DepositPhotos

Ωραίες ιδέες για δυναμωτικά φαγητά για παιδιά!

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το παιδί σου μπορεί να μην τρώει αρκετά, είτε είναι μια περίοδος μειωμένης όρεξης λόγω μιας περιόδου ασθένειας ή ακόμα και πολύ κουρασμένο για να φάει πολύ μετά από μια γεμάτη μέρα στο σχολείο ή παιχνίδι. Εάν σκέφτεσαι ότι το παιδί σου είναι κατά τα άλλα υγιές και απλά προσπαθείς να το κάνεις να μάθει να τρώει σωστά διάβασε παρακάτω για να βρεις ωραίες ιδέες για δυναμωτικά φαγητά.

Σνακ για το σχολείο

Τα παιδιά ξοδεύουν πολλές θερμίδες μόνο για το παιχνίδι αλλά και το διάβασμα, επομένως μπορεί να μην παίρνουν αρκετή ενέργεια από τρία γεύματα την ημέρα και μπορεί να χρειάζονται μερικά μικρά υγιεινά σνακ όλη την ημέρα για να αυξήσουν την πρόσληψη θερμίδων. Τέτοια μπορεί να είναι:

Energy balls με βατόμουρο και καρύδα 

Νόστιμες και υγιεινές μπουκιές ενέργειας με βρώμη, φυστικοβούτυρο, αποξηραμένα βατόμουρα και τριμμένη καρύδα. 

Ενεργειακές μπάρες με βουτύρο ηλιόσπορου

Νόστιμες ενεργειακές μπάρες φτιαγμένες με βούτυρο ηλιόσπορου, βρώμη, λιναρόσπορο και καρύδα. Είναι χωρίς ξηρούς καρπούς για παιδιά που μπορείς να φάει ως σνακ μετά το μεσημεριανό γεύμα ή για να το απολαύσει στο σχολείο.

Μπισκότα βρώμης και σταφίδας 

Μπισκότα βρώμης και σταφίδας πιο υγιεινά με μειωμένη ζάχαρη και αλεύρι ολικής αλέσεως.

Ενεργειακά φαγητά για μεσημεριανό 

Εκτός από τα σνακ υπάρχουν και συνταγές για μεσημεριανό στις οποίες μπορείς να συμπεριλάβεις και συστατικά που συνήθως δεν του αρέσουν. Με αυτό τον τρόπο θα ενσωματωθούν με την υπόλοιπη συνταγή και έτσι δεν θα καταλάβει την ύπαρξή τους. Μπορεί, μάλιστα, και να του αρέσουν ιδιαιτέρα και μετά να ξεκινήσει να τα τρώει γενικότερα.

1. Υγιεινές χοιρινές μπριζόλες πανέ στο φούρνο 

Το ψήσιμο στο φούρνο εξοικονομεί λίπος και θερμίδες ενώ δημιουργεί την ιδανική τραγανή κρούστα εξωτερικά διατηρώντας τα ζουμερά εσωτερικά. Σερβίρετε με μπρόκολο στον ατμό και ψητή γλυκοπατάτα για ένα χορταστικό γεύμα, μεσημέρι- βράδυ. Θα χρειαστείς:

  • ¼ φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 1 κ. γλ. μουστάρδα Dijon
  • ¾ φλ. τριμμένη φρυγανιά ολικής αλέσεως
  • 1 κ. γλ. αλεσμένο πιπέρι
  • ½ κ. γλ. αλάτι 
  • 4 χοιρινές μπριζόλες πάχους χωρίς κόκαλα

Προθέρμανε το φούρνο στους 200 και άλειψε ένα μεγάλο ταψί με μαγειρικό σπρέι. Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε το αλεύρι, σε ένα άλλο το χτυπημένο αυγό και τη μουστάρδα και σε ένα τρίτο την φρυγανιά και το πιπέρι. Ρίξε αλάτι και από τις δύο πλευρές του χοιρινού και βύθισε την και από τα τρία μείγματα με την σειρά που τα αναφέραμε παραπάνω. Τοποθέτησέ της στο ταψί που ετοίμασες και ψήσε τις να αρχίσουν να ροδίζουν και να ψηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια για 18 έως 20 λεπτά. 

2. Χορτοφαγικό hot dog με σάλτσα μπάρμπεκιου 

Τα χορτοφαγικά hot dog είναι η τέλεια και υγιεινή εναλλακτική στα παραδοσιακά hot dog με κρέας. Μπορείς να τα φτιάξεις είτε είστε χορτοφάγοι, είτε όχι και να τα σερβίρεις σε ψωμάκια με χοτ-ντογκ ολικής αλέσεως. Φυσικά για γαρνιτούρα μπορείς να βάλεις και τα κλασικά, όπως ξινολάχανο, κέτσαπ και μουστάρδα ή καραμελωμένο κρεμμύδι. Τα υλικά σου είναι:

  • 8 μέτρια καρότα
  • 1 φλ. ζωμό λαχανικών
  • ⅓ φλ. ξίδι μηλίτη
  • 3 κ. σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ. σ. μουστάρδα
  • 1 κ γλ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ. γλ. καπνιστή πάπρικα
  • 8 ψωμάκια χοτ-ντογκ ολικής αλέσεως, φρυγανισμένα κατά προτίμηση
  • Κέτσαπ, μουστάρδα και ξινολάχανο για το σερβίρισμα

Ξεφλούδισε τα καρότα και κόψε τα ώστε να ταιριάζουν στο μήκος των ψωμιών για χοτ ντογκ. Βράσε μερικά εκατοστά νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και εκεί πρόσθεσε τα καρότα, σκέπασέ τα και άστα να βράσουν στον ατμό μέχρι να μαγειρευτούν για 12 έως 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, χτύπησε ελαφρά το ζωμό, το ξύδι, τη σάλτσα σόγιας, τη μουστάρδα, τη σκόνη σκόρδου και την πάπρικα σε μια σφραγιζόμενη πλαστική σακούλα.

Μόλις είναι έτοιμα τα καρότα τα βάζεις στην σακούλα, την σφραγίζεις και την βάζεις στο ψυγείο. Άφησέ τα να μαριναριστούν για τουλάχιστον 3 ώρες ή έως και 1 ημέρα, γυρίζοντας δύο φορές.

Όταν θελήσεις να τα φτιάξεις προθέρμανε μία σχάρα σε υψηλή θερμοκρασία ή ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Βγάλε τα καρότα από τη μαρινάδα και ψήσε τα γυρίζοντας μία ή δύο φορές, μέχρι να ζεσταθούν και να έχουν σημάδια από τη σχάρα, περίπου 5 λεπτά. Σέρβιρε σε ψωμάκια με τα αγαπημένα σου καρυκεύματα.

3. Σαλάτα με στήθη κοτόπουλου και ντρέσινγκ

Για αυτή την σαλάτα μην προτιμήσεις το κλασικό ντρέσινγκ της Ceasar αλλά χρησιμοποίησε ότι έχεις στην κουζίνα σου για να έχεις ένα γευστικό αποτέλεσμα αλλά και υγιεινό χωρίς περιττά λιπαρά. Θα χρειαστείς, λοιπόν:

  • 1 κιλό στήθος κοτόπουλου
  • 1 σακουλάκι σαλάτα με λαχανικά εποχής όπως μαρούλι, ρόκα
  • 2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μεγάλο αυγό
  • ½ φλ. τριμμένη φρυγανιά, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως
  • 1 κ. σ. όλα τα καρυκεύματα, για παράδειγμα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα 
  • ¼ φλ. λάδι και 2 κ. σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 κ. γλ. μουστάρδα Dijon
  • 1 κ. γλ. μέλι
  • ⅛ κ. γλ. αλεσμένο πιπέρι

Βάλε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και χτύπα ελαφρά το αυγό σε ένα άλλο ρηχό πιάτο. Ανακάτεψε την τριμμένη φρυγανιά και όλα τα καρυκεύματα σε ένα τρίτο ρηχό πιάτο. Βύθισε τα στήθη του κοτόπουλου σε αλεύρι, μετά αυγό και μετά τριμμένη φρυγανιά. ΣΤην συνέχεια, ζέστανε το 1/4 λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Πρόσθεσε το κοτόπουλο και μαγείρεψε, γυρίζοντας μια φορά, μέχρι να ροδίσει για περίπου 7 λεπτά συνολικά, προσαρμόζοντας τη θερμότητα όσο χρειάζεται για να μην καεί. Τέλος, χτύπα το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μουστάρδα, το μέλι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Πρόσθεσε την σαλάτα και ανακάτεψε. Σέρβιρε το κοτόπουλο μέσα στην σαλάτα ή ξεχωριστά. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X