5 Συμβουλές για ενήλικες με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής για να ξεπεράσουν την αρνητική σκέψη

Σύνηθες χαρακτηριστικό των ανθρώπων με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, ανεξαρτήτως ηλικίας, θυμούνται τα αρνητικά πράγματα περισσότερο από τα θετικά. Παρ’ όλο που όλοι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι είναι στενά συνδεδεμένοι με την αρνητικότητα, τα μυαλά εκείνων με ΔΕΠΥ είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο να κρατούν ό,τι είναι «κακό» σε αυτά.

Πιθανότατα πρόκειται για ένα μοτίβο σκέψεων που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια πολλών ετών που συνεχώς δέχεται κριτική από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Κριτική που στηρίζεται στο ότι οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ εύκολα ξεχνούν πράγματα, τα κάνουν με μοναδικούς τρόπους ή προσπαθούν να χειριστούν τα συναισθήματά τους με διαφορετικό τρόπο. Με τους 5 τρόπους που παραθέτουμε παρακάτω θα μπορέσουν να ενισχύσουν και να διατηρήσουν την θετικότητά τους.

Πώς οι δύσκολες καταστάσεις αποτελούν μαθήματα;

Ενώ είναι χρήσιμο να θυμόμαστε μαθήματα από δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα γνωστό σύστημα επίλυσης νέων προβλημάτων, πολλοί άνθρωποι με ΔΕΠΥ θα ωφεληθούν πραγματικά αν μάθουν πώς να διατηρούν μαθήματα από καλές εμπειρίες. Αυτή η θετική ενίσχυση βοηθά στην συναισθηματική ανάπτυξη, στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και στην απόκτηση αυτοπεποίθησης.

Η αλλαγή είναι δυνατή εάν διαπιστώσεις ότι η αρνητική σου σκέψη εμποδίζει μια πιο θετική προοπτική. Όταν ξεκινάς από τα μικρά και αναπτύσσεις τη συνήθεια να μετατοπίζεις την εστίασή σου στο να παρατηρείς και στη συνέχεια να κάνεις περισσότερα πράγματα από όσα λειτουργούν για σένα. Αρχίζεις, έτσι, ενεργά να ξεπερνάς την αρνητική σκέψη, να αποκτάς μια νοοτροπία ανάπτυξης και να κάνεις μια πιο ικανοποιητική και παραγωγική ζωή.

Ο ρόλος των θετικών εμπειριών

Οι θετικές, ευεργετικές εμπειρίες που αποκτάς από μία τέτοια δομημένη σκέψη δεν χρησιμεύουν μόνο ως θεμέλιο της αυτοεκτίμησης και της αυτοδιαχείρισης, αλλά τρέφουν και εσωτερικές δυνάμεις. Για να καταφέρουν οι καλές στιγμές να ξεπεράσουν την προκατάληψη της αρνητικότητας, πρέπει να εγκατασταθούν στις νευρικές δομές του εγκεφάλου. Αυτή η διαδικασία απαιτεί να διατηρηθεί στη μνήμη εργασίας αρκετό καιρό για να μεταφερθεί στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ, εξ ορισμού, συνήθως παλεύουν με τις προκλήσεις της λειτουργικής μνήμης. Έτσι, αυτή η μεταφορά των θετικών σκέψεων δεν συμβαίνει τόσο συχνά όσο θα έπρεπε, αν όχι καθόλου. Επομένως, το κλειδί είναι να εστιάσεις σε θετικές σκέψεις και εμπειρίες πιο συχνά. Αυξάνοντας σταδιακά αυτές τις καλές στιγμές, θα φτάσεις σε αυτή την αρκετά μεγάλη διαρκή περίοδο θετικής σκέψης που θα βοηθήσει να αντιστρέψεις την αρνητικότητα.

Τότε, μπορείς να ζήσεις βάζοντας στο επίκεντρο την δύναμη την συνέχειας αντί τη σκιώδη παρουσία του «δεν μπορώ». Αποδεχόμενοι ότι η ζωή είναι μια σειρά από ανάληψη λογικών κινδύνων, στάθμιση του κόστους και των οφελών των πραγμάτων και το δίκαιο του αυθορμητισμού, δυναμώνουμε την ένταση στην αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση.

Δίνεις, λοιπόν, μεγαλύτερη προσοχή στο τι πάει καλά και στα έμφυτα ταλέντα σου. Αυτή η διαδικασία σε βοηθά να δημιουργήσεις πόρους για να σε βοηθούν όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Παράλληλα, μαθαίνεις να διακρίνεις τις πραγματικές απειλές και να ακυρώσεις όσες απλώς τις μιμούνται.

1. Επιβράδυνε τα πράγματα

Όταν συμβαίνει κάτι καλό, απλά απόλαυσέ το. Στον εξαιρετικά γρήγορο κόσμο που ζούμε, έχουμε συνηθίσει να προχωράμε στο επόμενο πράγμα τόσο γρήγορα που χάνουμε τη σημαντική ενσωμάτωση που απαιτείται για την εδραίωση της μνήμης μας. Προσπάθησε να επιβραδύνεις ακολουθώντας μια πιο προσεκτική προσέγγιση της ημέρας σου και όσων βιώνεις μέσα σε αυτή.

Απελευθερώσου από την πίεση της απόλυτης συγκέντρωσης και άσε για λίγο την φαντασία σου να περιπλανηθεί. Αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσεις πότε κάτι σε κάνει να νιώθεις καλά και σκέψου τι αποκόμισες από αυτήν την εμπειρία. Ίσως απόλαυσες ιδιαίτερα το αγαπημένο σου γεύμα με φίλους. Ίσως ανταμείφθηκες στην δουλειά σου για ένα επίτευγμα που κατάφερες. Ή, απλώς ξύπνησες με μία χαρούμενη αίσθηση μία ημέρα και ανυπομονείς για όσα έχεις να κάνεις. Κρατήσου από τα θετικά συναισθήματα.

2. Σκέψου τα ψηλά και τα χαμηλά της ημέρας

Εξασκήσου στο να διακρίνεις τα «ψηλά και τα χαμηλά» της ημέρας και να τα κατατάσσεις με την πραγματική σημασία που έχουν. Συναντήθηκες με κάποιο σήμερα, πέρασες πιο μοναχικά αλλά έκανες πράγματα που σε ευχαριστούν; Σκέψου όσα βίωσες και δοκίμασε να γράψεις ημερολόγιο ή βρες ένα άνετο μέρος για αυτοστοχασμό. Κάνοντας αυτήν την άσκηση, δημιουργείς ένα ασφαλές μέρος για να αναλογιστείς τα θετικά και τα αρνητικά.

Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων, βασικών νευρικών οδών.  Για να αποφύγεις να παραμείνεις για ώρα στα χαμηλά, προσπάθησε να σκεφτείς έναν δραστικό τρόπο για να ανακάμψεις ή να μάθεiw από μια αρνητική κατάσταση. Αυτό θα σε βοηθήσει να χτίσεις την ανθεκτικότητά σου και να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου.

3. Αναζήτησε υποστηρικτικούς ανθρώπους

Τη σήμερον ημέρα υπάρχουν πολλές αφορμές για αναταραχή και άγχος που ξεκινούν από τα προσωπικά και επεκτείνονται στα κοινωνικά προβλήματα. Όλα αυτά δεν άπτονται στο έλεγχό μας. Μπορούμε όμως να καθορίσουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Μπορούμε να αναζητήσουμε ανθρώπους που είναι ευγενικοί, κατανοητοί και υποστηρικτικοί.

Αν είσαι ενήλικας με ΔΕΠΥ επωφελήσου από ένα σύστημα υποστήριξης που δημιουργούν οι άνθρωποί σου που κατανοούν τις ιδιαίτερες προκλήσεις τους άτομα που αντιλαμβάνονται πώς είναι να ζεις με έναν νευροαποκλίνοντα εγκέφαλο. Αυτά τα άτομα και οι κοινότητες μπορούν να σε στηρίξουν αν έχεις αποκτήσει μια αρνητική νοοτροπία.

Μπορεί να είναι φίλοι, γείτονες, συγγενείς ή συνάδελφοι. Άνοιξε τον εαυτό σου σε αυτούς που θα φέρουν θετικότητα και φροντίδα στη ζωή σου. Θα δημιουργήσεις όμορφες αναμνήσεις και θα απολαύσεις θετικές εμπειρίες μέσα από δυνατές σχέσεις. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις χτίζουν τις νευρικές οδούς που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε, αυξάνουν τις εσωτερικές δυνάμεις και ενισχύουν τη διαπροσωπική σύνδεση.

4. Καλλιέργησε τη σύνδεση μυαλού/σώματος

Η άσκηση και η σωματική ευεξία επηρεάζουν θετικά τα συναισθήματα και την ψυχική μας κατάσταση. Ένας περίπατος, μια βόλτα με το ποδήλατο ή ακόμα και ο χορός μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου όσο αλλά και να ενισχύσει την ενέργεια σου. Η yoga και ο διαλογισμός είναι εργαλεία ενσυνειδητότητας που μπορούν να σε βοηθήσουν να εστιάσεις και να διατηρήσεις την θετικότητά σου. Η άσκηση επιτρέπει να κάνεις και ένα διάλειμμα από τις καθημερινές απαιτήσεις και να αποφορτιστείς.

Το πιο σημαντικό, η σωματική δραστηριότητα σε κρατά μακριά από οθόνες και συσκευές που τρώνε άσκοπα τον χρόνο σου, ώστε το μυαλό  να ξεκουράζεται και να αποσυνδέεται από την πρίζα. Κάνε, λοιπόν, την κίνηση μέρος της ρουτίνας αυτο-φροντίδας σου και απόλαυσε τα οφέλη της ηρεμίας και της χαλάρωσης.

5. Υιοθέτησε μία νοοτροπία ανάπτυξης

Όπως ήδη είπαμε οι ενήλικες με ΔΕΠΥ διαθέτουν μία έλξη προς την αρνητικότητα και τη διατήρηση κακών εμπειριών είναι μακροχρόνια και ριζωμένη. Η αναστροφή της πορείας είναι μια δύσκολη πρόκληση όχι μόνο για εκείνους αλλά και για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι δυνατό να βελτιωθείς και να πετύχεις μία ριζική αλλαγή με εξάσκηση και υπομονή.

Κάνε ένα βήμα τη φορά και χρησιμοποίησε μια προσέγγιση «νοοτροπίας ανάπτυξης». Με απλά λόγια, άνοιξε τους ορίζοντές σου στις εμπειρίες σου και άλλαξε προς το καλύτερο. Ανακάλυψε τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις σταδιακά τις καλές στιγμές της ημέρας σου και συνέχισε να τις τηρείς κατασκευάζοντας μία νέα πολυπαραγωγική καθημερινότητα. Εάν κάποια μέρα έχεις μια οπισθοδρόμηση, απλώς αναγνώρισέ το και προχώρα παρακάτω.

Η ανθεκτικότητα μετατρέπει μια αρνητική νοοτροπία σε θετική. Είναι το αντίδοτο για το άγχος και την ντροπή, γι’ αυτό η ανθεκτικότητα είναι τόσο σημαντική για να βοηθήσουμε τους ενήλικες με ΔΕΠΥ να μειώσουν τον θόρυβο της αυτοδικίας και να αυξήσουν την ένταση της προσωπικής επικύρωσης.

 

 

Σχετικά άρθρα