Aileen Getty: η κατάρα των πετρελαιούχων Getty και η χρυσή κληρονόμος που εθίστηκε στα ναρκωτικά, κόλλησε Aids από παράνομη σχέση και χρηματοδοτεί ακτιβιστές

Η Aileen Getty όπως προδίδει και το όνομά της είναι η χρυσή κληρονόμος της οικογένειας πετρελαιούχων Getty. Μία οικογένεια που εκτός από τα αμύθητα πλούτη της έχει μείνει στην ιστορία και για τις τραγωδίες που έχουν ζήσει τα μέλη της. Η Aileen ανήκει σε αυτά τα μέλη που παρά τα πλούτη τους αντιμετώπισαν πολλές συμφορές στην ζωή της κάποιες και εξαιτίας της περιουσίας της.

Η πλούσια κληρονόμος

Ο παππούς της, ο ιδρυτής της Getty Oil Company, χαρακτηρίστηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τη δεκαετία του 1960. Παντρεμένος πέντε φορές και πατέρας πέντε παιδιών, ο βιομήχανος ήταν ο ιδρυτής του Μουσείου Getty στο Λος Άντζελες, στο οποίο κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του μετά τον θάνατό του το 1976.

Τα παιδιά του κληρονόμησαν επίσης ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του πατριάρχη της οικογενείας, γύρισαν σελίδα πουλώντας Getty Oil. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία τους ήταν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015. Τότε, αυτό τους έκανε την 56η πλουσιότερη αμερικανική οικογένεια.

Εκτός από την εταιρεία παραγωγής πετρελαίου οι απόγονοι της οικογενείας δημιούργησαν και ένα μουσείο στο Λος Άντζελες με έργα τέχνης καθώς η οικογένεια διέθεταν μία τεράστια συλλογή έργων τέχνης. Επιπλέον, το 1994 ο Mark Getty συνίδρυσε την διάσημη εταιρεία εικόνων “Getty Images”. Η “Getty Images” είναι πλέον ο κορυφαίος προμηθευτής εικόνων για τους κλάδους των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης και της διαφήμισης στον κόσμο.

Χίπισσα και επαναστάτρια 

Η Aileen ήταν το δεύτερο παιδί του Jean Paul Getty II και της πρώτης συζύγου του, Gail. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά των οποίων όταν το ζευγάρι χώρισε το 1964 έλαβε την επιμέλεια η Gail. Αν και ο πατέρας της Aileen έγινε τελικά γνωστός ως φιλάνθρωπος, κατά την παιδική ηλικία της η ίδια έζησε ένα χίπικο τρόπο ζωής που περιελάμβανε και την χρήση ναρκωτικών.

Όταν η γονείς της Aileen χώρισαν η μητέρα της πήγε να ζήσει με έναν άντρα η ίδια δεν συμπαθούσε καθόλου. Μεγάλωσε στην Ιταλία αλλά ως έφηβη εστάλη σε οικοτροφείο στην Αγγλία. Σε εκείνο το σχολείο αγανάκτησε από την πειθαρχία που της επέβαλαν και γρήγορα επαναστάτησε. Έτσι, η επιθυμία των γονέων της να την κάνει μια νεαρή γυναίκα με μόρφωση της υψηλής κοινωνίας, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Την έκανε μία νεαρή επαναστάτρια.

Εθίστηκε στα ναρκωτικά και το σεξ

Αργότερα, έμελλε να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια για να κάνει αυτό που απολάμβαναν οι περισσότεροι επαναστάτες της εποχής της. Έγινε καλλιτέχνιδα δημιουργώντας αμφιλεγόμενα έργα τέχνης, διαμαρτυρόμενη για τον πόλεμο του Βιετνάμ και κάνοντας χρήση πολλών ναρκωτικών, ιδιαίτερα κοκαΐνης στην οποία είχαν εύκολη πρόσβαση οι πλούσιοι και οι διάσημοι.

Ζώντας μία μποέμικη ζωή στην συνέχεια εθίστηκε στο σεξ. Έζησε για λίγο με έναν πιανίστα της τζαζ και μετά με έναν σκηνοθέτη, αλλά σύντομα ερωτεύθηκε κάποιον άλλο και αποφάσισε να τον παντρευτεί. Ο άνδρας με τον οποίο περνούσε χρόνο λεγόταν Michael Wilding Jr, αλλά ο άνδρας τον οποίο τελικά παντρεύτηκε ήταν ο μικρότερος αδελφός του Christopher. Τα δύο αδέλφια δεν ήταν άγνωστα στο κοινό. Ήταν γιοι της διάσημης σταρ του κινηματογράφου Elizabeth Taylor.

Όταν παντρεύτηκε τον γιο της Elizabeth Taylor

Ο γάμος μεταξύ της κληρονόμου της πιο πλούσιας αμερικανικής οικογένειας και του γιου της διασημότερης ηθοποιού ήταν ένα από τα δύο μεγαλύτερα γεγονότα της χρονιάς. Το άλλο ήταν ο γάμος του διαδόχου του αγγλικού θρόνου πρίγκιπος Καρόλου και της πριγκιπίσσης Νταϊάνα. Οι δύο οικογένειες αναγνωρίζοντας πως δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν την δημοσιότητα που ελάμβανε ένας ανοικτός γάμος αποφάσισαν να παντρέψουν το ζευγάρι κρυφά. Έτσι, το 1981 ο γάμος έγινε σε ένα γαμήλιο παρεκκλήσι στο Sunset Strip.

Τα ναρκωτικά τα οποία δεν σταμάτησε ποτέ επιδείνωσαν την κατάσταση. Ο νέος της σύζυγος ήταν ένας ευγενικός άντρας που την ενθουσίαζε, αλλά τα φάρμακα για τον νευρικό κλονισμό σε συνδυασμό με τα ναρκωτικά προκαλούσαν τεράστιες εναλλαγές της διάθεσης. Υπήρχε επίσης το πρόβλημα ότι, ως δύο πλούσια παιδιά, δεν είχαν τις δυσκολίες -οικονομικές, επαγγελματικές- που έχουν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα νεαρά παντρεμένα ζευγάρια για να δέσουν τη σχέση. Μάλιστα, όταν παντρεύτηκε τον Christopher, είχε ήδη πάθει νευρικό κλονισμό.

Ο νευρικός κλονισμός, οι αποβολές και ο χωρισμός

Θα ακολουθούσαν αποβολές, άλλος ένας νευρικός κλονισμός και εξαφάνιση για αρκετές εβδομάδες. Αν και οι φίλοι του Christopher έλεγαν τότε συχνά ότι βαρέθηκε να είναι η νοσοκόμα της Aileen, το ζευγάρι αποφάσισε να υιοθετήσει έναν γιο σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τον γάμο τους. Λίγο μετά την υιοθεσία, η Aileen έμεινε έγκυος και το ζευγάρι είχε τώρα ένα άλλο αγοράκι που γεννήθηκε το 1985.

Ωστόσο το 1987, έπειτα από έξι χρόνια και δύο παιδιά το ζευγάρι χώρισε. Η Aileen δήλωσε αργότερα ότι απέκτησε πολλές ανασφάλειες όταν οι γονείς της χώρισαν και ότι η πεντάμηνη δοκιμασία απαγωγής του αδερφού της Πολ την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι δεν εμπιστεύεται την οικογένειά της και τον οικογενειακό πλούτο.

Μετά τον χωρισμό, ο Christopher κέρδισε την επιμέλεια των παιδιών. Όσοι γνώριζαν την Aileen σκέφτηκαν ότι αυτό μπορεί να ήταν το τελευταίο χτύπημα για εκείνη, αλλά τον επόμενο χρόνο ανακοίνωσε ότι παντρευόταν με έναν νεαρό άνδρα που είχε γνωρίσει στην τελευταία της κλινική απεξάρτησης. Όταν το ζευγάρι επέστρεψε από το μήνα του μέλιτος, η Aileen βρέθηκε αναίσθητη την επόμενη μέρα από  υπερβολική δόση ναρκωτικών. Κάπως έτσι και ο δεύτερος γάμος έληξε.

Όταν κατάλαβε ότι έχει AIDS

Μία ακόμη συμφορά που έμελλε να βρει την πλούσια κληρονόμο ήταν η ανακάλυψη πως ήταν οροθετική. Οι υπόνοιες άρχισαν να υπάρχουν όταν ήταν ακόμη παντρεμένη με τον Christopher Wilding. Λίγο μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού της έπασχε από κατάθλιψη. Η Elizabeth Taylor θέλοντας να βοηθήσει την νύφη της που αγαπούσε αποφάσισε να την πάρει μαζί της στο Παρίσι.

Εκεί θα ταξίδευε ως πρόεδρος του Αμερικανικού Ιδρύματος Έρευνας για το AIDS. Μιλάμε για μία εποχή που η έρευνα για το AIDS αυξανόταν και η δημοσιότητα επί του θέματος έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν θετικοί. Η Aileen τρομοκρατήθηκε όταν έμαθε περισσότερα για το AIDS κατά τη διάρκεια των διακοπών της.

Τότε άρχισε να συνειδητοποιεί τους διάφορους κινδύνους που είχε εκθέσει τον εαυτό της στο παρελθόν και εξομολογήθηκε στην πεθερά της ότι ήταν πιθανό να ήταν οροθετική. Προς μεγάλη της έκπληξη, η Taylor ήταν απίστευτα καθησυχαστική και παρηγορητική μαζί της. Μετά το ταξίδι στο Παρίσι, πήρε την Aileen για να μείνει στην έπαυλή της στο Bel Air και εκεί έκανε εξετάσεις αίματος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Artcity News (@artcity_news)

Όσοι την γνώριζαν θεωρούσαν ότι ήταν απλώς ένα ακόμη δραματικό καπρίτσιο της υπερβολικής προσωπικότητάς της. Παρ’ όλα αυτά, σε αυτή την περίπτωση είχε δίκιο, τα τεστ αποκάλυψαν ότι ήταν θετική στον ιό HIV. Η Aileen ήξερε ότι δεν μπορούσε να μείνει για πάντα με την πεθερά της και έτσι έφυγε για τη Νέα Υόρκη.

Εκεί ακολουθεί μία ακόμη μαύρη περίοδος στην ζωή της γεμάτη παραίτηση και ναρκωτικά. Πίστευε ότι θα ήταν πιο «σεβαστό» αν πέθαινε από υπερβολική δόση ναρκωτικών παρά από AIDS. Μία στάση που καταδεικνύει το στίγμα που επικρατούσε στο AIDS εκείνες τις μέρες.

Ωστόσο, έζησε και επέστρεψε στον σύζυγο και τα παιδιά της, αλλά ο Christopher είχε ήδη πάρει την απόφαση να χωρίσουν. Ο Christopher και η μητέρα του ήταν οι μόνοι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο που γνώριζαν για την ασθένεια της Aileen. Δοκίμασε πολλές υποτιθέμενες θεραπείες αλλά τίποτα δεν πέτυχε και τελικά το αποκάλυψε στην οικογένειά της.

Η απαγωγή του αδερφού της από την μαφία

Η Aileen Getty ζει εδώ και καιρό στη σκιά των ανδρών της οικογένειάς της. Ενώ ο μικρότερος αδερφός της, Mark, είναι γνωστός ως συνιδρυτής του φωτογραφικού πρακτορείου Getty Images, ο μεγαλύτερος αδερφός της, John Paul Getty III, ήταν αυτός που έγινε πρωτοσέλιδο το 1973, όταν απήχθη σε ηλικία 16 ετών από τους Καλαβριανούς μαφιόζους.

Ο παππούς τους, ο οποίος ήταν γνωστός για την τσιγκουνιά του, αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα των 17 εκατομμυρίων ευρώ. Τα λύτρα τελικά πληρώθηκαν αφού οι απαγωγείς μείωσαν τις φιλοδοξίες τους και μια ιταλική εφημερίδα έλαβε ένα από τα αυτιά του εφήβου. Το 2017, ο Ridley Scott άντλησε το υλικό για μια ταινία, “All the Money in the World”, από αυτή την είδηση.

Όταν της είπαν ότι θα πεθάνει

Λιγότερο από τρία χρόνια αργότερα, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του AIDS. Οι γιατροί της είπαν ότι μπορεί να έχει μόνο λίγους μήνες ζωής και τότε η επαναστατική της φύση ξύπνησε και πάλι. Μισούσε τους ανθρώπους που την λυπούνταν και μισούσε το στίγμα που είχε συνδεθεί με την ασθένειά της. Αλλά για ένα διάστημα ήταν πραγματικά πολύ άρρωστη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Julie Mills (@juliecmills)

Όταν ήταν καλύτερα, ανακοίνωσε δημόσια ότι είχε AIDS και με το βαρύ όνομα που κουβαλούσε Getty, έγινε πρωταθλήτρια για τα δικαιώματα των συμπαθών της, ιδιαίτερα των γυναικών. Δεν έκρυψε το γεγονός ότι είχε προσβληθεί από την ασθένεια κάνοντας σεξ χωρίς προφύλαξη με κάποιον που αργότερα ανακάλυψε ότι ήταν θετικός στον ιό HIV.

Στην συνέχεια, έλεγε επανειλημμένα ότι ο τρόπος με τον οποίο προσβλήθηκε από την ασθένειά της δεν ήταν σημαντικός και ότι οι πάσχοντες πρέπει να αντιμετωπίζονται με την αξιοπρέπεια που έχουν οι πάσχοντες, οποιασδήποτε άλλης ασθένειας χορηγήθηκαν. Το παράδοξο είναι πως όπως είπε η ίδια το AIDS της έδωσε επιτέλους έναν θετικό λόγο για να συνεχίσει να ζει.

Τώρα χρηματοδοτεί ακτιβιστές

Η Aileen είναι ο ιδρυτικός χορηγός του Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης για το Κλίμα. Πλέον είναι ενεργή φιλάνθρωπος με επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων και των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Χρηματοδοτήσει μια σειρά από αιτίες όπως η έλλειψη στέγης, η έρευνα και θεραπεία για το HIV/AIDS, το πρασίνισμα των αστικών χώρων, οι τέχνες, η οικοδόμηση της κοινότητας στο Αφρική, διαλογισμός στα σχολεία και οικοδόμηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ως απάντηση στη δεινή κλιματική κατάσταση, έχει μεταθέσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και των πόρων της στην υποστήριξη έργων που επικεντρώνονται στην εξεύρεση επειγουσών λύσεων στην κλιματική έκτακτη ανάγκη. Φέρεται, λοιπόν, να έχει δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια από την προσωπική της περιουσία για να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη περιβαλλοντικών ακτιβιστικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Just Stop Oil και Extinction Rebellion. Υποστηρίζει δε, τους ακτιβιστές που στοχεύουν έργα τέχνης σε όλο το κόσμο.

Η κατάρα της οικογένειας

Η Aileen Getty δεν είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που έζησε τόσες τραγωδίες για αυτό πολλοί μιλούν για την κατάρα της οικογένειας Getty. Ο Wildcatter J. Paul Getty έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αφού εδραίωσε την αυτοκρατορία του στις ΗΠΑ και στη συνέχεια έκλεισε μια εντυπωσιακή συμφωνία πετρελαίου με τη Σαουδική Αραβία στις δεκαετίες του 1960 και του 70.

Η δεύτερη σύζυγος του γιου του J. Paul Getty Jr. πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο 16χρονος γιος του απήχθη από Ιταλούς γκάνγκστερ και μόνο αφού του έκοψαν το αυτί, ο τσιγκούνης παππούς του αγοριού έδωσε τα λύτρα, τα οποία δάνεισε στον γιο του με τόκο.

Η τραγωδία χτύπησε ξανά την οικογένεια Getty τον Μάρτιο του 2015 όταν ο Andrew Rork, ένας από τους γιους του Gordon Getty, βρέθηκε νεκρός στην έπαυλή του στο Beverly Hills. Παρά τις αρχικές υποψίες, οι αρχές ανέφεραν ότι ο θάνατός του συνδέεται με ιατρικά προβλήματα και έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Ο John Gilbert Getty είναι το τελευταίο θύμα των φρικτών τραγωδιών που υπέστησαν οι απόγονοι του δισεκατομμυριούχου βαρώνου του πετρελαίου Jean-Paul Getty. Ο 52χρονος John Gilbert βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου τον Νοέμβριο του 2020, αφήνοντας πίσω του μια 26χρονη κόρη, την Ivy, και τους αδελφούς Peter και Billy. Ο άλλος αδερφός τους Andrew πέθανε το 2014 και η μητέρα τους, Ann, πέθανε στο απόγειο της πανδημίας τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σχετικά άρθρα