Πώς αντιμετώπισε η Elizabeth Olsen τις συχνές κρίσεις πανικού στα 20 της;

Η Elizabeth Olsen κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο Variety μίλησε για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού στις αρχές των 20 της. Ενώ συζητούσε για το παιδικό βιβλίο για το οποίο έγραψαν εκείνη και ο σύζυγός της, ο μουσικός Robbie Arnett, για το ξεπέρασμα των ανησυχιών, η Olsen αποκάλυψε ότι «δεν κατάλαβε τι ήταν το άγχος ή η κρίση πανικού» μέχρι τα 21 της, σύμφωνα με όσα είπε στο περιοδικό.

Οι κρίσεις άρχισαν στα 20

Στην δεκαετία των 20, η ηθοποιός άρχισε να βιώνει κρίσεις πανικού, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται ως σύντομες περιόδους ακραίας αγωνίας, άγχους ή φόβου σε συνδυασμό με σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα, σύμφωνα με το εγχειρίδιο Merck. «Θυμάμαι ότι τις πάθαινα την ώρα κάθε ώρα», είπε.

«Περνούσα την 6η Λεωφόρο στην 14η Λεωφόρο και συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να περάσω τον δρόμο, στάθηκα στον τοίχο και απλώς νόμιζα ότι θα έπεφτα νεκρή ανά πάσα στιγμή», περιέγραψε η Olsen. Αργότερα ανέφερε ότι αυτό ήταν περίεργο γιατί δεν είχε άγχος ως παιδί. «Ήμουν πολύ δυνατή και με αυτοπεποίθηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, κάτι άλλαξε σαφώς καθώς μεγάλωνε. «Αν πήγαινα από κρύο σε ζεστό, ζεστό στο κρύο, από χορτασμένη σε πεινασμένη, από πεινασμένη σε χορτασμένη, κάθε είδους μετατόπιση στο σώμα μου, ολόκληρο το σώμα μου σκεφτόταν: «Ωχ, κάτι δεν πάει καλά!» συνέχισε. Έχοντας την αίσθηση της ζαλάδας επισκέφτηκε έναν ωτορινολαρυγγολόγο γιατρό που θεώρησε ότι το πρόβλημά της σχετιζόταν με τον ίλιγγο. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, το σώμα μπαίνει σε λειτουργία άμυνας και προετοιμάζεται να πολεμήσει για την κατάσταση που θεωρεί επικίνδυνη. Ωστόσο, δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος».

Η βοήθεια από ψυχολόγο

Μόλις η Olsen ζήτησε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, βρήκε ανακούφιση. Έμαθε εγκεφαλικά παιχνίδια που της επέτρεψαν να παραμείνει στην παρούσα στιγμή. «Όταν περπατούσα στο δρόμο, άρχιζα να ονομάζω ό,τι έβλεπα δυνατά για να βγω από τις σπειροειδείς σκέψεις στον εγκέφαλό μου», εξήγησε, σημειώνοντας ότι η πρακτική ήταν παρόμοια με τις ασκήσεις υποκριτικής που γνώριζε. «Ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο».

Παρ’ όλο που ήταν επιφυλακτική να λάβει φάρμακα για τις κρίσεις πανικού της, η διάσημη ηθοποιός κρατούσε τα φάρμακα σε ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Μόνο που τα είχα στην τσάντα μου ένιωθα ωραία», είπε. Η Elizabeth Olsen δεν είναι μόνη που έχει αυτές τις εμπειρίες κρίσεων πανικού. Τουλάχιστον το 11 τοις εκατό των Αμερικανών ενηλίκων βιώνουν μια κρίση πανικού κάθε χρόνο, αναφέρει το εγχειρίδιο Merck.

Επιπλέον, περίπου το πέντε τοις εκατό των ενηλίκων στις ΗΠΑ μπορεί να εμφανίσουν διαταραχή πανικού, μια αγχώδη διαταραχή που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενα επεισόδια έντονου φόβου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να διαγνωστείς με διαταραχή πανικού για να αντιμετωπίσεις τις κρίσεις αρκεί μόνο να μιλήσει για αυτό σου το άγχος σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Σχετικά άρθρα