Σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι και μαϊντανό: Το αρωματικό βότανο που υποστηρίζει τα οστά και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Υλικά:

  • 1/4 φλ. πλιγούρι
  • 3 ματσάκια φρέσκο μαϊντανό
  • 5 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. χυμό λεμονιού
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1/2 κ. γλ. πιπέρι
  • 1/4 κ. γλ. πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμάστε πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
  2. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ το πλιγούρι
  3. Ψιλοκόβετε το μαϊντανό να βγει περίπου σε δύο φλιτζάνια
  4. Ψιλοκόβετε και τις ντομάτες
  5. Ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί
  6. Εάν θέλετε αφήστε το πλιγούρι να κρυώσει πριν σερβίρετε την σαλάτα

Οφέλη

Το ταμπουλέ είναι μία διάσημη σαλάτα της Μέσης Ανατολής με μαϊντανό και ντομάτες, πολύ δροσιστική και με ελάχιστα όξινη γεύση. Μία μερίδα 100 θερμίδες, 7 γρ. λιπαρά – εκ των οποίων κορεσμένο 1 γρ- 9 γρ. υδατανθράκων, 3 γρ. σακχάρων, 2 γρ. φυτικών ινών, 2 γρ. πρωτεΐνων.

Ο μαϊντανός που υποστηρίζει τα οστά

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε πως τα τρόφιμα που υποστηρίζουν τα οστά και προωθούν την υγεία τους είναι συνήθως τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, ο μαϊντανός έρχεται να μας κάνει την έκπληξη καθώς αυτό το πράσινο λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ ένα απαραίτητο συστατικό για τα οστά.

Για να πούμε λίγα πράγματα για τον μαϊντανό, είναι ένα ανθοφόρο φυτό που προέρχεται από τη Μεσόγειο. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι εκείνος με τα γαλλικά σγουρά φύλλα και ο ιταλικός πλατύφυλλος. Με τα χρόνια, ο μαϊντανός έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι αλλεργίες και οι φλεγμονώδεις ασθένειες.

Σήμερα είναι ευρέως γνωστός ως φρέσκο γαστρονομικό βότανο ή αποξηραμένο μπαχαρικό. Έχει έντονο πράσινο χρώμα και έχει μια ήπια, πικρή γεύση που συνδυάζεται καλά με πολλές συνταγές. Συχνά χαρακτηρισμένος ως ένα από τα πιο ισχυρά φυτά που καταπολεμούν τις ασθένειες, ο μαϊντανός παρέχει μεγάλη θρεπτική αξία και προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία

Επικεντρώνοντας τώρα την προσοχή μας στην επίδραση του στα οστά ο μαϊντανός είναι γεμάτος με βιταμίνη Κ απαραίτητη για την υγεία των οστών. Τριάντα γραμμάρια μαϊντανού παρέχει το εντυπωσιακό 547% της ημερήσιας πρόσληψης. Αυτό το σύμπλεγμα βιταμινών βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρότερων οστών, αφού υποστηρίζει τα κύτταρα που δομούν τα οστά που ονομάζονται οστεοβλάστες. Επίσης, ενισχύουν ορισμένες πρωτεΐνες που αυξάνουν την οστική πυκνότητα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ συσχετίστηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων.

Ποια είναι τα θρεπτικά του συστατικά;

Εκτός από τις πλούσιες ποσότητες βιταμίνης Κ ο μαϊντανός έχει ακόμη κάποια ισχυρά συστατικά και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία μας. Αυτά είναι:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Φολικό οξύ
  • Κάλιο

Ενώ τα κύρια αντιοξειδωτικά του είναι τα:

  • φλαβονοειδή
  • καροτενοειδή

Πώς μας βοηθούν τα αντιοξειδωτικά του;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν την κυτταρική βλάβη και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Το αρωματικό αυτό βότανο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών γνωστών ως φλαβονοειδή. Τα δύο κύρια φλαβονοειδή περιλαμβάνουν τη μυρικετίνη και την απιγενίνη.

Μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η βήτα καροτίνη και η λουτεΐνη είναι δύο αντιοξειδωτικά γνωστά ως καροτενοειδή. Πολλές μελέτες συσχετίζουν την υψηλότερη πρόσληψη αυτών με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.

Προστατεύει και τα μάτια

Όλα τα αντιοξειδωτικά που προαναφέραμε και ειδικά τα καροτενοειδή στον μαϊντανό που βοηθούν στην προστασία των ματιών σας και προάγουν την υγιή όραση. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να αποτρέψουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια ανίατη οφθαλμική νόσο και μια κύρια αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο.

Το βήτα καροτένιο είναι ένα άλλο καροτενοειδές που υποστηρίζει την υγεία των ματιών. Αυτό το καροτενοειδές μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α στο σώμα. Αυτή η μετατροπή δικαιολογεί γιατί ο μαϊντανός είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνη Α που είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών. Πιο συγκεκριμένα βοηθά στην προστασία του κερατοειδούς καθώς και του επιπεφυκότα που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Σχετικά άρθρα