Φαινόμενο του «χαλαρού στήθους» κατά τον θηλασμό: Τι να κάνεις όταν το ένα στήθος παράγει περισσότερο γάλα από το άλλο;

Θηλάζεις το μωράκι σου εδώ και μερικούς μήνες και μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι μένει στη μία πλευρά περισσότερο γάλα από την άλλη. Κατά την άντληση, μπορεί το ένα στήθος φαίνεται να παράγει περισσότερη ποσότητα από το άλλο, έτσι ενδέχεται και το ένα στήθος να είναι πολύ μεγαλύτερο από το άλλο.

Εάν κάτι από αυτά ταιριάζει με την περίπτωσή σου, δεν είσαι η μόνη μανούλα που το ζεις αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση. Μερικές φορές οι ειδικοί το ονομάζουν αυτό φαινόμενο του «χαλαρού στήθους», όπου το ένα στήθος είναι φυσιολογικό/υπερπαραγωγικό και το άλλο έχει χαμηλότερη παραγωγή.

Πολλές μητέρες που θηλάζουν νιώθουν άβολα και ανησυχούν μήπως υπάρχει πρόβλημα υγείας αλλά αυτό είναι συνήθως απλώς ένα αισθητικό ζήτημα. Εάν η συνολική παροχή γάλακτος είναι επαρκής, δηλαδή το μωρό μεγαλώνει και τρέφεται σωστά με το γάλα σου, αυτό συνήθως δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς. Μπορείς να εμπιστευτείτε το σώμα σου να παράγει αρκετό γάλα για το μωρό σου, ακόμα κι αν το ένα στήθος παράγει περισσότερο από το άλλο.

Γιατί ένα στήθος παράγει περισσότερο γάλα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το ένα στήθος σου μπορεί να παράγει περισσότερο γάλα από ένα άλλο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες μητέρες που θηλάζουν έχουν κάποιο επίπεδο ασυμμετρίας στο στήθος. Ανεξάρτητα από τον λόγο, το να έχεις ένα στήθος που παράγει περισσότερα από ένα άλλο δεν αποτελεί σχεδόν ποτέ λόγο ανησυχίας. Αν ολόκληρο το σώμα παράγει αρκετό γάλα για το μωρό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το ένα στήθος μπορεί να παράγει λιγότερο γάλα από το άλλο είναι:

1. Λιγότερος μαστικός ιστός

Ο μαστικός ή αλλιώς αδενικός ιστός είναι ο ιστός στο στήθος που παράγει το μητρικό γάλα. Όταν μένεις έγκυος, αυτός ο ιστός αυξάνεται και για αυτό το στήθος είναι ευαίσθητο και πονάει στην αρχή της εγκυμοσύνης. Ο ιστός αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν το μωρό γεννιέται και το γάλα ξεκινήσει να «κατεβαίνει».

Είναι φυσιολογικό η ανατομία του μαστού να έχει διαφοροποίηση και ένα στήθος να έχει απλώς περισσότερο μαστικό ιστό από ένα άλλο. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο το ένα στήθος σου παράγει περισσότερο γάλα από το άλλο και γιατί το μωράκι μπορεί να προτιμά τη μια πλευρά από την άλλη.

2. Η προτίμηση μωρού

Είναι πολύ συνηθισμένο το μωρό να προτιμά το ένα στήθος. Αυτή η προτίμηση μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Το μωρό μπορεί να έχει τορτικόλλη, μια πάθηση που εμφανίζεται συχνά κατά τη γέννηση, όπου ο λαιμός είναι στραμμένος ή στριμμένος προς τη μία πλευρά.  Έτσι, εάν έχεις επίπεδες ή ανεστραμμένες θηλές, το μωρό σου μπορεί να προτιμά να θηλάζει στη λιγότερο προσβεβλημένη θηλή.

Όταν το μωρό σου τείνει να προτιμά ένα στήθος, θα θηλάσει εκεί για περισσότερη ώρα. Το «ευνοημένο» μέγεθος αδειάζει πιο συχνά, οδηγώντας σε αυξημένη παροχή γάλακτος στο ένα στήθος έναντι του άλλου.

3. Τραυματισμός στο στήθος

Τραυματισμός στο στήθος από λανθασμένο κούμπωμα, χρήση πολύ σφιχτού θήλαστρου ή από τον τρόπο θηλασμό μπορεί να προκαλέσει το ένα στήθος να παράγει περισσότερο γάλα από ένα άλλο. Ωστόσο, αυτή είναι μια λιγότερο συχνή αιτία ανομοιόμορφης παροχής γάλακτος.

4. Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση

Η προηγούμενη επέμβαση στο στήθος μπορεί να επηρεάσει την παροχή γάλακτος σε ένα από τα δύο στήθη. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την παροχή γάλακτος περιλαμβάνουν οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που μπορεί να έχει κόψει τους γαλακτοφόρους πόρους ή τα νεύρα στο στήθος.

Τέτοιες μπορεί να είναι χειρουργική επέμβαση αύξησης στήθους ή χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους. Εάν ανησυχείς πως μια προηγούμενη επέμβαση μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και παροχή γάλακτος στο μωρό σου, μίλησε με τον γυναικολόγο σου για σου δώσει τις απαραίτητες συμβουλές.

5. Ανατομία θηλής και μαστού

Ακριβώς όπως ένα στήθος μπορεί να έχει περισσότερο μαστικό ιστό από ένα άλλο, κάθε στήθος σου μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετική ανατομία και αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο συχνά το μωρό θα θέλει να θηλάσει από το ένα στήθος. Για παράδειγμα, μια από τις θηλές μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από μια άλλη για αυτό και το μωρό μπορεί να προτιμά για παράδειγμα τη μεγαλύτερη θηλή από την άλλη. Το ίδιο συμβαίνει και όταν υπάρχει μιας ανεστραμμένης ή επίπεδης θηλή στο ένα στήθος.

Εάν, λοιπόν, παρατηρήσεις ότι το ένα στήθος παράγει περισσότερο γάλα από το άλλο ενώ θηλάζεις, οι παραλλαγές στην ανατομία της θηλής μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος. Πολλές γυναίκες έχουν επίσης θηλές διαφορετικού μεγέθους, αλλά χρησιμοποιούν εξαρτήματα αντλίας ίδιου μεγέθους, επομένως η μία πλευρά μπορεί να μην εφαρμόζει σωστά, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο αποτελεσματική. Σε αυτήν την περίπτωση, θα αφαιρεθεί λιγότερο γάλα, με αποτέλεσμα το στήθος να παράγει λιγότερο γάλα συνολικά.

Πώς να εξισορροπήσεις την παροχή γάλακτος;

Εάν διαπιστώσεις ότι η ανομοιόμορφη παροχή γάλακτος προκαλεί προβλήματα όπως μείωση της συνολικής παροχής γάλακτος, συχνή διόγκωση ή λοιμώξεις του μαστού υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να εξομαλύνεις παροχή γάλακτος. Ο θηλασμός είναι ένα σύστημα «προσφοράς και ζήτησης», επομένως όσο περισσότερο γάλα αφαιρείται, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγει το σώμα σου. Σκεπτόμενη αυτό, μπορείς να αντλήσεις περισσότερο γάλα από τη λιγότερο παραγωγική πλευρά για να αυξήσεις την παραγωγή της.

Αλλιώς, όταν το μωρό πεινάσει μπορείς να θηλάσεις πρώτα αυτή την πλευρά και στην συνέχεια από την άλλη. Γενικά, τα μωρά τρέφονται πιο έντονα στην αρχή του γεύματος, έτσι μπορεί να βγάλουν περισσότερο, παρακινώντας το σώμα σου να παράγει περισσότερο γάλα από εκείνη την πλευρά.

Εκτός από την αύξηση της συχνότητας που αντλείς ή θηλάζεις από την πλευρά της υποπαραγωγής, μπορείς να κάνεις συμπιέσεις στο στήθος -ήπιες πάντα- όταν θηλάζεις για να βοηθήσεις τη ροή του γάλακτος. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να πιέσεις με το χέρι ή να αντλήσεις γάλα με το θήλαστρο μετά το τάισμα.

Βεβαιώσου ότι έχεις ελέγξει τον εξοπλισμό θηλασμού σου με τον γυναικολόγο σου για να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εάν η ανατομία του μαστού σου είναι διαφορετική από το ένα στήθος στο άλλο, μπορεί να χρειαστείς θήλαστρο διαφορετικού μεγέθους κατά την άντληση για να μεγιστοποιήσεις την απόδοση.

 

Σχετικά άρθρα