Μπάρες με ρόδι και κακάο: Το υγιεινό σνακ με λίγες θερμίδες που επιδρά στην υγεία της καρδιάς και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι σπόροι ροδιού
  • 1-1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. κακάο
  • 3/4 φλ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ. σ. σουσάμι, φρυγανισμένο
  • 1 φλ. ζαχαρούχα τριμμένη καρύδα, φρυγανισμένη
  • 1/2 φλ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα
  • 2 φλ. ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C
  2. Σε ένα ταψί βάζετε λαδόκολλα, αφήνοντας τις άκρες να εκτείνονται προς τα πάνω και την αλείφετε ελαφρώς με βούτυρο
  3. Σε ένα μπλέντερ, συνδυάστε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το κακάο. παλμού μέχρι να ομογενοποιηθούν
  4. Προσθέστε βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει αμμώδες
  5. Προσθέστε αυγό και βανίλια και συνεχίστε να ανακατεύεται
  6. Πιέστε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί και πασπαλίστε τη με σουσάμι
  7. Ψήστε μέχρι να στεγνώσει η επιφάνεια της ζύμης για 20-25 λεπτά
  8. Αφαιρέστε από το φούρνο, ρίξτε από πάνω καρύδα, αμύγδαλα και κομματάκια σοκολάτας
  9. Ρίξτε το συμπυκνωμένο γάλα ομοιόμορφα από πάνω, ξαναβάλτε στο φούρνο και ψήστε μέχρι να ροδίσουν, 25-30 λεπτά και μετά σε σχάρα για 10 λεπτά
  10. Πασπαλίστε με σπόρους ροδιού, πιέστε απαλά σε ζεστή επικάλυψη με το πίσω μέρος ενός κουταλιού
  11. Βάλτε τις στο ψυγείο για να κρυώσουν
  12. Ανασηκώνοντας την λαδόκολλα αφαιρέστε από το τηγάνι και κόψτε σε μπάρες

Οφέλη

Οι μπάρες είναι το πιο εύκολο και υγιεινό σνακ που με λίγες θερμίδες μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους. Το ρόδι έρχεται να απογειώσει την διατροφική αξία καθώς είναι ένα φρούτο εποχής με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Μία μπάρα με ρόδι και κακάο περιέχει 176 θερμίδες, 10 γρ. λιπαρά -6γρ κορεσμένα λιπαρά- 22 γρ. υδατανθράκων, 17 γρ. σακχάρων, 1 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. πρωτεΐνης.

Τα 5 οφέλη του ροδιού

Τα ρόδια είναι το χαρακτηριστικότερο φρούτο της εποχής και είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Στα οφέλη τους συμπεριλαμβάνονται τα πολλά τους αντιοξειδωτικά, η προώθηση της υγείας της καρδιάς και του ουροποιητικού συστήματος, η αύξηση της αντοχής στην άσκηση και πολλά άλλα.

Τα ρόδια είναι στρογγυλά, κόκκινα φρούτα με μια λευκή εσωτερική σάρκα που είναι πυκνά γεμάτη με τραγανούς, ζουμερούς βρώσιμους σπόρους που ονομάζονται αρίλιες. Μπορεί να είναι περισσότερο γνωστά για τον χυμό με ζωηρά χρώματα στον οποίο χρησιμοποιούνται συχνά, αλλά αυτά τα μοναδικά φρούτα έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν. Με τη δυνατότητα να υποστηρίξει πολλές πτυχές της υγείας, από το ανοσοποιητικό έως την υγεία του εγκεφάλου, τα ρόδια αξίζει να προστεθούν στην υγιεινή διατροφική σας ρουτίνα.

Στα θρεπτικά συστατικά τους συγκαταλέγονται:

  • Ασβέστιο
  • Σίδερο
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορος
  • Κάλιο
  • Βιταμίνη C
  • Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9)

1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματός σας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πάντα παρούσες στο σώμα, αλλά όταν υπάρχουν σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να είναι επιβλαβείς και μπορούν να προκαλέσουν πολλές χρόνιες ασθένειες.

Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινολικές ενώσεις που προσφέρουν προστασία από τέτοιους είδους βλάβες. Οι κύριες βιοδραστικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση που βρίσκονται στα ρόδια ονομάζονται πουνικαλαγίνες, ανθοκυανίνες και υδρολυόμενες τανίνες. Αποτελούν, λοιπόν, έναν πολύ καλό τρόπο για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία και να βοηθήσετε στην πρόληψη ασθενειών.

2. Μειώνουν τις φλεγμονές

Η χρόνια ύπαρξη φλεγμονών είναι μια φυσιολογική σωματική απόκριση όταν έχει προηγηθεί μόλυνση ή τραυματισμός. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι πρόβλημα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Όταν η φλεγμονή δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να συμβάλει σε πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η κατανάλωση ροδιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε ενώσεις που ονομάζονται πουνικαλαγίνες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα. Ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν επίσης βρει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα.

3. Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Πολλές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Στην πραγματικότητα, το ρόδι έχει επιδείξει αντικαρκινικά αποτελέσματα σε καρκίνους του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του δέρματος και του παχέος εντέρου.

Βοηθά επίσης στην καταστολή των φλεγμονωδών αποκρίσεων και του οξειδωτικού στρες. Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, το εκχύλισμα ροδιού μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ακόμα και για την πρόκληση του θανάτου των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

4. Προσφέρουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Υπάρχουν ενδείξεις ότι φρούτα πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις, όπως το ρόδι, μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς. Σε μια ανθρώπινη μελέτη, τα άτομα με καρδιακή νόσο έλαβαν 1 φλιτζάνι (220 mL) χυμό ροδιού καθημερινά για 5 ημέρες. Ο χυμός μείωσε σημαντικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του πόνου στο στήθος, καθώς και ορισμένους βιοδείκτες στο αίμα που υποδηλώνουν προστατευτική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

5. Έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες

Οι ενώσεις του ροδιού μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση επιβλαβών μικροοργανισμών, όπως ορισμένων τύπων βακτηρίων, μυκήτων και ζυμομυκήτων. Τόσο παλιότερες όσο και νεότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να προστατεύσουν την υγεία του στόματός σας στοχεύοντας ανεπιθύμητα στοματικά μικρόβια που μπορεί να γίνουν προβληματικά όταν μεγαλώσουν υπερβολικά, όπως αυτά που προκαλούν κακοσμία του στόματος και προάγουν την τερηδόνα.

Σχετικά άρθρα