Ολλανδική τάρτα μήλου με μέλι: Πώς το μήλο βοηθά το πεπτικό και προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ;

Υλικά:

  • 1 κ. σ. ζάχαρη
  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλ. γάλα 2%
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την επικάλυψη:

  • 2 μεγάλα μήλα, κομμένα σε φέτες
  • 1 κ. σ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. μέλι
  • 2- 3 κ. γλ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ. γλ. αλεσμένο κάρδαμο
  • 1 κ. γλ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 2 κ. γλ. κρύο νερό

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα πρώτα 4 υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν
  3. Τοποθετήστε το βούτυρο σε ένα πυρίμαχο ταψί ζεσταίνετε στο φούρνο μέχρι να λιώσει για 2-3 λεπτά
    Γείρετε το ταψί στο πάτο και τα πλαϊνά για να πάει παντού το βούτυρο
  4. Ρίχνετε το κουρκούτι στο ζεστό ταψί και ψήνετε μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά οι άκρες για περίπου 16-20 λεπτά
    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το βούτυρο για την επικάλυψη σε μέτρια φωτιά
  5. Σοτάρετε τα μήλα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και ανακατεύετε με μέλι, χυμό λεμονιού και κάρδαμο
  6. Ανακατέψτε το αλεύρι καλαμποκιού και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά ρίξτε το στο μείγμα μήλου και αφήστε να βράσει
  7. Μαγειρεύετε και ανακατεύετε μέχρι να πήξει, 1-2 λεπτά
  8. Σερβίρετε αμέσως

Οφέλη

Αυτή η τάρτα είναι μία υγιεινή επιλογή επιδορπίου που γίνεται εύκολα και συνοδεύει ιδανικά το γεύμα σας ή τον πρωινό καφέ σας. Μπορεί επίσης να γίνει και το αγαπημένο γλυκό των παιδιών αφού έχει την γλυκειά γεύση που αγαπούν αλλά παραμένει υγιεινό αφού περιέχει μήλο. Ένα κομμάτι τάρτας περιέχει 429 θερμίδες, 14 γρ. λιπαρά – εκ των οποίων 7 γρ. κορεσμένα- 72 γρ. υδατανθράκων, 50 γρ. σακχάρων, 3 γρ. φυτικών ινών, 9 γρ. πρωτεΐνης.

Πώς τα μήλα βοηθούν το πεπτικό σύστημα;

Τα μήλα είναι το χαρακτηριστικότερο φρούτο εποχής που μπορεί να προστεθεί σε γλυκά και αλμυρά πιάτα ακόμη και σε σαλάτες. Τα μήλα έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας του εντέρου και του μειωμένου κινδύνου εγκεφαλικού, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες όπως είναι τα μήλα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργεία του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health, και οι δύο τύποι φυτικών ινών -διαλυτές και αδιάλυτες, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν στο νερό- είναι σημαντικοί για την πέψη. Τα μήλα διαθέτουν και τους δύο τύπους φυτικών ινών.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι και επίσης επιβραδύνουν την πέψη της γλυκόζης, η οποία βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Εν τω μεταξύ, οι αδιάλυτες μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά της τροφής στο σύστημά σας και να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα και την κανονικότητα.

Τα άλλα 6 οφέλη του μήλου

1. Τα μήλα μπορεί να μειώσουν την υψηλή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση

Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μήλου με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, που αφορά και τα οφέλη για τη μείωση της χοληστερόλης των διαλυτών ινών που βρίσκονται στα μήλα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στην επένδυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, επομένως μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, μια προηγούμενη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαλυτών ινών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

2. Μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Τα μήλα μπορούν να είναι ένα σημαντικό εργαλείο της φύσης για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες σε ζώα, μια δίαιτα γεμάτη με διαλυτές ίνες βοήθησε στη μετατροπή των ανοσοποιητικών κυττάρων που ήταν προφλεγμονώδη σε αντιφλεγμονώδη και υποστηρικτικά του ανοσοποιητικού.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού επέρχεται και εξαιτίας της βιταμίνης C που υπάρχει στα μήλα και τονώνει το ανοσοποιητικό. Μια προηγούμενη μεγάλη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση βιταμίνης C παίζει πολλούς ρόλους στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

3. Βοηθούν τον διαβήτη

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, σκεφτείτε να προσθέσετε μήλα στη διατροφή σας. Σίγουρα, είναι φρούτο, αλλά είναι μια κοινή παρανόηση ότι τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να φάνε φρούτα. Και σε αυτή την περίπτωση τα μήλα βοηθούν τα άτομα με διαβήτη λόγω των φυτικών ινών τους.

Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σημειώνει η Mayo Clinic. Επιπλέον, μια μελέτη ατόμων με διαβήτη τύπου 2, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2016 στο Experimental and Therapeutic Medicine, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση διαλυτών ινών βοήθησε στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

4. Παίξουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου

Αν και δεν υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου, τα μήλα μπορεί να παίξουν ρόλο στην καταπολέμηση αυτών των ασθενειών. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, που οι ερευνητές εικάζουν ότι σχετίζονται με τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2016 στο Public Health Nutrition διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μήλων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου και του μαστού.

5. Βοηθούν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ

Η κατανάλωση περισσότερων μήλων και άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή όπως μούρα και τσάι. Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2020 στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που περιλάμβαναν μόνο μια μικρή ποσότητα τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή -όπως αυτά που προαναφέρθηκαν- στη διατροφή τους είχαν 2 έως 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τους σχετικούς τύπους άνοιας σε διάστημα 20 ετών σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν περισσότερες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή.

 

Σχετικά άρθρα