ως βοηθός γραφείου εισαγωγικού επιπέδου. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ως ανταποκρίτρια, η Amanpour έλαβε την πρώτη της σημαντική αποστολή που κάλυπτε τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ. Κάπως έτσι, το 1986 ταξίδεψε και στην Ανατολική Ευρώπη για να αναφέρει την πτώση του ευρωπαϊκού κομμουνισμού.

Το 1989, της ανατέθηκε να εργαστεί στη Φρανκφούρτη της Δυτικής Γερμανίας, όπου έκανε αναφορά για τις δημοκρατικές επαναστάσεις που σάρωσαν την Ανατολική Ευρώπη εκείνη την εποχή. Μέσω αυτής της θέσης, μπόρεσε να ανέβει στην εταιρεία και μέχρι το 1990 υπηρέτησε ως ανταποκρίτρια για το γραφείο του CNN στη Νέα Υόρκη.

Μετά την κατοχή του Κουβέιτ από το Ιράκ το 1990, οι αναφορές της Amanpour για τον Πόλεμο του Περσικού Κόλπου της έδωσαν μεγάλη προσοχή, ενώ ταυτόχρονα οδήγησαν το CNN σε ένα νέο επίπεδο ειδησεογραφικής κάλυψης. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε από τον πόλεμο της Βοσνίας και άλλες ζώνες συγκρούσεων. Ειδικά για τον πόλεμο της Βοσνίας απέσπασε και κακές κριτικές που την κατηγορούσαν για μουσουλμανική προπαγάνδα.

Λόγω της συναισθηματικής της παράδοσης από το Σεράγεβο κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας του Σεράγεβο, οι θεατές και οι κριτικοί αμφισβήτησαν την επαγγελματική της αντικειμενικότητα, υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις αναφορές της ήταν αδικαιολόγητες και ευνοούσαν τους Βόσνιους Μουσουλμάνους.

Η ίδια απάντησε τότε: “Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που απλά δεν μπορεί κανείς να είναι ουδέτερος περίπου, γιατί όταν είσαι ουδέτερος είσαι συνένοχος. Αντικειμενικότητα δεν σημαίνει να αντιμετωπίζεις όλες τις πλευρές ισότιμα. Σημαίνει να δίνεις σε κάθε πλευρά μια ακρόαση“.

Αποκλειστικές συνεντεύξεις από παγκόσμιους ηγέτες

Η Amanpour έχει αναφέρει μεγάλες κρίσεις από πολλά από τα hotspots του κόσμου, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, το Ιράν, το Ισραήλ, το Πακιστάν, τη Σομαλία, τη Ρουάντα και τα Βαλκάνια και από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα.

Έχει εξασφαλίσει αποκλειστικές συνεντεύξεις με παγκόσμιους ηγέτες από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ευρώπη, την Αφρική και πέραν αυτής. Συμπεριλαμβανομένων των Ιρανών προέδρων Mohammad Khatami και Mahmoud Ahmadinejad, καθώς και των προέδρων του Αφγανιστάν, του Σουδάν και της Συρίας, μεταξύ άλλων.

Ήταν η πρώτη διεθνής ανταποκρίτρια που πήρε συνέντευξη από τον Βρετανό πρωθυπουργό Tony Blair, τον Γάλλο Πρόεδρο Jacques Chirac και τον Πακιστανό Πρόεδρο Pervez Musharraf. Άλλοι συνεντευξιαζόμενοι είναι οι Hillary Clinton, Nicolás Maduro, Hassan Rouhani, Emmanuel Macron, Angela Merkel, John Kerry, Dalai Lama, Robert Mugabe και Moammar Gadhafi.

Έχει επίσης πάρει συνεντεύξεις με τον Κωνσταντίνο Β’ της Ελλάδας, Reza Pahlavi, Ameera al-Taweel και τους ηθοποιούς Angelina Jolie, Tom Hanks και Meryl Streep.

Στα τέλη του 2013, η ανταποκρίτρια έθεσε το επιχείρημα για επέμβαση στη Συρία κατά της κυβέρνησης Άσαντ, η οποία μάχεται εναντίον των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης. Έχει εμφανιστεί σε πολλά ειδησεογραφικά προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα οποία έχει επικρίνει την κυβέρνηση Ομπάμα για τη μη παρεμβατική προσέγγισή της στη Συρία μία τοποθέτηση που προκάλεσε και πάλι τους επικριτές της.

Μάχη με τον καρκίνο

Η Christiane Amanpour αποκάλυψε τον Ιούλιο του 2021 αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών της. Η 64χρονη μίλησε σε συνέντευξή της για τον Απρίλιο του περασμένου έτους πως πήγε στον γιατρό της στο Λονδίνο για μια ετήσια εξέταση, όταν ανακαλύφθηκε μια κύστη σε μέγεθος γκρέιπφρουτ στη δεξιά της ωοθήκη.

“Σοκαρίστηκα”, αποκαλύπτει στο PEOPLE, προσθέτοντας: “Ρώτησα αμέσως αν ήταν κακοήθης. Μου είπαν, “Πρέπει να κάνεις μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία, περισσότερες εξετάσεις αίματος. Μπορώ απλώς να σου πω αυτό που έχουμε δει”.

Στις 5 Μαΐου 2021, τελικά διαγνώστηκε με διαυγές καρκίνωμα ωοθηκών σταδίου 2. Δέκα μέρες αργότερα υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση και ακολούθησε χημειοθεραπεία 18 εβδομάδων. Τώρα ο καρκίνος της βρίσκεται σε ύφεση. Ωστόσο, μοιράζεται την εμπειρία της για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση.

“Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι γνωστός ως ο αόρατος δολοφόνος”, λέει. “Λάβετε όλες τις εξετάσεις που μπορείτε. Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τι συμβαίνει με το σώμα μας. Μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας. Αν κάτι δεν πάει καλά, επιδιώξτε το”.

Η ίδια θεωρεί πως πλέον, η τρομακτική δοκιμασία της έδωσε νέα προοπτική. “Έχω περάσει την καριέρα μου καλύπτοντας γενοκτονίες στη Βοσνία και τη Ρουάντα, πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ — όλα πραγματικά επικίνδυνα πράγματα”, λέει. “Και έχω επιζήσει από όλα αυτά. Αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό”.

Τώρα, καθώς η Amanpour ατενίζει το μέλλον, λατρεύει κάθε μέρα της. “Σκέφτομαι πώς θέλω να ζήσω τα υπόλοιπα πραγματικά καλά μου χρόνια”, λέει. Ακόμα και ο ρομαντισμός είναι στο τραπέζι. “Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που με έκανε να θέλω να ακολουθήσω το πινέλο μου με τη θνησιμότητα. Δύο χρόνια COVID, καρκίνος και χημειοθεραπεία έχουν στριμώξει το στυλ μου σε αυτό το τμήμα. Αλλά τώρα έχω μια εντελώς νέα ζωή. Ανυπομονώ ξανά!”.

Σχετικά άρθρα