Η Jameela Jamil αντιτίθεται ανοικτά σε όσους προωθούν συγκεκριμένους σωματότυπους ως τάσεις της μόδας

Αφορμή για την αντίδραση της διάσημης ηθοποιού Jameela Jamil στάθηκε δημοσίευμα της New York Post με τον αρκετά ανησυχητικό τίτλο: «Bye-bye booty: Heroin chic is back» διασημότητες, διατροφολόγοι και ακτιβιστές επισκέφθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταδικάσουν τις επιβλαβείς συνέπειες τέτοιων μηνυμάτων. Ανάμεσά στους πολλούς διάσημους που έσπευσαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους και η Jamil που συνόψισε όσα είχε να πει στο TikTok, υπενθυμίζοντας στους θαυμαστές και στους followers ότι «τα σώματα δεν είναι τάσεις».

Όσα είπε στο βιντεάκι της

Σε αντίθεση με το ανησυχητικό άρθρο, η Jamil δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok, μιλώντας στην κάμερα πάνω από μια φωτογραφία φόντου του προβληματικού τίτλου. «Όχι, το δοκιμάσαμε πριν τη δεκαετία του ’90 και εκατομμύρια άνθρωποι ανέπτυξαν διατροφικές διαταραχές», λέει. «Είχα μια [διατροφική διαταραχή] για, περίπου, 20 χρόνια. Δεν θα το κάνουμε ξανά, δεν θα πάμε πίσω. Τα σώματά μας δεν είναι τάσεις. Τα σχήματα του σώματός μας δεν είναι τάσεις. Γαμώτο», καταλήγει.

@jameelajamil #greenscreen #fyp ♬ original sound – Jameela Jamil

Στο Instagram, η ηθοποιός ανέλυσε λίγο περισσότερο τις απόψεις της μοιράζοντας μια φωτογραφία του τίτλου του άρθρου και μια παθιασμένη έκκληση προς τους θαυμαστές να αποκληρώσουν την κουλτούρα της δίαιτας και των συγκεκριμένων σωματότυπων. «Σας ικετεύω να το απορρίψετε βίαια και να ΑΠΟΡΡΙΨΕΤΕ ΒΙΑΙΑ οποιονδήποτε κόσμο, περιοδικό ή ειδησεογραφικό μέσο που συμμετέχει στη διάδοση αυτής της κόλασης», γράφει στην λεζάντα της. «Δουλέψαμε τόσο σκληρά και κάναμε τόση πρόοδο και δεν μας θα σείρουν πίσω».

Επιθυμία επιστροφής στα 90s

Παρ’ όλο, που έχουν γίνει βήματα για την προώθηση της ολιστικής υγειονομικής περίθαλψης και την κατάργηση της κουλτούρας της δίαιτας ως τετελεσμένο και καθολικό γεγονός, πρόσφατα ξεκίνησε να υπάρχει μία τάση -ανησυχητική ομολογουμένως- επιστροφής στην ιδεολογία των 90s.

Οι διασημότητες έχουν αγκαλιάσει τη θετικότητα του σώματος και την ουδετερότητα του τα τελευταία χρόνια. Τόσο τα κινήματα θετικότητας σώματος όσο και σωματικής ουδετερότητας έχουν πρωτοστατήσει από περιθωριοποιημένες κοινότητες που δεν έβλεπαν τους εαυτούς τους να εκπροσωπούνται στο αδύνατο, λευκό ιδεώδες ομορφιάς της κοινωνίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jameela Jamil (@jameelajamil)

Η επιστροφή στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 εν μέρει που τροφοδοτήθηκε από κολοσσούς της μόδας που προωθούν το one- size μέγεθος και από διασημότητες που προωθούν ανθυγιεινά μέτρα απώλειας βάρους. Αυτή η αλλαγή φαινομενικά κορυφώθηκε σε πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ, όπως αυτό που δημοσίευσε πρόσφατα η Post, επικεντρώνοντας και πάλι τις εξαιρετικά αδύνατες, λευκές γυναίκες στην πρώτη γραμμή της ομορφιάς.

Γιατί χρειάζεται προσοχή;

Η διάσημη ηθοποιός είναι μία ειλικρινής υποστηρίκτρια των διατροφικών διαταραχών και προσπαθεί να εφιστήσει την προσοχή στη σχέση μεταξύ των τοξικών εικόνων των μέσων ενημέρωσης και των διατροφικών διαταραχών στη λεζάντα της πρόσφατης ανάρτησής της στο Instagram.

«Η ανορεξία είναι η υψηλότερη αιτία θανάτου οποιασδήποτε ψυχικής ασθένειας», γράφει. Πράγματι, η ανορεξία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε ψυχιατρική διαταραχή, σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα BEAT για τις διατροφικές διαταραχές και την ανορεξία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jameela Jamil (@jameelajamil)

Επιπλέον, ο όρος «το σικ της ηρωίνης» όπως γράφει και ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι από μόνος του προβληματικός, όπως επισημαίνει η Jamil. «Δεν υπάρχει τίποτα *κομψό* σε έναν θανατηφόρο εθισμό στα ναρκωτικά που σε κάνει τόσο αδύναμο γιατί σιγά-σιγά πεθαίνεις», γράφει για τον όρο, ο οποίος περιλαμβάνει τη χρήση ναρκωτικών και έχει ρίζες στη βιομηχανία της μόδας της δεκαετίας του ’90.

Η Jameela Jamil δεν είναι η μόνη που προτρέπει τους ανθρώπους να απορρίψουν την έννοια των σωματότυπων ως τάσεις. Πολλοί διατροφολόγοι υπενθυμίζουν πως τα σώματα έχουν διαφορετικά μεγέθη, διαφορετικά σχήματα, διαφορετικά βάρη, και αυτό είναι εντάξει.

 

Σχετικά άρθρα