Θέλεις να δουλεύεις πιο αποδοτικά; Μάθε τους 4 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις την συγκέντρωση και την αποδοτικότητά σου στο έπακρο!

Για χρόνια η συγκέντρωση σε ένα αντικείμενο θεωρούνταν χαρακτηριστικό των λογικών ανθρώπων και η δημιουργικότητα ως προσόν των ανήσυχων πνευμάτων. Δηλαδή είτε είσαι δημιουργικός χαρακτήρας, είτε λειτουργείς με κουτάκια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζονται και τα παιδιά στο σχολείο αλλά και οι ενήλικες στην εργασία τους.

Ωστόσο, το ότι σκέφτεσαι και άλλα πράγματα την στιγμή που ασχολείσαι με ένα συγκεκριμένο δεν σημαίνει πως δεν συγκεντρώνεσαι, αλλά πως κατά πάσα πιθανότητα ψάχνεις τρόπους να εμπλουτίσεις αυτό που κάνεις. Τώρα πια, όμως, αρχίζει να γίνεται ευρύτερα αποδεκτό πως η εστίαση και η δημιουργικότητα είναι αλληλένδετα προσόντα με ότι και αν καταπιάνεσαι. Μάλιστα, με τους 4 τρόπους που θα διαβάσεις παρακάτω θα μάθεις να τα αξιοποιείς στο έπακρο.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εστίασης

Και όμως, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εστίασης και καθένα από αυτά μπορεί να σε στηρίξει σε ένα διαφορετικό είδος δημιουργικής δουλειάς. Επέκταση χρειάζεται όμως και το πως ορίζεις τη δημιουργικότητα. Ναι, η ζωγραφική ή η συγγραφή είναι δημιουργικές ασχολίες. Αλλά μιλάμε μόνο για αυτά αλλά και για τον τρόπο που θα αξιοποιήσεις αυτή την δημιουργικότητα στη δουλειά ή στις ανθρώπινες σχέσεις.

Υπάρχουν δύο είδη εστίασης:

  • Εσωτερική εστίαση: σχετίζεται με την ικανότητα κάποιου να συνδεθεί με τις εγγενείς του ικανότητες και τις δεξιότητες αυτοδιαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι η εσωτερική εστίαση συνήθως ευθυγραμμίζεται με τη διαίσθηση ή τις πρωταρχικές αξίες ενός ατόμου και την επίγνωση που υπάρχει ήδη μέσα τους. Αυτή η έννοια συσχετίζεται με το πόσο καλά ένα άτομο γνωρίζει τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες και την ανάπτυξή του.
  • Εξωτερική εστίαση: σχετίζεται με την ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις που επηρεάζουν την κοσμοθεωρία και την πραγματικότητά του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατανόηση της επίδρασης των περιβαλλοντικών τάσεων, του αντίκτυπου των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών ή των οποίων η γνώμη και η ανατροφοδότηση πρέπει να δοθεί προτεραιότητα κατά τη λήψη μιας σημαντικής απόφασης.

Η εστίαση είναι εκείνη που συμπαρασύρει την δημιουργικότητα ή με πιο απλά λόγια την προκαλεί για να επιτύχεις σε έναν στόχο. Η ικανότητα εστίασης μπορεί να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σου επικοινωνιακές δεξιότητες, καθώς μπορεί να σου επιτρέψει να ανταποκρίνεσαι προσεκτικά αντί να αντιδράς βάσει συναισθήματα.

1. Συνειδητοποίησε τα οφέλη της νοητικής περιπλάνησης

Μπορεί πολλές φορές να κατηγορείς τον εαυτό σου επειδή δεν έκανες κάτι σωστά λόγω έλλειψης συγκέντρωσης. Πριν όμως σε κατηγορήσεις φρόντισε να παρατηρήσεις την σκέψη και τις πράξεις σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις αυτογνωσία σχετικά με το πού πηγαίνει η προσοχή σας και πως σε βοηθά και πως όχι. Συνειδητοποίησε, λοιπόν, ότι το να χτυπάς τον εαυτό σου για το ότι «δεν συγκεντρώνεται» είναι πιθανώς μόνο αντιπαραγωγικό.

Πρώτον, δεν σε βοηθά να εστιάσεις καλύτερα. Και ως επί το πλείστον προσθέτει μόνο αρνητικά συναισθήματα, συμβάλλοντας ακόμα και στην αρνητική αυτοσυζήτηση. Μπορεί να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι η περιπλάνηση του μυαλού μπορεί να είναι θετικό πράγμα. Αυτό είναι όταν σταματάς να εστιάζεσαι σε ένα πράγμα και αφήνεις τις σκέψεις σου να παρασυρθούν και συνήθως να καταλήξουν σε μία πιο ευφάνταστη και γιατί όχι καινοτόμο λύση.

Όπως έχουν βρει πολλές μελέτες, η περιπλάνηση του μυαλού προάγει τη δημιουργικότητα και η δημιουργικότητα μπορεί να σου φέρει χαρά. Ένας καθηγητής ψυχολογίας, ο Moshe Bar, έχει διεξαγάγει μεγάλη έρευνα για την περιπλάνηση του μυαλού και έχει ανακαλύψει ότι στην πραγματικότητα μπορεί να γεννήσει πολλές από τις μεγαλύτερες ιδέες μας. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν το μυαλό μας στοχάζεται στο παρελθόν και προσομοιώνει το μέλλον, παίζουμε με τις πιθανότητες.

2. Ονειροπόληση προσανατολισμένη στα προβλήματα

Σε αυτό το βήμα σημαίνει ότι σκέφτεσαι χαλαρά μια ιδέα ή ένα πρόβλημα στη δημιουργική σου εργασία, αλλά δεν προσπαθείς να επιβάλεις μια λύση. Αντίθετα, απλά επιτρέπεις στο μυαλό σου να ρέει από τη μια ιδέα στην άλλη χωρίς να αποκλείεις τις ιδέες σου ή να αυτο-επεξεργάζεσαι το πόσο καλές ή κακές είναι.

Για παράδειγμα, σκέψου πώς θα ήθελες να τελειώσω μια σύντομη ιστορία, ρωτώντας τον εαυτό σου: «Δεδομένης της προσωπικότητας αυτού του χαρακτήρα, πώς θα απαντούσα;» Στην αρχή, μπορεί να μην έχεις ιδέα. Αλλά, κάνε μια μεγάλη νοητική βόλτα και άφησε το μυαλό σου να περιπλανηθεί, μέχρι να βρεις μια ιδέα για το τέλος που ανθίζει με τον τρόπο που θες.

3. Μείνε σε επαγρύπνηση για νέες ιδέες

Ακόμη και όταν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα στο μυαλό σου, αυτού του είδους η στάση μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς νέες ιδέες. Το παν είναι να παραμείνεις ανοιχτός σε εμπειρίες και να έχεις μια παιχνιδιάρικη στάση απέναντι σε αυτά που βλέπεις και ακούς. Κάτι σαν την περιέργεια που διαθέτουν τα παιδιά.

Τα παιδιά δεν περιορίζουν το μυαλό και την φαντασία τους όταν σκέφτονται τα πράγματα ακολουθώντας μία ευρύτερη οπτική. Το να είσαι ανοιχτός στην παραξενιά μπορεί να σε οδηγήσει σε μερικές πολύ πιο δημιουργικές ιδέες, που εκτός από λύση στο πρόβλημα ή στην δουλειά σου μπορούν να γίνουν και πηγή χαράς και ευχαρίστησης.

4. Καλλιέργησε μία περίοδο διακοπής όσων κάνεις

Παρατήρησε τι συμβαίνει κάθε φορά που κάνεις διάλειμμα από την δουλειά ή κάποια ασχολία σου. Αφιερώνεις χρόνο σε πράγματα που σε ευχαριστούν; Ή μήπως σε πράγματα που δεν σε ευχαριστούν ιδιαίτερα; Ίσως χαλάς πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ψάχνεις πράγματα που δεν χρειάζεται να γνωρίζεις.

Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι χαλαρωτικές σε δόσεις, αλλά μπορεί επίσης να εξαντλήσουν την ενέργεια και τον χρόνο σου. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι έχετε περισσότερη ενέργεια αν αναζητάς διαφορετικές δραστηριότητες. Πειραματίσου με πιο ενεργητικά ή παθητικά πράγματα. Δοκίμασε να κάνεις μια βόλτα στο πάρκο, να κάνεις διαλογισμό ή να κολυμπήσεις.

Δοκίμασε αυτές τις στρατηγικές εάν πιστεύεις πως θα σε βοηθήσου. Αλλά όπως σε όλα τα πράγματα, ξεκίνησε με την αυτοσυμπόνια. Θυμήσου: όλοι μας είμαστε δημιουργικοί, ακόμα κι αν η δημιουργικότητά μας μπορεί να έχει κρυφτεί. Εάν θέλεις να κάνεις αλλαγές, εκείνες κρύβονται πάντα στα μικρά βήματα.

 

 

Σχετικά άρθρα