Βγάζεις συχνά σπυράκια; Μάθε γιατί και πως μπορείς να τα προλαμβάνεις!

Οι καλές συνήθειες υγιεινής, η αποφυγή των καλλυντικών που περιέχουν λάδι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορούν όλα να βοηθήσουν στην πρόληψη της δημιουργίας ακμής και σπυριών. Η ακμή είναι μια κοινή διαταραχή του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα, φλύκταινες και φλεγμονώδεις κύστες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την πρόληψη της ακμής.

Αιτίες ακμής

Η ακμή εμφανίζεται όταν η λιπαρότητα, τα νεκρά κύτταρα και άλλες ουσίες φράζουν τους πόρους στο δέρμα. Τα βακτήρια Propionibacterium acnes μπορούν να μολύνουν αυτούς τους φραγμένους πόρους, προκαλώντας φλεγμονή. Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν ακμή όταν το δέρμα τους παράγει υπερβολική λιπαρότητα, που οδηγεί σε φραγμένους πόρους. Ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ακμής, είναι:

 1. γενεσιολογία
 2. υπερβολικό ηλιακό φως
 3. ορισμένα φάρμακα
 4. λιπαρά καλλυντικά
 5. στενά ρούχα
 6. ενδοκρινικές ή ορμονικές διαταραχές

Ένας γιατρός ή ένας δερματολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις ποιος παράγοντας ή συνδυασμός παραγόντων προκαλεί την ακμή. Ωστόσο, πολλές μέθοδοι θεραπείας και πρόληψης είναι παρόμοιες, ανεξάρτητα από την αιτία. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την ακμή και να μειώσουν τον αριθμό των σπασμών.

15 τρόποι για να αποτρέψεις την ακμή και τα σπυράκια

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προσπαθήσεις να αποτρέψεις τα σπυράκια και άλλες μορφές ακμής, όπως:

1. Πλένε το πρόσωπο δύο φορές την ημέρα

Η ακμή είναι σπάνια το αποτέλεσμα ενός βρώμικου προσώπου, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να απομακρύνεις την υπερβολική βρωμιά και τη λιπαρότητα από το δέρμα με το τακτικό πλύσιμο και μετά την εφίδρωση. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα ήπιο καθαριστικό και ζεστό νερό.

Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας χωρίς λάδι μετά το πλύσιμο μπορεί να εμποδίσει το δέρμα να γίνει πολύ ξηρό. Το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα σπυράκια, προκαλώντας υπερπαραγωγή λιπαρότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ακμή.

2. Απόφυγε το σκληρό τρίψιμο

Μερικοί άνθρωποι τρίβουν το δέρμα με τραχιά υφασμάτινα επιθέματα ή πετσέτες. Αυτό μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει φλεγμονή, επιδεινώνοντας τα ξεσπάσματα ακμής. Η εφαρμογή ενός απαλού καθαριστικού πάντα με καθαρά χέρια ή μιας μαλακής βούρτσας για χρήση στο πρόσωπο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των σπυριών και τον σωστό καθαρισμό.

3. Διατήρησε τα μαλλιά καθαρά

Εάν η υπερβολική λιπαρότητα στα μαλλιά ταξιδεύει στο δέρμα, μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Το τακτικό λούσιμο των μαλλιών μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη της ακμής, ειδικά κοντά στη γραμμή των μαλλιών. Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που περιέχουν περιττό λάδι μπορεί επίσης να προκαλέσουν σπυράκια στο κεφάλι και τη γραμμή των μαλλιών. Η αποφυγή αυτών των προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σπυριών.

4. Απόφυγε να σπάσεις τα σπυράκια

Σίγουρα μπορεί να είναι δελεαστικό να σπάσεις ένα σπυράκι, αλλά είναι μεγάλη η πιθανότητα να προκαλέσεις φλεγμονή, ουλές ή επιπλέον μόλυνση. Για να μειώσεις την εμφάνιση των κηλίδων, χρησιμοποιήστε μια τοπική θεραπεία. Μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να λειτουργήσουν, αλλά μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων σπυριών.

5. Εφάρμοσε τοπικές θεραπείες

Οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, όπως κρέμες ή οροί, μπορούν να μειώσουν τα ξεσπάσματα, ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται σε ορισμένες περιοχές. Οι παρακάτω είναι οι συνηθέστερες προβληματικές περιοχές:

 • το πηγούνι
 • η μύτη
 • το μέτωπο

Οι θεραπείες συχνά περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Αυτά τα προϊόντα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο οι συνταγογραφούμενες θεραπείες αντοχής, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ήπιας ακμής και στη μείωση των εξανθημάτων.

6. Εξέτασε τα τοπικά ρετινοειδή

Τα τοπικά ρετινοειδή είναι προϊόντα που περιέχουν φάρμακα που προέρχονται από βιταμίνη Α και οι δερματολόγοι τα συνταγογραφούν για τη διαχείριση και την πρόληψη της ακμής. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν στην ταχύτερη αποβολή και παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της απόφραξης των πόρων.

Τα περισσότερα τοπικά ρετινοειδή διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένης της τρετινοΐνης και της ταζαροτένης. Ωστόσο, ορισμένα τοπικά ρετινοειδή, όπως το αδαπαλένιο, είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή.

7. Συζήτησε με τον δερματολόγο σου για τα αντιβιοτικά

Τα τοπικά αντιβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν την υπερανάπτυξη βακτηρίων ακμής στο δέρμα. Παραδείγματα αντιβιοτικών που θεραπεύουν αυτή τη φλεγμονώδη ακμή περιλαμβάνουν ερυθρομυκίνη και κλινδαμυκίνη, τα οποία διατίθενται με ιατρική συνταγή. Από μόνα τους, αυτά τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στη θεραπεία. Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί θα συνταγογραφήσουν αντιβιοτικές θεραπείες σε συνδυασμό με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων.

8. Μίλησε με έναν γιατρό για τα ορμονικά χάπια

Σε περιπτώσεις γυναικείας ορμονικής ακμής, τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης ακμής βοηθώντας στη ρύθμιση των ορμονών που μπορεί να επιδεινώσουν τα σπυράκια. Ωστόσο, αυτά τα χάπια ενέχουν κινδύνους, επομένως είναι απαραίτητο να αναλογιστείς τα οφέλη και τις παρενέργειες τους και να συζητήσεις με τον γιατρό πριν αποφασίσεις να τα πάρεις.

9. Μείωσε τις τροφές που συνδέονται ακμή

Οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει ακόμα σίγουρα πως υπάρχει σχέση μεταξύ τροφών και ακμής. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν ακμή σε ορισμένους ασθενείς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής ή να επιδεινώσουν την ακμή.

Αυτά τα δυνητικά προβληματικά τρόφιμα είναι ζαχαρούχα και πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως:

 • μπισκότα
 • κέικ
 • πίτες
 • γλυκά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά το αποβουτυρωμένο γάλα, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Μπορείς εάν θέλεις να μειώσεις μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων δοκιμαστικά για να δεις εάν το δέρμα σου βελτιώνεται.

10. Βάλε αντιηλιακό όταν βγαίνεις σε εξωτερικούς χώρους

Ο πολύς ήλιος έχει πολλές βλαβερές επιπτώσεις στο δέρμα. Μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή ελαίων που επιδεινώνουν την ακμή. Ωστόσο, πριν αγοράσεις αντιηλιακό θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι είναι μη φαγεσωρογόνο, καθόλου λιπαρό και ασφαλές για χρήση στο πρόσωπο.

11. Σκέψου να κάνεις μερικές θεραπείες με φως ή λέιζερ

Ένας δερματολόγος μπορεί να συστήσει φωτοδυναμική θεραπεία για τη θεραπεία της ακμής και των σπυριών, ειδικά για πιο βαριές περιπτώσεις. Στη φωτοδυναμική θεραπεία, ένας επαγγελματίας ιατρός εφαρμόζει μια τοπική λύση που κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως. Μετά από αυτό, θα στοχεύσουν την περιοχή της ακμής με μια εστιασμένη πηγή φωτός. Αυτό μπορεί να καταστρέψει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια, μειώνοντας την εμφάνιση ουλών και άλλων σημαδιών.

12. Απόφυγε προϊόντα περιποίησης που περιέχουν λάδι

Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που περιέχουν λάδι μπορεί να φράξουν τους πόρους και να επιβαρύνουν το πρόβλημα της ακμής ή το προκαλέσουν. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ακμής και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης σπυριών. Η χρήση τοπικών προϊόντων, όπως ενυδατικές κρέμες και αντηλιακά που δεν περιέχουν λάδι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου απόφραξης των πόρων. Τα προϊόντα χωρίς λάδι αναφέρονται ως μην φαγεσωρογόνα.

13. Μην κάνεις υπερβολική απολέπιση

Η απολέπιση είναι η διαδικασία αφαίρεσης των νεκρών κυττάρων από το δέρμα. Ενώ μία μέτρια απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ακμής, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να επιδεινώσει τα σπυράκια και τα σημάδια. Αυτό συμβαίνει καθώς αφαιρείται πάρα πολύ φυσικό λάδι από το δέρμα, μία ποσότητα του οποίου έχει ανάγκη.

Το δέρμα μπορεί να αντισταθμίσει την παραγωγή περισσότερης λιπαρότητας, η οποία φράζει τους πόρους και δημιουργεί περισσότερα σπυράκια. Εάν, λοιπόν, κάνει υπερβολική απολέπιση, το δέρμα μπορεί να ερεθιστεί ή να αισθανθεί πολύ σφιχτό μετά το πλύσιμο.

14. Μείωσε το άγχος

Το άγχος συχνά προκαλεί φλεγμονές και σπυράκια, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα ξεσπάσματα. Ακολουθούν ορισμένα μέσα μείωσης του στρες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ακμής:

 • ο διαλογισμός
 • άσκηση
 • γιόγκα
 • χαλάρωση πριν τον ύπνο διαβάζοντας ή κάνοντας μπάνιο
 • περνώντας χρόνο στη φύση
 • ενασχόληση με χόμπι

15. Διατήρησε τα προϊόντα περιποίησης προσώπου σου καθαρά

Για να διατηρήσεις το δέρμα σου όσο το δυνατόν πιο καθαρό, θα πρέπει και οι συσκευασίες των προϊόντων σου να είναι καθαρές γιατί τις αγγίζεις. Για αυτό φρόντισε να καθαρίζει τακτικά το μακιγιάζ, τα σφουγγάρια προσώπου, τις συσκευασίες των προϊόντων και τις βούρτσες που χρησιμοποιείς με σαπούνι και νερό για να αποτρέψεις τη συσσώρευση βακτηρίων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξάρσεις.

 

 

Σχετικά άρθρα