Κατάψυξη ωαρίων: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την νέα μέθοδο απόκτησης παιδιού και σε ποιες γυναίκες συστήνεται;

Οι γυναίκες σήμερα επιλέγουν να κάνουν παιδιά αργότερα στη ζωή λόγω των επαγγελματικών τους επιδιώξεων ή απλής προσωπικής τους επιλογής. Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να επιτρέψει σε μια γυναίκα να καθυστερήσει την εγκυμοσύνη σε μεταγενέστερο στάδιο. Οι επαγγελματίες υγείας αναφέρονται στη διαδικασία ως κρυοσυντήρηση ωαρίων ή πιο απλά κατάψυξη ωαρίων.

Η κοινωνία και τα πρότυπα στον τοκετό μπορεί να αλλάζουν. Άλλοτε οι γυναίκες έκαναν παιδιά από την ηλικία των 22 ετών, ενώ τώρα η ηλικία έχει αυξηθεί με τις περισσότερες να γίνονται μαμάδες μετά τα 30. Ωστόσο, η βιολογική πραγματικότητα της γονιμότητας παραμένει η ίδια. Για αυτό θα πρέπει να ενημερωθείς για αυτή την νέα μέθοδο απόκτησης παιδιού αλλά και για τις γυναίκες που συστήνεται να κάνουν.

Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση στα τέλη της δεκαετίας των ’40 ή στις αρχές της δεκαετίας των ’50. Στα χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται. Η σύλληψη ενός παιδιού δεν είναι τόσο εύκολη στα επόμενα χρόνια όσο για μια νεότερη γυναίκα.

Οι γυναίκες που σκέφτονται να καταψύξουν τα ωάρια τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επιτυχημένες εγκυμοσύνες είναι λιγότερο συχνές με κατεψυγμένα ωάρια παρά με φρέσκα ωάρια. Ωστόσο, η χρήση κατεψυγμένων ωαρίων μπορεί να προσφέρει ελπίδες σύλληψης στο μέλλον, αποτελώντας για πολλούς επιστήμονες μία κοινωνική λύση.

Τι θα πρέπει να περιμένεις;

Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, η ποιότητα των ωαρίων της τείνει να μειώνεται όπως και η ποσότητα. Τα ωάρια μπορεί να περιέχουν περισσότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες και οι γυναίκες δεν θα έχουν πλέον ωορρηξία μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες της θα πάψουν να απελευθερώνουν ωάρια.

Εάν θέλεις ένα παιδί αλλά δεν είσαι σε θέση ή δεν νιώθεις έτοιμη να συλλάβεις αυτήν τη στιγμή, μια ειδική μονάδα μπορεί να καταψύξει τα ωάρια σου για χρήση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Στάδια προετοιμασία 

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων, ένας γιατρός αρχικά θα λάβει ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό με έμφαση στη γονιμότητα. Εν συνεχεία, θα αξιολογήσει την κανονικότητα του εμμηνορροϊκού κύκλου και θα πραγματοποιήσει μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις για να αξιολογήσει τα επίπεδα ορμονών σου.

Οι ωοθήκες συνήθως απελευθερώνουν ένα ωάριο το μήνα. Όταν λιγότερα ωάρια είναι διαθέσιμα για κατάψυξη, οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης είναι μικρότερες. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων ωαρίων, ο γιατρός θα προτείνει σε ορμονική θεραπεία για την τόνωση της παραγωγής περισσότερων ωαρίων. Αυτή η θεραπεία προϋποθέτει να γίνεται ένεση ορμονών στον εαυτό σου στο σπίτι από μία έως τρεις φορές την ημέρα.

Μπορεί επίσης να χρειαστούν αντισυλληπτικά χάπια για τουλάχιστον ένα μήνα πριν τις ορμονικές ενέσεις. Αυτό καταστέλλει τον φυσικό κύκλο και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των ορμονών. Ο αριθμός και ο τύπος των ορμονών ποικίλλουν. Η θεραπεία θα περιλαμβάνει κανονικά:

  • περίπου 2 εβδομάδες ενέσεων με ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη και ωχρινοτρόπο ορμόνη, οι οποίες ενθαρρύνουν τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερα ωάρια
  • μια ένεση ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης περίπου στα μισά του κύκλου, η οποία εμποδίζει την ωορρηξία να πραγματοποιηθεί πολύ νωρίς στον κύκλο
  • μια ένεση ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης για την ενεργοποίηση της ωορρηξίας

Στην παρακολούθηση εντάσσονται και τακτικές εξετάσεις αίματος για να παρακολουθεί ο γιατρός τα αποτελέσματα των ορμονικών θεραπειών. Επιπλέον, ένα υπερηχογράφημα είναι αναγκαίο για να ανιχνεύσει την ωορρηξία και να αξιολογηθεί η την ανάπτυξη των ωαρίων.

Διαδικασία

Ο γιατρός εισάγει μια βελόνα στα ωοθυλάκια των ωοθηκών για να ανακτήσει τα ωάρια αφού ωριμάσουν. Θα χρησιμοποιήσει κανονικά υπερήχους για να καθοδηγήσει τη διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, εάν τα ωάρια δεν είναι ορατά κατά τον υπέρηχο, ο γιατρός μπορεί να κάνει εγχείρηση στην κοιλιά για να τα αφαιρέσει.

Με αυτήν την πιο επεμβατική προσέγγιση, ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή στην κοιλιά χωρίς να χρειαστεί ολική νάρκωση αλλά καταστολή και παυσίπονα και μετά να εισάγει μια βελόνα για την εξαγωγή των ωαρίων. Μόλις ο γιατρός πάρει τα ωάρια, η κατάψυξη θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Τα ωάρια είναι γεμάτα νερό, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε κρυστάλλους πάγου που είναι επιβλαβείς για την διαδικασία εάν συμβεί αμέσως μετά την συλλογή η κατάψυξη. Για να αποφευχθεί αυτό, ο γιατρός εγχέει ένα ειδικό διάλυμα στα ωάρια πριν τα καταψύξει. Στο μέλλον, όταν η γυναίκα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα ωάρια της, θα υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Με την εξωσωματική γονιμοποίηση, ένας ειδικός στη γονιμότητα γονιμοποιεί το ωάριο σε εργαστήριο, χρησιμοποιώντας σπέρμα είτε από τον σύντροφο, είτε από έναν δότη.

Εάν η διαδικασία λειτουργήσει, το ωάριο και το σπέρμα εξελίσσονται σε έμβρυο που υφίσταται εμφύτευση στη μήτρα της γυναίκας λίγες μέρες αργότερα. Οι περισσότερες κλινικές γονιμότητας προσπαθούν να αναπτύξουν πολλά έμβρυα ταυτόχρονα για να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης.

Ποιες γυναίκες ωφελούνται από την κατάψυξη ωαρίων;

Οι νεότερες γυναίκες έχουν σαφώς σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας από τις μεγαλύτερες γυναίκες κατά την κατάψυξη ωαρίων. Οι γυναίκες που επιθυμούν να υποβληθούν σε κατάψυξη ωαρίων θα πρέπει να το κάνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι περισσότερες κλινικές συνεργάζονται με γυναίκες κάτω των 40 ετών. Ορισμένες κλινικές θέτουν περιορισμούς σε γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών.

Τα κατεψυγμένα ωάρια δεν οδηγούν σίγουρα σε επιτυχημένη κύηση και γέννα. Η πιθανότητα κάθε κατεψυγμένο ωάριο να οδηγήσει σε ζωντανή γέννα είναι μεταξύ 2 και 12 τοις εκατό. Μια σειρά παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, όπως η υγεία της μήτρας, η ηλικία και η γενική υγεία.

Μερικοί λόγοι που οι γυναίκες επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων:

Σταδιοδρομία και εκπαιδευτικά σχέδια: Οι γυναίκες που επιθυμούν να ακολουθήσουν προχωρημένα πτυχία ή απαιτητικές καριέρες μπορούν να παγώσουν τα ωάρια τους όταν είναι μικρές για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε υγιή ωάρια αργότερα. Μάλιστα, στο εξωτερικό ορισμένες εταιρείες, όπως το Facebook και η Apple, χρηματοδοτούν ακόμη και την κατάψυξη ωαρίων για γυναίκες υπαλλήλους που επιθυμούν να καθυστερήσουν τον τοκετό για επαγγελματικούς λόγους.

Προσωπικές συνθήκες: Γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί με σύντροφο αλλά δεν τον έχουν βρει ακόμη, μπορούν να καταψύξουν τα ωάρια τους για μελλοντική χρήση. Οι γυναίκες με σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου μπορεί επίσης να επιθυμούν να κάνουν ένα μωρό μεγαλύτερες.

Καρκίνος: Η χημειοθεραπεία και άλλες θεραπείες καρκίνου συνήθως επηρεάζουν και μερικές φορές τερματίζουν τη γονιμότητα. Οι καρκίνοι του αναπαραγωγικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν στην αφαίρεση των ωοθηκών μιας γυναίκας επισφραγίζοντας την αδυναμία τους να κάνουν παιδιά. Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αντίκτυπου ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο στη γονιμότητα.

Λοιμώξεις, ανεπάρκεια οργάνων και άλλες ανησυχίες για την υγεία: Ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας μπορεί να βλάψει την ποιότητα και τη γονιμότητα των ωαρίων, όπως η ενδομητρίωση. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει πολλές ελπίδες σε γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα τους.

Ποιο το κόστος και οι παρενέργειες;

Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να είναι μία ακριβή διαδικασία και τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα δεν την καλύπτουν. Ένας κύκλος μπορεί να κοστίσει πάνω από 10.000 ευρώ. Άλλα έξοδα περιλαμβάνουν την αποθήκευση των ωαρίων και την εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία μπορεί να κοστίσει επιπλέον 5.000. Η αποθήκευση ωαρίων είναι επίσης αόριστη αφού μια γυναίκα μπορεί να μην χρειάζεται το ωάριο για 10-15 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον κόστος αποθήκευσης αυγών θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ασφαλιστικά προγράμματα όπως είπαμε είναι απίθανο να καλύψουν την κατάψυξη ωαρίων. Ενώ η διαδικασία μπορεί να προσφέρει μια προσωπική, μακροπρόθεσμη λύση σε προβλήματα γονιμότητας, δεν είναι ενεργή θεραπεία και δεν έχει ορατή ημερομηνία λήξης.

Μετά την ανάκτηση ωαρίων, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κράμπες, φούσκωμα και κηλίδες. Άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • αύξηση βάρους
  • φούσκωμα
  • αλλαγές διάθεσης
  • πονοκεφάλους

Οι επιπλέον ορμόνες που επιβάλλει η διαδικασία μπορούν να πυροδοτήσουν αυτά τα αποτελέσματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η διέγερση των ωαρίων μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Οι επιπτώσεις υπερδιέγερσης των ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ναυτία και σημαντική αύξηση βάρους άνω των 10 κιλών σε 3-5 ημέρες. Πολύ σπάνια, ενδέχεται να προκαλέσει θρόμβους αίματος στα πόδια και δύσπνοια. Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές περιλαμβάνουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη του 2015.

Σχετικά άρθρα