Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να αντιμετωπίζει το άγχος του σχολείου;

Το σχολείο έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων των παιδιών μικρών και μεγάλων. Πρόκειται για μία πολυσχιδή ρουτίνα με πολλές απαιτήσεις και πράγματα που πρέπει να γίνουν για αυτό και είναι λογικό ένα παιδί να αγχώνεται για το πως μπορεί να ανταπεξέλθει. Μπορεί να μην ανησυχεί μόνο για το πως θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του αλλά και για το αν είναι καλό ή επιτυχημένο σε αυτές. Έτσι, προκαλείται ένα είδος άγχους εξαιτίας του σχολείου που μπορεί να δυσχεράνει τις επιδόσεις του. Μάθε, λοιπόν, πως μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να αντιμετωπίσει το άγχος του σχολείου.

Σημάδια αυτού του άγχους μπορεί να είναι αρνητικότητα, κακή διάθεση, απογοήτευση ή νεύρα. Αν παρατηρήσεις τέτοια σημάδια είναι κοινά με τα αποτελέσματα του άγχους στους ενήλικες. Άρα είναι φυσιολογικό, το παιδί να έχει μερικές κακές μέρες όπως όλοι μας. Είναι εντάξει αν προσπαθήσει εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα. Μάλιστα, μπορεί να είναι καλό να τα εκφράζει για να τα αντιμετωπίσει και αποτελεσματικότερα.

Ο θυμός είναι μια φυσική συναισθηματική απόκριση όπως είναι να νιώθουμε πληγωμένοι όταν κάποιος μας έχει κάνει κάτι κακό ή όταν μας έχει συμβεί κάτι κακό. Ωστόσο, είναι δύσκολο να βλέπεις το παιδί σου να νιώθει λυπημένο, θυμωμένο και στενοχωρημένο, ειδικά όταν φαίνεται ότι δυσκολεύεται να το ξεπεράσει.

Επικέντρωση στο πρόβλημα και αντιμετώπιση

Μερικές φορές συμβολικές ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του. Για παράδειγμα, ζήτησε από το παιδί να γράψει αυτό που το ενοχλεί σε ένα κομμάτι χαρτί ώστε να καταλάβει και εκείνο καλύτερα τι νιώθει. Αυτό πολλές φορές είναι το μόνο που χρειάζεται για να αισθανθεί καλύτερα. Αφού γράψει τι το ενοχλεί, ζήτησε από το παιδί να πετάξει το χαρτί όπου και όπως εκείνο θέλει. Το παιδί επιλέγοντας από μια ποικιλία μεθόδων για να απαλλαγεί από αυτό το χαρτί, συμβολικά και υποσυνείδητα θα νιώσει ότι απαλλάσσεται και από αυτό που το ενοχλεί.

1. Όταν πετάει το χαρτί

Εάν το κομμάτι χαρτί είναι αρκετά μικρό, το παιδί μπορεί να το σηκώσει και να το πετάξει στην τουαλέτα. Αυτό μπορεί να είναι ευχάριστο, αλλά μόνο αν το χαρτί είναι μικρό. Αλλιώς, το παιδί μπορεί να το σκίσει σε κομμάτια και να το πετάξει κάτω στον κάδο των αχρήστων. Εάν ζείτε κοντά σε νερό όπως η θάλασσα, το παιδί μπορεί να σκίσει το χαρτί σε μικρά κομμάτια και να το πετάξει στο νερό. Το χαρτί θα αποσυντεθεί και δεν θα βλάψει το περιβάλλον.

2. Μετατρέψτε το σε παιχνίδι

Το παιδί, με τη βοήθειά σου, αν χρειαστεί, μπορεί να μετατρέψει το χαρτί σε χάρτινο αεροπλανάκι ή σαΐτα που είναι μία αγαπημένη κατασκευή για παιδιά. Εάν αυτή είναι η επιλογή που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το παιδί, δώσε του ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί και άφησέ το γράψει αυτά που νιώθει. Μπορείτε μετά μαζί να φτιάξετε ένα απλό χάρτινο αεροπλανάκι ή ένα πιο σύνθετο και μετά άφησε το παιδί να το ρίξει στον αέρα.

Το αεροπλανάκι, φυσικά, θα πέσει στο έδαφος, αλλά η πράξη του να το πετάξει στον αέρα και είναι σαν να παρακολουθεί το πρόβλημα να πετά μακριά ακόμα και αν είναι μικρή η απόσταση. Όταν το αεροπλάνο πέφτει στο έδαφος, οι λέξεις μπορεί να είναι ακόμα στο χαρτί, αλλά το πρόβλημα έχει φύγει. Μετά το παιδί μπορεί είτε να θρυμματίσει το αεροπλανάκι και να το πετάξει είτε να το αποθηκεύσει για να του υπενθυμίσει ότι άφησε αυτό το πρόβλημα. Εάν πρόκειται για πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί ξανά το αεροπλανάκι θα είναι έτοιμο να λύσει ξανά το πρόβλημα.

Εάν ζείτε κοντά σε ανοιχτό χώρο και ο καιρός είναι ζεστός, το παιδί μπορεί να φτιάξει έναν αυτοσχέδιο χαρταετό με το χαρτί. Αυτή είναι η ίδια αρχή με το χάρτινο αεροπλάνο, αλλά έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δίνει στο παιδί την ευκαιρία να περάσει ακόμη καλύτερα πετώντας τον χαρταετό. Το πρόβλημα μπορεί να γραφτεί σε μια μικρή, αλλά μακριά λωρίδα χαρτιού που μπορεί να τοποθετηθεί στην ουρά του χαρταετού. Καθώς ο χαρταετός πετάει ψηλά στον αέρα, το πρόβλημα εξαφανίζεται από τον άνεμο.

3. Θάψτε το χαρτί

Ένας άλλος τρόπος για να απαλλαγεί το παιδί από το χαρτί την εποχή του ζεστού καιρού είναι να βγείτε μαζί και να το θάψετε. Αφού γράψει το πρόβλημα σε κάποιο χαρτί, το παιδί μπορεί να το σκίσει και να θάψει τα κομμάτια σε έναν κήπο με λουλούδια. Το χαρτί θα αποσυντεθεί και στη συνέχεια μπορεί να «γίνει» μέρος των λουλουδιών. Έτσι, δημιουργείται ένας υπέροχος συμβολικός τρόπος για να μετατρέψει κάτι αρνητικό σε κάτι όμορφο. Εάν δεν έχετε κήπο με λουλούδια, κάθε είδους φυτό θα κάνει ειδικά ένα που αγαπά ιδιαίτερα ακόμη και δένδρο.

Μία επιστολή συγχώρεσης

Εάν τα αρνητικά συναισθήματα οφείλονται σε πράξη που έχει κάνει κάποιος στο παιδί, πρότεινε στο παιδί να γράψει μια επιστολή συγχώρεσης. Αυτό το είδος επιστολής μπορεί να βοηθήσει το παιδί να θεραπευτεί και το σημαντικότερο να μάθει να συγχωρεί. Ακόμα κι αν το άτομο που πλήγωσε το παιδί σου έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη, εκείνο μπορεί να εξακολουθεί να είναι θυμωμένο και πληγωμένο.

Ωστόσο, η ανακούφιση επέρχεται μόνο όταν αποφασίσουμε να συγχωρήσουμε το άτομο που μας πλήγωσε. Είναι η πράξη της συγχώρεσης που κάνει τη διαφορά. Στην επιστολή συγχώρεσης, ζήτησε στο παιδί να γράψει για το γεγονός και να εξηγήσει γιατί πόνεσε. Αφού αναφέρει τα συναισθήματά μετά μπορεί να γράψει στο άτομο ότι συγχωρείται. Η επιστολή δεν χρειάζεται να σταλεί. Μόνο και μόνο η γραφή της βοηθά.

Επίσης, μπορεί να φανεί πραγματικά χρήσιμο να αποθηκεύσετε το γράμμα εκεί που θα επιλέξει το παιδί. Όταν μεγαλώσει, μπορεί να διαβάσει ξανά τι έγραψε. Ο χρόνος συχνά βοηθά να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Αυτό που κάποτε του φαινόταν σαν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον θα του φαίνεται μάλλον ασήμαντο.

Και αν εκείνο στενοχώρησε κάποιον;

Υπάρχει και η πιθανότητα το παιδί να αισθάνεται ένοχο επειδή είναι εκείνο που πλήγωσε ένα άλλο άτομο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θέλει να γράψει μια επιστολή συγγνώμης. Το παιδί μπορεί να θέλει να στείλει αυτό το γράμμα, αλλά πρέπει να του εξηγήσεις ότι εναπόκειται στο άλλο άτομο το αν θα το συγχωρήσει ή όχι.

Εάν το παιδί ζητήσει συγγνώμη, δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο. Πρέπει όμως και του τονίσεις ότι είναι πολύ σημαντικό που βρήκε το θάρρος να παραδεχθεί το λάθος του και να ζητήσει συγχώρεση. Θα πρέπει να είναι μια ειλικρινής συγγνώμη και δεν πρέπει να ξεκινά με εκφράσεις όπως “Λυπάμαι αν…” ή “Λυπάμαι που νιώθεις ότι εγώ….” Αυτό κάνει να ακούγεται ότι ο συγγραφέας δεν πιστεύει ότι έχει κάνει κάτι λάθος, άρα δεν ακούγεται και ειλικρινές.

Ως αναφορά εσένα ως γονέα, δεν μπορείς να προστατεύσεις τα παιδιά από όλες τις πληγές και την αρνητικότητα στον κόσμο. Μπορείς να το βοηθήσεις να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του όταν εκτίθενται σε αυτά.

Σχετικά άρθρα