4 σημάδια να αναγνωρίσεις μία διαταραχή ύπνου! 

Ο ύπνος είναι σημαντικό μέρος της ζωής μας και έχει σημαντική επίδραση της ψυχολογία και την σωματική μας αντοχή. Η διαταραχή ύπνου ξεκινά όταν δεν κοιμόμαστε καλά νιώθουμε αρκετά κουρασμένοι αφού ξυπνήσουμε και πολλές φορές μας πιάνει υπνηλία στην δουλειά ή σας άλλες δραστηριότητες. Έτσι συμπεραίνουμε πως η ποιότητα είναι βασικό κομμάτι αυτού και όχι η ποσότητα. 

Τα προβλήματα ύπνου είναι αρκετά κοινά. Ο υγιής ύπνος είναι σημαντικός καθώς εκτός από ξεκούραση, βελτιώνει τη μνήμη και βοηθά στην συγκέντρωση και στην εγρήγορση του οργανισμού.

Παρακάτω θα βρεις ποια είναι τα 4 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις αν έχεις κάποια διαταραχή ύπνου. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι το αίσθημα κόπωσης μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός άλλου χρόνιου προβλήματος εκτός από μια διαταραχή ύπνου. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παίρνεις στα σοβαρά τον ύπνο και την έλλειψή του.

1. Χρειάζεσαι τουλάχιστον 30 λεπτά για να κοιμηθείς

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στην ζωή τους κάποια περιστασιακή δυσκολία για να κοιμηθούν, αλλά όταν αυτό γίνεται κανόνας μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων. Το να αφιερώνεις πολύ χρόνο για να αποκοιμηθείς μπορεί να είναι σημάδι ότι κοιμάσαι υπερβολικά ή μπορεί να πάσχεις από αϋπνίες που εμποδίζουν τον ύπνο σου.

Η αϋπνία είναι ταυτόχρονα μια διαταραχή ύπνου από μόνη της και ένα κοινό σύμπτωμα άλλων διαταραχών του ύπνου. Για αυτό φρόντισε να συζητήσεις την αϋπνία με το γιατρό σου και να σε συμβουλεύσει. Μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη κατάσταση που προκαλεί την αδυναμία ύπνου. 

2. Δεν νιώθεις ξεκούραση όσο και να κοιμηθείς 

Η χρόνια υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σημάδι μιας σειράς διαταραχών ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και της ναρκοληψίας. Ο αγώνας για να μην κοιμηθείς μπορεί να επηρεάσει την εργασία, το σχολείο, τις δραστηριότητες και τις σχέσεις. Το ίδιο συμβαίνει και όταν νυστάζεις και μπορεί να αποκοιμηθείς σε ακατάλληλες καταστάσεις.

Εκτός από το να αισθάνεσαι ευερεθιστότητα και κούραση, ο κακός ύπνος μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία σου. Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη μιας σειράς χρόνιων ασθενειών και καταστάσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων ή εργατικών ατυχημάτων, να επηρεάσει την απόδοση της εργασίας και να προκαλέσει προβλήματα στο σχολείο.

3. Ροχαλίζεις, ρουθουνίζεις ή κάνεις ήχους ενώ κοιμάσαι 

Το ροχαλητό είναι σύνηθες και μπορεί να μην σου κινήσει το ενδιαφέρον, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σημάδι μιας σοβαρής διαταραχής ύπνου που ονομάζεται υπνική άπνοια. Ο πιο κοινός τύπος υπνικής άπνοιας είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Σε αυτή την κατάσταση, ο αεραγωγός καταρρέει ή αποφράσσεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας ρηχή αναπνοή ή αναπνευστικές παύσεις.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η άπνοια ύπνου χωρίς θεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και διαβήτη. Η υπνική άπνοια είναι μια χρόνια πάθηση που χρειάζεται μακροχρόνια αντιμετώπιση. Η επιτυχής θεραπεία της υπνικής άπνοιας μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, επιστόμια, χειρουργικές επεμβάσεις και συσκευές αναπνοής.

4. Αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή έρπωσης στα πόδια 

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών προκαλεί αυτό το δυσάρεστο αίσθημα τσιμπήματος στα πόδια που όμως φεύγει με την μετακίνηση ή το μασάζ. Ένα άτομο με αυτό το σύμπτωμα αισθάνεται ότι πρέπει να τεντώσει ή να κουνήσει τα πόδια του, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει να πέσει ή να μείνει για ύπνο.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα του μυρμηγκιάσματος εμφανίζονται περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, προκαλώντας σοβαρή διαταραχή του ύπνου και διαταραχή της λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αιτία δεν είναι συχνά γνωστή, ωστόσο θεωρείται ότι παίζουν ρόλο η γενετική, οι χρόνιες ασθένειες, τα φάρμακα και ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ.

Βοήθεια και θεραπεία 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαπιστώσεις εάν ο ύπνος σου είναι αρκετά καλής ποιότητας είναι να κρατάς ένα ημερολόγιο ύπνου για μερικές εβδομάδες. Χρησιμοποίησε αυτό το ημερολόγιο για να καταγράψεις την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σου, την χρήση φαρμάκων, αλκοόλ και ποτών με καφεΐνη αλλά και την άσκηση. Επίσης, κατάγραψε αν νιώθεις νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτά τα συμπτώματα συζήτησέ τα με τον γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να σε παραπέμψει σε έναν ειδικό ύπνου ή σε κέντρο ύπνου. Υπάρχουν αρκετοί ανώδυνοι, μη επεμβατικοί τρόποι για να βοηθήσεις στη διάγνωση μιας διαταραχής ύπνου, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης ύπνου.

Η θεραπεία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής και την αιτία. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι συνεργαζόμενοι με το γιατρό σου και ακολουθώντας τυχόν ιατρικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείς να διαχειριστείς τη διαταραχή σου και να κοιμάσαι καλά.

Σχετικά άρθρα