Σπιτικό σουβλάκι με καλαμάκια και τζατζίκι: Το street food που ανήκει στα πιο υγιεινά φαγητά της ελληνικής κουζινάς

Υλικά:

  • 4 καλαμάκια κοτόπουλο των 120 γραμμαρίων
  • 4 χοιρινά καλαμάκια των 120 γραμμαρίων
  • Τέσσερις πίτες, κατά προτίμηση ολικής
  • Λίγο λάδι για να λαδώσουμε τις πίτες και τα καλαμάκια
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • πάπρικα γλυκιά
  • Κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 4 φύλλα μαρούλι
  • τζατζίκι
  • σως πάπρικας

Για το τζατζίκι:

  • 200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 μικρό αγγούρι χωρίς σπόρια με το φλούδι και τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη και ψιλοκομμένη
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
  • 1 κλαδάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κλαδάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

Για τη σως πάπρικας:

  • 100gr πελτέ ντομάτας
  • 50 γραμμάρια μουστάρδα
  • 80 γραμμάρια φέτα τριμμένη
  • λίγη ρίγανη
  • 1/4 από μία πιπεριά τσίλι πολτοποιημένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 και ½ κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

  1. Τζατζίκι & σως πάπρικας
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί

Για τα καλαμάκια:

  1. Αλατοπιπερώνουμε τα καλαμάκια, τους βάζουμε λίγο λάδι και πάπρικα γλυκιά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο grill  200 βαθμούς περίπου θερμοκρασία, τοποθετούμε τα καλαμάκια στην σχάρα βάζοντας ένα ταψί αποκάτω για να μην λερώνεται ο φούρνος και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά.
  3. Έπειτα ψήνουμε τις πίτες αφού τις έχουμε λαδώσει λίγο και τις κόβουμε στα 8.
  4. Σερβίρουμε τοποθετώντας από κάτω τις πίτες τις κομμένες από επάνω τα ψημένα καλαμάκια
  5. Στο πλάι την αλοιφή πάπρικα το τζατζίκι το κρεμμύδι και το μαρούλι που έχουμε κόψει.

Οφέλη

Το σουβλάκι ανήκει στις πιο δημοφιλής ελληνικές σπεσιαλιτέ τόσο ανάμεσα στους Έλληνες όσο και στους ξένους που επισκέπτονται την χώρα μας. Παρ’ όλο που ανήκει στα street food φαγητά που γίνονται γρήγορα το σουβλάκι ανήκει στα ελληνικά φαγητά με την μεγαλύτερη διατροφική αξία για τον οργανισμό μας καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Το σουβλάκι φτιάχνεται συνήθως από χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί ή μοσχάρι. Παραδοσιακά είναι μόνο κρέας, αλλά τώρα συχνά σερβίρεται με λαχανικά όπως σαλάτες ή τις γνωστές μας τηγανιτές πατάτες. Το κρέας παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επιπλέον, το κρέας είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους και την πληρότητα. Η πρόσληψη κρέατος σχετίζεται επίσης με αυξημένη μυϊκή μάζα, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στους ηλικιωμένους.

Τζατζίκι για την υγεία της καρδιάς

Το Τζατζίκι είναι ένα άλλο δημοφιλές ντιπ και άλειμμα που χρησιμοποιείται στην ελληνική μαγειρική. Αν και είναι πολύ κρεμώδες, είναι αρκετά χαμηλό σε θερμίδες, με περίπου 35 θερμίδες σε 2 κουταλιές της σούπας. Το Τζατζίκι φτιάχνεται με στραγγιστό γιαούρτι, αγγούρια και ελαιόλαδο.

Το στραγγιστό γιαούρτι είναι πιο κρεμώδες και πιο πηχτό από το κανονικό γιαούρτι. Αυτό συμβαίνει επειδή το γιαούρτι έχει στραγγιστεί για να αφαιρεθεί ο υγρός ορός γάλακτος. Ιστορικά, οι Έλληνες στραγγίζουμε το γιαούρτι για να μειώσουν την περιεκτικότητά του σε νερό και να αποτρέψουν την αλλοίωση.

Το στραγγισμένο ελληνικό γιαούρτι μειώνει επίσης την περιεκτικότητά του σε λακτόζη και το κάνει υψηλότερο σε πρωτεΐνη. Μόλις 100 γραμμάρια παρέχουν 10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την απώλεια βάρους. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης, στη ρύθμιση των ορμονών της πείνας και στην αύξηση του μεταβολισμού.

Καθώς το τζατζίκι φτιάχνεται με σκόρδο αποτελεί έναν χρήσιμο σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μια μελέτη, 600 έως 1.500 mg εκχυλίσματος σκόρδου ήταν εξίσου αποτελεσματικά με φάρμακο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε μια περίοδο 24 εβδομάδων.  Επιπλέον, ανάλογα με τη συνταγή, το τζατζίκι φτιάχνεται συνήθως με ελληνικό γιαούρτι, το οποίο περιέχει προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν το έντερο σας να επιτύχει μια υγιή βακτηριακή ισορροπία.

Μάλιστα, όταν το τζατζίκι περιέχει και άνηθο τα οφέλη για την υγεία αυξάνονται. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Tropical Medicine, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι ο άνηθος έχει αποτελέσματα στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. «Σύμφωνα με τα αναφερόμενα αντιδιαβητικά αποτελέσματα του άνηθου, μπορεί να προταθεί για τη διαχείριση διαβητικών ασθενών», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σχετικά άρθρα