5 Ροφήματα που ρίχνουν την πίεση!

Εάν παλεύεις να ρίξεις την πίεσή σου τότε σίγουρα θα έχεις δοκιμάσει πολλούς πιθανούς τρόπους εκτός από την φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία λύση, αλλά η πραγματοποίηση απλών αλλαγών μπορεί να αποφέρει ισχυρά αποτελέσματα.

Μία εξίσου εύκολη αλλαγή είναι η πρόσληψη ροφημάτων που ρίχνουν την πίεση και σε βοηθούν να διατηρήσεις τα επίπεδά της σταθερά. Ενώ η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μην είναι μια γουλιά μακριά, απλές αλλαγές σε αυτά που πίνετε καθημερινά μπορούν να οδηγήσουν σε μερικά μεγάλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Ποια είναι τα ροφήματα;

1. Νερό 

Θα πρέπει να γνωρίζεις πως το 73 τοις εκατό της ανθρώπινης καρδιάς αποτελείται από νερό. Γι’ αυτό και όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιά σου και την αρτηριακή πίεση, κανένα άλλο ρόφημα δεν το ξεπερνά. Αν ψάχνετε να αυξήσεις τα οφέλη, μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη μετάλλων όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο στο νερό μπορεί να ρίξει περαιτέρω της πίεσή σου.

2. Καφές 

Στο αντίθετο άκρο του διεγερτικού φάσματος ποτών βρίσκεται εκείνο το πρωινό φλιτζάνι καφέ. Εάν έχεις το χρόνο μπορείς να βρεις μια μελέτη για τον καφέ που φαίνεται να υποστηρίζει κάθε ισχυρισμό υγείας που επιθυμεί η καρδιά σας.

Είναι, είναι βέβαια, περίπλοκο γιατί ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά στην καφεΐνη. Εάν ο καφές σε κάνει να νιώθεις καλύτερα και σε γεμίζει ενέργεια, μπορεί να βοηθήσει στη γενική σου υγεία και στην υγεία της καρδιάς σου. Ωστόσο, αν σε κάνει να αισθάνεσαι νευρικότητα και ανησυχία, μάλλον θα πρέπει να τον περιορίσεις.

3. Τσάι 

Αυτό το ρόφημα έχει απλά οφέλη για την υγεία. Η μακροχρόνια κατανάλωση του για περισσότερες από 12 εβδομάδες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, τα οποία αποδεδειγμένα βοηθούν στην καρδιαγγειακή υγεία.

4. Γάλα 

Σε έναν κόσμο διαρκώς διευρυνόμενων επιλογών για vegan, το γάλα δεν σημαίνει πλέον μόνο γάλα αγελάδας. Από αμύγδαλο μέχρι βρώμη, υπάρχει ένας ιλιγγιώδης αριθμός επιλογών η καθεμία με τα υπέρ και τα κατά της. Ο κοινός κρυφός κίνδυνος μεταξύ αυτών των νέων επιλογών γάλακτος είναι η προσθήκη ζάχαρης, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σου πίεση.

Η αναζήτηση επιλογών χωρίς ζάχαρη είναι εκείνη που θα σου δώσει όλα τα οφέλη χωρίς τους κινδύνους της αυξημένης κατανάλωσης ζάχαρης. Και για όσους εξακολουθούν να προτιμούν το καλό, διαχρονικό γάλα αγελάδος, το ασβέστιο είναι ένας αποδεδειγμένος σύμμαχος για μια υγιή καρδιά.

5. Κομπούχα 

Το Κομπούχα ή αλλιώς Κομπούτσα είναι ένα ποτό που έχει γίνει πολύ δημοφιλές για τις πολλές του ιδιότητες μία εκ των οποίων είναι και η υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, τα οφέλη του κομπούχα, δηλαδή του τσάι που έχει υποστεί ζύμωση, δεν βρίσκονται στην δροσιά που μπορεί να προσφέρει αλλά στα προβιοτικά. Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ακόμη και στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης.

Άλλες συμβουλές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Εκτός από τα προαναφερθέντα ποτά, υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορείς να κάνεις και θα σε βοηθήσουν επιπλέον να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση και να υποστηρίξεις την υγεία της καρδιάς, όπως:

Περιόρισε την πρόσληψη νατρίου

Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων νατρίου από επεξεργασμένα τρόφιμα, αλμυρά σνακ ή οποιεσδήποτε άλλες πηγές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Η American Heart Association συνιστά ιδανικά να μην καταναλώνεις περισσότερα από 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα.

Ακολούθησε μια θρεπτική διατροφή

Η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών και να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Μέσω αυτών θα καταφέρεις να υποστηρίξεις τα υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Ασκήσου τακτικά 

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της καρδιάς και να σε διευκολύνει να φτάσεις ή να διατηρήσεις ένα μέτριο βάρος, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή σου πίεση. Επιδίωξε να λαμβάνεις τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβια άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα, η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τζόκινγκ ή ποδηλασία.

Εάν καπνίζεις, σκέψου να το κόψεις

Ενώ η σχέση μεταξύ καπνίσματος και υψηλής αρτηριακής πίεσης εξακολουθεί να διερευνάται, γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που καπνίζεις, αυτό προκαλεί τουλάχιστον μια προσωρινή αύξηση της αρτηριακής σου πίεσης. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει στένωση των αρτηριών σου και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, ειδικά εάν έχεις ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Σχετικά άρθρα