Πώς η θετική σκέψη ωφελεί τα θύματα του εκφοβισμού με 3 απλά βήματα;

Είναι γνωστό ότι ο εκφοβισμός ή αλλιώς bullying μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικά σημάδια στα θύματα, αφήνοντάς τα να αισθάνονται απελπισμένα και ευάλωτα. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό για τα θύματα του εκφοβισμού να γνωρίζουν πώς να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν την κατάσταση αυτή παρά τον έντονο πόνο και να συνεχίσουν την ζωή τους. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διατηρούν την θετική σκέψη τους παρά τον αρνητικό αντίκτυπο του εκφοβισμού.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές βρίσκουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν τα οφέλη της θετικής σκέψης και της αισιοδοξίας σε περιπτώσεις εκφοβισμού. Έρευνα από το 2017 δείχνει ότι οι θετικοί στοχαστές όχι μόνο είναι πιο υγιείς και λιγότερο αγχωμένοι, αλλά έχουν επίσης μεγαλύτερη συνολική αίσθηση ευημερίας. Επιπλέον, οι άνθρωποι που κάνουν θετικές σκέψεις μπορεί να βιώσουν μια σειρά από άλλα οφέλη, όπως χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, χαμηλότερα επίπεδα αγωνίας και καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης.

Έχοντας και σωματική επίδραση, η θετική σκέψη μπορεί ακόμη και να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό, καρδιακές παθήσεις, λοιμώξεις, καρκίνο και αναπνευστικές παθήσεις. Στην πραγματικότητα, η ίδια μελέτη του 2017, οι πιο αισιόδοξες γυναίκες είχαν σχεδόν 36% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τις ασθένειες που αναλύθηκαν σε σύγκριση με τις περισσότερο απαισιόδοξες.

Οφέλη της θετικής σκέψης

Η θετική σκέψη ξεκινά συχνά με την αυτοομιλία, δηλαδή με την έκφραση των ανείπωτων σκέψεων που κατακλύζουν το μυαλό σου για τον ίδιο σου τον εαυτό. Και όταν πρόκειται για εκφοβισμό, αυτή η δεξιότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πολλές φορές, τα θύματα του bullying θα εμπλακούν σε αρνητικές συζητήσεις με τον εαυτό τους, επαναλαμβάνοντας συχνά τα μηνύματα του εκφοβιστή στο κεφάλι τους, όπως ότι δεν είναι αρκετά καλός ή πως είναι άχρηστος και ανόητος. Αν το κάνεις και εσύ είναι ένα τεράστιο λάθος και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, απελπισία και ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας.

Αντίθετα, θα πρέπει να λες στον εαυτό σου ότι όσα που λένε οι νταήδες δεν είναι αληθινά και προσπάθησε να τα αντικαταστήσεις με πιο επιβεβαιωτικά μηνύματα που θα σου υπενθυμίσουν ότι αξίζεις και έχεις πολλά να προσφέρεις τόσο στον κόσμο όσο και στους γύρω σου. Όχι μόνο αυτές οι δηλώσεις θα επιβεβαιώσουν την αξία και την ταυτότητά σου, αλλά θα σε ωφελήσουν και με άλλους τρόπους. Παρακάτω θα βρεις τους τρεις κορυφαίους τρόπους με τους οποίους η θετική σκέψη θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις επιπτώσεις του εκφοβισμού.

1. Αναπτύσσει ικανότητα αντιμετώπισης

Η θετική σκέψη επηρεάζει την ικανότητα σου να αντιμετωπίζεις τον εκφοβισμό, αλλά και τον εκφοβιστή. Αντί να μένεις στις αρνητικές πτυχές και στα μηνύματα που σου άφησε η κατάσταση, να αντιμετώπισέ τη με πολύ πιο παραγωγικούς και θετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, οι θετικοί στοχαστές συχνά εντοπίζουν τομείς όπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση προς όφελός τους, όπως να βοηθήσουν άλλους σε παρόμοιες καταστάσεις.

Η θετική σκέψη, δηλαδή, θα σε βοηθήσει να αντεπεξέλθεις, παρακινώντας σε να αναπτύξεις ένα σχέδιο δράσης για να ξεπεράσεις τον εκφοβισμό και κατ΄επέκταση να τον σταματήσεις. Επιπλέον, οι θετικοί στοχαστές γνωρίζουν ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που βιώνουν, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς τους ή των δασκάλων τους. Έχουν ελπίδα ότι η κατάσταση θα τελειώσει αντί να βλέπουν την κατάσταση ως απελπιστική.

2. Χτίζει ανθεκτικότητα

Η θετική σκέψη ενισχύει τη συνολική ανθεκτικότητα. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό με δύναμη και αποφασιστικότητα. Αντί να καταρρέουν, είναι σε θέση να επιμείνουν και να ξεπεράσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του εκφοβισμού. Και η αισιοδοξία μαζί με θετική σκέψη, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την ικανότητα.

Αν καταφέρεις να είσαι σε θέση να διατηρήσεις τις σκέψεις σου θετικές καθιστάς πιθανότερο να βγεις γρήγορα από μια κατάσταση εκφοβισμού από εκείνους που είναι επιρρεπείς στις αρνητικές σκέψεις. Χτίσε την ανθεκτικότητά σου έτσι ώστε ενστικτωδώς να σε οδηγεί η σκέψη σου ότι η εμπειρία του εκφοβισμού δεν είναι το τέλος του κόσμου. Έτσι, θα είσαι σε θέσεις να ανακατευθύνεις τις σκέψεις σου, τους στόχους και τα σχέδιά σου αντί να εστιάζεις στην γνώμη και τις επιλογές που έχει κάνει ο άλλος για σένα.

3. Βελτιώνει την υγεία και την ευεξία

Η θετική σκέψη βελτιώνει την υγεία και την ευημερία σου. Ο εκφοβισμός είναι μία κατάσταση που εκτός από αρνητικές σκέψεις προσθέτει επιπλέον τοξικότητα στον οργανισμό σου. Μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των επιδόσεών σου σε ακαδημαϊκούς αγώνες και θέματα υγείας, μέχρι κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές και σκέψεις αυτοκτονίας.

Αλλά η θετική σκέψη μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστικός παράγοντας για ορισμένα από αυτά τα ζητήματα. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι είναι σε θέση να εστιάσουν περισσότερο σε πράγματα που μπορούν να ελέγξουν, όπως η ανταπόκρισή τους στον εκφοβισμό ή πώς θα τον αντιμετωπίσουν.

Απόφυγε, λοιπόν, να μηρυκάζεις για πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξεις, όπως η φασαρία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η σχεσιακή επιθετικότητα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να αποφύγεις τους αρνητικούς τρόπους αντιμετώπισης του πόνου του εκφοβισμού.

Όλα είναι πιθανό να συμβούν

Γενικά, υπάρχουν πολλά οφέλη από τη θετική σκέψη, αλλά είναι σημαντικό να τα κρατάμε την σκέψη μας ανοιχτή σε όλα. Όλα είναι πιθανό να συμβούν. Ανεξάρτητα από το πόσο θετικός είσαι, άσχημα πράγματα θα συμβούν γιατί έτσι είναι η ζωή. Αλλά η θετική σκέψη μπορεί να σε βοηθήσει εάν επικεντρωθείς στην αντιμετώπιση των προκλήσεων με παραγωγικό τρόπο και στην προσπάθεια να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις κακές καταστάσεις όπως ο εκφοβισμός.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσεις να χειριστείς την κατάσταση χωρίς βοήθεια. Οι δυνατοί άνθρωποι αναγνωρίζουν πότε χρειάζονται βοήθεια. Η θετική σκέψη μπορεί να σε τραβήξει από τον εκφοβισμό, αλλά είναι ακόμα σημαντικό να λάβεις βοήθεια από γονείς και δασκάλους για να βεβαιωθείς ότι ο εκφοβισμός θα τελειώσει μια και καλή.

Σχετικά άρθρα