David Mayer de Rothschild: ο ακτιβιστής γόνος της πλουσιότερης οικογένειας της Ευρώπης που εφηύρε οικολογικό σκάφος και γυρίζει ντοκιμαντέρ

Ο David Mayer de Rothschild είναι Βρετανός εξερευνητής, οικολόγος και περιβαλλοντολόγος και ένα από τα λίγα επιζώντα μέλη της γνωστής οικογενείας τραπεζικών Rothschild. Έχει γίνει περισσότερο γνωστός για τις δράσεις του για την προστασία του περιβάλλοντος και τα ντοκιμαντέρ που έχει γυρίσει, ενώ έχει ιδρύσει και τον οργανισμό Sculpt the Future Foundation που σκοπό έχει την αφύπνιση των ανθρώπων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Είναι ο νεότερος διάδοχος της οικογένειας

Ο David Mayer de Rothschild γεννήθηκε 25 Αυγούστου 1978 το Λονδίνο και είναι μέλος της οικογένειας Rothschild, το μικρότερο από τα τρία παιδιά της Victoria Lou Schott και του Sir Evelyn de Rothschild της τραπεζικής οικογένειας Rothschild της Αγγλίας. Το μεσαίο όνομά του “Mayer” προέρχεται από το όνομα του ιδρυτή της τραπεζικής αυτοκρατορίας της οικογένειας Rothschild, Mayer Amschel Rothschild.

Πρόκειται για τον νεότερο διάδοχο της τραπεζικής περιουσίας της οικογένειάς του με μητέρα Αμερικανίδα και πατέρα Άγγλο. Έχει άλλα δύο μεγαλύτερα αδέλφια τον Anthony de Rothschild και την Jessica de Rothschild. Ως έφηβος ήταν κορυφαίος άλτης αλόγων στην ομάδα αγώνων νεανίδων της Βρετανίας.

Ωστόσο, αργότερα εγκατέλειψε το άθλημα για να συνεχίσει τις σπουδές του, δηλώνοντας σε μια συνέντευξη στο The New Yorker «Συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν περισσότερα στη ζωή από το να περνάς ώρες και ώρες και ώρες πάνω σε ένα άλογο».

Πού σπούδασε;

Φοίτησε στο σχολείο Millbrook house στο Milton Oxfordshire. Στην συνέχεια, τελείωσε το Harrow School το 1996 και παρακολούθησε το Oxford Brookes λαμβάνοντας πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και τα Πληροφοριακά Συστήματα. Το 2002 συνέχισε τις σπουδές του στο College of Naturopathic Medicine του Λονδίνου όπου έλαβε προχωρημένο Δίπλωμα Φυσικής Ιατρικής.

Σε ηλικία 20 ετών, ο de Rothschild είχε ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση εμπορίας μουσικής την οποία αργότερα πούλησε. Το 2001 αγόρασε ένα βιολογικό αγρόκτημα 1.100 στρεμμάτων στη Νέα Ζηλανδία και προσκλήθηκε να λάβει μέρος σε μια αποστολή Polar. Αυτή η εμπειρία έφερε ριζικές αλλαγές στην ζωή του αφού τον μετέτρεψε σε έναν επιχειρηματικό και πάνω από όλα οικολογικό εξερευνητή.

Η ζωή στην Ανταρκτική

Το 2006, έφυγε τελικά για να ξεκινήσει το ταξίδι του με την αποστολή Polar. Κατά την διάρκεια αυτής, πέρασε πάνω από 100 ημέρες διασχίζοντας την Αρκτική από τη Ρωσία στον Καναδά και κατάφερε να γίνει ένας από τους μόλις 42 ανθρώπους και ο νεότερος Βρετανός που έφτασε ποτέ και στους δύο γεωγραφικούς πόλους.

Βέβαια, είχε ήδη γίνει ένας από τους μόλις 14 ανθρώπους που διέσχισαν ποτέ την ήπειρο της Ανταρκτικής, και ήταν μέλος μιας ομάδας που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για το ταχύτερο πέρασμα ποτέ από τους παγετώνες της Γροιλανδίας. Το 2006 ξεκίνησε την ιστοσελίδα «Mission Control» με σκοπό να παρουσιάσει τις αποστολές και τις περιβαλλοντικές του προσπάθειες σε παιδιά και νέους.

Το ταξίδι στην Αρκτική ήταν η πρώτη «αποστολή» που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του και η δεύτερη είχε προγραμματιστεί είτε να είναι ένα ταξίδι μέσω του Αμαζονίου, είτε ένα ταξίδι από τη λίμνη Βαϊκάλη στην έρημο Γκόμπι. Οι αποστολές του οδήγησαν επίσης στην ίδρυση της οργάνωσης «Adventure Ecology». Εκείνη λειτουργεί πλέον ως κοινότητα και δίκτυο για τη συζήτηση της κλιματικής αλλαγής και των συναφών προβλημάτων.

Το οικολογικό πλοίο που εφηύρε 

Έχοντας ο ίδιος αφυπνιστεί για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την καταστροφή του πλανήτη αποφάσισε να λάβει ενεργότερη δράση για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος. Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 2000 ανέπτυξε μια αποστολή για να ευαισθητοποιήσει τον κοινό γύρω από την μόλυνση των θαλασσών από τα πλαστικά απορρίμματα. Έτσι, εφηύρε μια νέα μορφή βιώσιμου πλοίου σε ένα εργαστήριο στην προβλήτα 31 στο Σαν Φρανσίσκο, που ονομάζεται Plastiki.

Πρόκειται για ένα καταμαράν 18 μέτρων που απέπλευσε τον Μάρτιο του 2010 κατασκευασμένο από περίπου 12.500 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και μια μοναδική ανακυκλώσιμη τεχνολογία που ονομάζεται Seretex. Το Seretex, το οποίο αναπτύχθηκε από τον de Rothschild και την ομάδα του, είχε σκοπό να επαναχρησιμοποιήσει το PET με έναν νέο τρόπο, βρίσκοντας νέες χρήσεις για ένα απόβλητο προϊόν.

Η κατασκευή του πλοίου είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο για τη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών φιαλών ως κύριο δομικό υλικό, αλλά και για τη χρήση ανακυκλωμένων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών σε όλη την έκταση. Κάθε μέρος του σκάφους, ακόμα και μέχρι την κόλλα που χρησιμοποιήθηκε για να κολληθεί το σκάφος μαζί, μια κόλλα που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό το έργο.

Είναι κατασκευασμένο από κάσιους και ζάχαρη κάθε μέρος του σκάφους από το εσωτερικό με ανακυκλωμένα υλικά, ανακυκλωμένο ύφασμα, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό και δείχνοντας ότι υπάρχουν πολλές λύσεις εκεί έξω. Το Plastiki και το πλήρωμά του έπλευσαν πάνω από 8.000 ναυτικά μίλια κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Σίδνεϊ. Το βράδυ πριν ξεκινήσει το ταξίδι τους, ο de Rothschild και ο κυβερνήτης του Jo Royle έδωσαν συνέντευξη στο CNN, αναφέροντας τον Mark Twain όταν τον ρώτησαν πώς ένιωθε εν αναμονή του ταξιδιού.

Το Plastiki ολοκλήρωσε με επιτυχία το ταξίδι του στο Σίδνεϊ στις 26 Ιουλίου 2010. Μαζί με το Plastiki ο de Rothschild ξεκίνησε μια πλατφόρμα για την αλληλεπίδραση με την κοινότητα και την ανταλλαγή ιστοριών που ονομάζεται “Myoo”. Το Plastiki ονομάστηκε μία από τις πενήντα καλύτερες εφευρέσεις του 2010 από το περιοδικό Time.

Γραπτό έργο 

Το 2007, ο de Rothschild έγραψε το βιβλίο “The Live Earth Global Warming Survival Handbook: 77 Essential Skills to Stop Climate Change” με μετά τον Kevin Wall, το οποίο ήταν το επίσημο συνοδευτικό βιβλίο της σειράς συναυλιών Live Earth. Το 2008, ήταν ο επίκουρος συντάκτης για το βιβλίο Earth Matters: An Encyclopedia of Ecology.

Επίσης, έγραψε και ένα μυθιστόρημα δράσης, “The Boy, The Girl, The Tree” με τον καλλιτέχνη Simon Harrison και έγραψε τον πρόλογο του “True Green Kids: 100 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σώσετε τον πλανήτη”. Το 2007, μαζί με άλλους ο de Rothschild συνέβαλε στο βιβλίο του Sebastian Copeland Antarctica “The Global Warning”. Ο de Rothschild είναι συνεργάτης της Huffington Post, σχολιάζοντας περιβαλλοντικά ζητήματα.

Κινηματογραφική δουλειά

Το 2009, ο de Rothschild γύρισε το Playground, ένα ντοκιμαντέρ που επικεντρώνεται στο σεξουαλικό εμπόριο παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2012, ο de Rothschild γύρισε το “Eco Trip: The Real Cost of Living” μια σειρά οκτώ μερών σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής πίσω από τα οικιακά είδη και τον αντίκτυπο που έχει η χρήση τους στο περιβάλλον.

Κάθε επεισόδιο καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων. Επιπλέον, το 2017 σκηνοθέτησε το “Becoming Bond”, ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά το casting του Αυστραλού ηθοποιού George Lazenby ως James Bond στην ταινία On Her Majesty’s Secret Service.

Πέθανε πρόσφατα ο πατέρας του 

Πατέρας του David de Rothschild ήταν ο Evelyn de Rothschild Βρετανός χρηματιστής. Στις 8 Νοεμβρίου 2022 έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 ετών. Ήταν γόνος της ευρωπαϊκής τραπεζικής δυναστείας στο Λονδίνο και βοήθησε τη Βρετανία να ιδιωτικοποιήσει τους σιδηρόδρομους, τον χάλυβα και τον άνθρακα σύμφωνα με την παράδοση των προγόνων του. Σαν οικογένεια είχαν βοηθήσει στη χρηματοδότηση της απόκτησης της Διώρυγας του Σουέζ και της ήττας του Ναπολέοντα.

Το αρχείο Rothschild, το οποίο ιδρύθηκε από την οικογένεια Rothschild, επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Με την αγάπη του για τα άλογα ιπποδρομιών, τα σπορ αυτοκίνητα, τα πάρτι και τις εκδρομές στο εξωτερικό, ο κ. Ρότσιλντ μπορεί να είχε αποκτήσει διεθνή φήμη ως πλέι μπόι.

Ξεκίνησε να σπουδάζει οικονομικά αλλά απέτυχε και εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Φαινόταν πιο ευτυχισμένος παίζοντας πόλο παρά στους τραπεζικούς κύκλους της πόλης και δεν παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον για τα υψηλά οικονομικά πράγματα ή τις επενδυτικές στρατηγικές.

 

Σχετικά άρθρα