Jerry Lee Lewis: Έφυγε από την ζωή ο ροκ τραγουδιστής που παντρεύτηκε 13χρονη ξαδέρφη του, έχασε δύο παιδιά και προσπάθησε να σκοτώσει τον Elvis Presley

Στις 28 Οκτωβρίου του 2022 “έφυγε” από την ζωή σε ηλικία 87 ετών ο διάσημος rock and roll τραγουδιστής Jerry Lee Lewis καταβεβλημένος από γρίπη. Με το ψευδώνυμο «the Killer», έγραψε ιστορία ως ο πρώτος μεγάλος άγριος σταρ της rock and roll σκηνής και ως ένας από τους πιανίστες με τη μεγαλύτερη επιρροή του 20ού αιώνα.

Ο Lewis έκανε τις πρώτες του ηχογραφήσεις το 1952 στο J&M Studio του Cosimo Matassa στη Νέα Ορλεάνη και το 1956 στη Sun Records στο Μέμφις του Τενεσί. Το «Crazy Arms» πούλησε 300.000 αντίτυπα στο Νότο και η επιτυχία του 1957 «Whole Lotta Shakin’ Goin’ On» έκανε τον Lewis να γίνει γνωστός παγκοσμίως. Η ζωή του τα είχε όλα, φήμη, πολλά λεφτά, σκάνδαλα και εθισμούς.

Τα φτωχικά παιδικά χρόνια

Ο Lewis γεννήθηκε από τον Elmo Kidd Lewis Sr. και τη Mary Herron Lewis στο Ferriday της Λουιζιάνα. Μεγάλωσε σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια και ξεκίνησε να παίζει πιάνο από παιδί μαζί με δύο από τα ξαδέρφια του, τον Mickey Gilley -αργότερα δημοφιλής τραγουδιστής της country μουσικής- και τον Jimmy Swaggart.

Οι γονείς του βλέποντας την κλίση του παιδιού τους στην μουσική υποθήκευσαν τη φάρμα τους για να του αγοράσουν ένα πιάνο. Μεγαλύτερη έμπνευση του αποτέλεσε ο μεγαλύτερος ξάδερφός του Carl McVoy που έπαιζε πιάνο, το ραδιόφωνο και τους ήχους από το Haney’s Big House, ένα μαύρο τζουκ μποξ.

Η αρχή της καριέρας του στα 14

Στις 19 Νοεμβρίου 1949, ο Lewis έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση που θα σηματοδοτούσε και την αρχή της καριέρας του παίζοντας με μια country και western μπάντα σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην πατρίδα του το Ferriday. Η επιτυχία του προήλθε από την διασκευή του τραγουδιού «Drinkin’ Wine, Spo-Dee-O-Dee» του καλλιτέχνη R&B Sticks McGhee.

Η μητέρα του μετά και από αυτή την επιτυχία τον έγραψε στο Southwest Bible Institute στο Waxahachie του Τέξας, ώστε να μπορεί να τραγουδά αποκλειστικά ευαγγελικά, χριστιανικά τραγούδια. Όταν ο Lewis έπαιξε με τόλμη μια μοντέρνα διασκευή του «My God Is Real» σε μια συνέλευση εκκλησίας, το σχολείο τον απέβαλλε το ίδιο βράδυ.

Ο Pearry Green, τότε πρόεδρος του φοιτητικού σώματος, αφηγήθηκε πώς κατά τη διάρκεια ενός σόου ταλέντων ο Lewis έπαιξε κάποια «κοσμική» μουσική. Το επόμενο πρωί, ο κοσμήτορας του σχολείου κάλεσε τον διάσημο τραγουδιστή και τον Green στο γραφείο του για να τους διώξει.

Μετά από αυτό το περιστατικό, πήγε σπίτι του και άρχισε να παίζει σε κλαμπ μέσα και γύρω από το Ferriday και το Natchez του Μισισιπή. Συγχρόνως, έγινε μέρος του ανερχόμενου νέου rock and roll ήχου και έκανε την πρώτη του ηχογράφηση το 1952 για τον Cosimo Matassa στη Νέα Ορλεάνη. Γύρω στο 1955, ταξίδεψε στο Nashville, όπου έπαιξε σε κλαμπ και προσπάθησε να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Όταν έγινε διάσημος

Τον Νοέμβριο του 1956, ο Lewis ταξίδεψε στο Μέμφις του Τενεσί, για να κάνει ακρόαση για τη Sun Records. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Sam Phillips βρισκόταν στη Φλόριντα, αλλά ο παραγωγός και μηχανικός Jack Clement ηχογράφησε τη διασκευή του Lewis στο «Crazy Arms» του Ray Price και τη δική του σύνθεση «End of the Road».

Ένα μήνα αργότερα ο Lewis άρχισε να ηχογραφεί παραγωγικά ως σόλο καλλιτέχνης και ως μουσικός για άλλους καλλιτέχνες της Sun, συμπεριλαμβανομένων των Carl Perkins και Johnny Cash. Το χαρακτηριστικό του πιάνο παίζει σε πολλά κομμάτια που ηχογραφήθηκαν στη Sun στα τέλη του 1956 και στις αρχές του 1957, όπως τα «Matchbox», «Your True Love» και «Put Your Cat Clothes On» του Carl Perkins και το «Flyin’ Saucers Rock» του Billy Lee Riley.

Οι συλλεκτικές του ηχογραφήσεις 

Στις 4 Δεκεμβρίου 1956, ο Elvis Presley πήγε στον Phillips για να κάνει μια κοινωνική επίσκεψη ενώ ο Perkins ήταν στο στούντιο και έκοβε νέα κομμάτια με τον Lewis να τον συνοδεύει στο πιάνο. Ο Johnny Cash ήταν επίσης εκεί και παρακολουθούσε. Στη συνέχεια, οι τέσσερις ξεκίνησαν μια αυτοσχέδια σύνθεση και με τον Phillips να την ηχογραφεί κρυφά. Αυτές οι ηχογραφήσεις, σχεδόν οι μισές από τις οποίες ήταν γκόσπελ τραγούδια, κυκλοφόρησαν σε CD ως Million Dollar Quartet.

Τα singles του ίδιου του Lewis, τα οποία είχαν τίτλο «Jerry Lee Lewis And His Pumping Piano» προώθησαν την καριέρα του ως σολίστα το 1957, με επιτυχίες όπως το «Whole Lotta Shakin’ Goin’ On» και »Great Balls of Fire». Έτσι, ήρθε η μεγαλύτερη επιτυχία του, φέρνοντάς του διεθνή φήμη και κριτική για τα τραγούδια, κάτι που ώθησε ορισμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς να τα μποϊκοτάρουν.

Εκτός, όμως από τα ιδιαίτερα τραγούδια του έγραψε ιστορία και με το δυναμικό του στυλ ερμηνείας που συνόδευε κάθε εμφάνισή του. Πρόκειται για κάποιες κινήσεις που δεν ήταν χορευτικές αλλά συνόδευαν ιδανικά την μουσική όπως το να παίζει πιάνο με το πόδι. Αυτές φαίνονται σε ταινίες όπως το «High School Confidential» όπου τραγούδησε το τραγούδι του τίτλου από το πίσω μέρος ενός φορτηγού με επίπεδη επιφάνεια και το Jamboree.

Κάπως έτσι, ονομάστηκε ο πρώτος μεγάλος άγριος άνθρωπος της rock and roll και επίσης ως ο πρώτος μεγάλος εκλεκτικός της rock and roll. Ο κλασικός συνθέτης Michael Nyman χαρακτήρισε το ύφος του Lewis ως πρόγονος και της δικής του μουσικής αισθητικής.

Το σκάνδαλο του γάμου του με 13χρονη ξαδέρφη του

Η πολυτάραχη προσωπική ζωή του Lewis ήταν κρυμμένη από το κοινό μέχρι τη βρετανική περιοδεία του Μαΐου 1958, όπου ο Ray Berry, ένας ρεπόρτερ πρακτορείου ειδήσεων τον συνάντησε στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου και έμαθε για την τρίτη σύζυγο του Myra Gale Brown.

Το σκάνδαλο που προέκυψε ήταν άνευ προηγουμένου όταν μαθεύτηκε πως όχι μόνο ήταν 13 ετών αλλά και η πρώτη ξαδέρφη του Lewis την οποία παντρεύτηκε. Ο 22 ετών τότε Lewis, ισχυρίστηκε ότι ήταν στην πραγματικότητα 15. Ωστόσο, το θέμα έλαβε τεράστια δημοσιότητα και προκάλεσε σάλο με την περιοδεία του να ακυρώνεται μετά από τρεις μόνο συναυλίες.

Όταν προσπάθησε να σκοτώσει τον Elvis Presley

Tο πρωί της 23ης Νοεμβρίου 1976, αστυνομικοί κλήθηκαν στο σπίτι του Elvis Presley στο Graceland για να αντιμετωπίσουν έναν μεθυσμένο άνδρα που κρατούσε όπλο. Αυτός ο άνδρας αποδείχθηκε πως ήταν ο Jerry Lee Lewis με την αστυνομία να του περνά χειροπέδες και να κατηγορείται ότι σχεδίαζε να σκοτώσει τον άλλοτε φίλο του και βασιλιά της rock and roll.

Όπως αποδείχθηκε αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα του Lewis να εισέλθει στο Graceland και να πυροβολήσει τον Elvis Presley εκείνη την εβδομάδα. Περίπου την ίδια ώρα το προηγούμενο βράδυ είχε μπει σε μία Rolls Royce προσπαθώντας να περάσει τις πύλες της έπαυλης Presley, αλλά ο φύλακας της πύλης του είπε πως εκείνος κοιμόταν. Ο Lewis ευχαρίστησε ευγενικά και έφυγε. Λίγο αργότερα τράκαρε το αυτοκίνητό του και αναφέρθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και χωρίς δίπλωμα.

Παντρεύτηκε επτά φορές

Ο Jerry Lee Lewis παντρεύτηκε επτά φορές μία εκ των οποίων και με την 13χρονη ξαδέρφη του. Η πρώτη φορά που παντρεύτηκε ήταν στα 14 του με την 17χρονη Dorothy Barton. Αφού χώρισε μαζί της και 23 μέρες πριν πάρει επίσημα το διαζύγιο παντρεύτηκε την Jane Mitcham και έμειναν μαζί για τέσσερα χρόνια.

Στην συνέχεια παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέρφη του και παρά το σκάνδαλο παρέμειναν μαζί για 13 χρόνια. Μετά το διαζύγιό τους παντρεύτηκε την Elizabeth Pat Gain και μετά την Sean Stephens. Και οι δύο αυτές γυναίκες έχασαν την ζωή τους όσο ήταν παντρεμένες με τον Lewis. Ο προτελευταίος γάμος του ήταν με την Kerry McCarver που κράτησε για 20 χρόνια και χώρισαν το 2004. Μετά και μέχρι τον θάνατό του παντρεύτηκε την προσωπική νοσοκόμα του και βοηθό Judith Brown.

Οι θάνατοι που τον σημάδεψαν

Παρά το φτωχικό περιβάλλον που μεγάλωσε ήταν μία ευτυχισμένη οικογένεια. Ο πατέρας του εκτός από αγρότης ήταν και λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών. Αγαπούσε και αυτός την μουσική και μαζί με την γυναίκα που είχε ωραία φωνή του τραγουδούσαν στο σπίτι. Το χαρούμενο οικογενειακό περιβάλλον ανατράπηκε όταν ο επτάχρονος αδερφός του Lewis έχασε την ζωή του ακαριαία όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο. Ο Lewis ήταν τότε μόλις τριών ετών.

Το 1962 ο Lewis ήταν ακόμη παντρεμένος με την ξαδέρφη του και μαζί είχαν έναν γιο τον Steven Allen. Εκείνος βρήκε τραγικό θάνατο όταν πνίγηκε στην πισίνα του σπιτιού τους σε ηλικία τριών ετών. Κατά τον ίδιο τρόπο πνίγηκε και η τέταρτη γυναίκα του Elizabeth Pat Gain λίγο πριν το διαζύγιο.

Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1973 ο πρωτότοκος γιος έμελλε να σκοτωθεί σε τροχαίο στα 19 του χρόνια. Ο τελευταίος θάνατος που τον σημάδεψε ήταν εκείνος της πέμπτης του γυναίκας Sean Stephens, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι τους από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Κάπως, έτσι πυροδότησε φήμες πως εκείνος σκότωνε τις γυναίκες του δικαιολογώντας και το παρατσούκλι «the Killer».

 

Σχετικά άρθρα