Ινομυαλγία: Τι είναι και πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματά της;

Η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο και συνοδεύεται από κόπωση, προβλήματα ύπνου, μνήμης και διάθεσης. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η ινομυαλγία ενισχύει τις οδυνηρές αισθήσεις επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός επεξεργάζονται επώδυνα και μη επώδυνα σήματα.

Τα συμπτώματα τις μπορεί να ξεκινήσουν από σωματικό τραυματισμό αλλά και από ψυχολογικά προβλήματα και μπορεί να ξεκινούν μετά από σωματικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, μόλυνση ή σημαντικό ψυχολογικό στρες. Υπάρχουν και περιπτώσεις που τα συμπτώματα συσσωρεύονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, χωρίς κανένα συμβάν πυροδότησης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυαλγία από ότι οι άνδρες. Πολλοί άνθρωποι με ινομυαλγία έχουν επίσης πονοκεφάλους τάσης, διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, άγχος και κατάθλιψη. Συγκεκριμένη θεραπεία για την ινομυαλγία δεν υπάρχει, αλλά μια ποικιλία φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων, ενώ η άσκηση, η χαλάρωση και άλλα μέτρα καταπολέμησης του στρες μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Τα βασικά συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι:

  1. Εκτεταμένος πόνος: Ο πόνος που προκαλείται από την ινομυαλγία συχνά περιγράφεται ως ένας συνεχής αμβλύς πόνος που έχει διαρκέσει για τουλάχιστον τρεις μήνες. Εάν ο πόνος εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος και πάνω και κάτω από τη μέση τότε έχει μεταδοθεί σε ολόκληρο το σώμα.
  2. Κούραση και ατονία: Τα άτομα με ινομυαλγία συχνά ξυπνούν κουρασμένα, παρόλο που μπορεί να κοιμούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ο ύπνος συχνά διακόπτεται από τον πόνο και πολλοί ασθενείς με ινομυαλγία έχουν άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και την υπνική άπνοια.
  3. Γνωστικές δυσκολίες: Ένα σύμπτωμα που συνήθως αναφέρεται ως «ινώδης ομίχλη» μειώνει την ικανότητα εστίασης, προσοχής και συγκέντρωσης σε νοητικές εργασίες.

Η ινομυαλγία συχνά συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις, όπως:

  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
  • Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • Ημικρανία και άλλα είδη πονοκεφάλων
  • Διάμεση κυστίτιδα ή σύνδρομο επώδυνης κύστης
  • Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος

Βασικές αιτίες εμφάνισης

Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι η επαναλαμβανόμενη νευρική διέγερση είναι εκείνη που προκαλεί την αλλαγή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού των ατόμων με ινομυαλγία. Αυτή η αλλαγή δημιουργεί μια μη φυσιολογική αύξηση των επιπέδων ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που σηματοδοτούν την αρχή του πόνου.

Επιπλέον, οι υποδοχείς πόνου του εγκεφάλου φαίνεται να αναπτύσσουν ένα είδος μνήμης του πόνου και να ευαισθητοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αντιδράσουν υπερβολικά σε επώδυνα και μη επώδυνα σήματα.

Υπάρχουν πιθανώς πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις αλλαγές, όπως:

  1. Κληρονομικότητα: Η ινομυαλγία τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Έτσι, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί να σε κάνουν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της διαταραχής.
  2. Λοιμώξεις: Ορισμένες ασθένειες έχουν εμφανιστεί να προκαλούν ή να επιδεινώνουν την ινομυαλγία.
  3. Φυσικά ή συναισθηματικά γεγονότα: Αυτή η πάθηση μερικές φορές προκαλείται όπως είπαμε και από ένα φυσικό συμβάν, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ενώ το παρατεταμένο ψυχολογικό στρες μπορεί και πάλι να την πυροδοτήσει.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για ινομυαλγία αφορούν:

  • Το φύλο σου: Καθώς όπως αναφέρθηκε η ινομυαλγία διαγιγνώσκεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες σε αναλογία 8 προς 1 έναν.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Ενδεχομένως να έχεις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξεις ινομυαλγία εάν ένας γονέας ή ένας αδερφός έχει επίσης την πάθηση.
  • Άλλου είδους διαταραχές: Τέτοιες είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο ερυθρώδης λύκος και αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτύξεις ινομυαλγία.

Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τις εξάρσεις της;

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι περίπου 4 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ινομυαλγία. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ινομυαλγία από τους άνδρες. Παρ’ όλο που και τα παιδιά μπορεί να έχουν ινομυαλγία είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Όταν οι πόνοι της ινομυαλγίας γίνονται πιο έντονοι, κάθε δραστηριότητα γίνεται πιο δύσκολο να ολοκληρωθεί. Η ένταση του πόνου και ο τρόπος εκδήλωσής του ποικίλει από άτομο σε άτομο. Έτσι, βιώνουν τις εξάρσεις με διαφορετικό τρόπο και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί ερεθισμοί.

Τι ορίζεται ως έξαρση της ινομυαλγίας;

Μερικοί άνθρωποι με ινομυαλγία μπορεί να εμφανίζουν ορισμένα συμπτώματα συχνά. Ωστόσο, ο πόνος που σχετίζεται με την ινομυαλγία τείνει να αυξομειώνεται και να επιδεινώνεται. Όταν τα συμπτώματα αυξάνονται προσωρινά σε αριθμό ή ένταση, ονομάζεται έξαρση. Μια έξαρση μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες.

Πιθανοί παράγοντες εξερεθισμού

Η ακριβής αιτία της ινομυαλγίας είναι άγνωστη με κεντρικό ρόλο στην πρόκλησή της να παίζουν τα χημικά επίπεδα του εγκεφάλου που επηρεάζουν την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτά μπορεί να ευθύνονται και για τους παράγοντες που “ξυπνούν” τις εξάρσεις.

Οι περίοδοι σωματικού ή συναισθηματικού στρες είναι κοινές αιτίες για ινομυαλγία και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • γέννα
  • τραυματισμό ή μόλυνση
  • μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις
  • μεγάλες αλλαγές στη ζωή
  • αντιμετώπιση της θλίψης

Άλλοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν έξαρση ινομυαλγίας:

  • η έλλειψη ύπνου
  • εξάντληση
  • αλλαγές θερμοκρασίας ή καιρού
  • αλλαγές διατροφής
  • ορμονικές ανισορροπίες

Εάν έχεις ρευματική νόσο τότε διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο ινομυαλγίας. Οι ρευματικές παθήσεις επηρεάζουν τα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις και κυρίως είναι:

  • οστεοαρθρίτιδα
  • αγκυλωτική σπονδυλίτιδα
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • λύκος

Υπάρχει θεραπεία;

Η αντιμετώπιση των εξάρσεων της ινομυαλγίας μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, το να αποτρέψεις την ανάπτυξη εξάρσεων εξαρχής είναι λιγότερο περίπλοκο από το να αντιμετωπίσεις μια έξαρση όταν έχει πια ξεκινήσει. Είδαμε παραπάνω ότι η ινομυαλγία έχει πολλά συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι καμία θεραπεία δεν θα τα διορθώσει όλα και μπορεί να λειτουργεί για ένα άτομο αλλά όχι για ένα άλλο.

Τα σχέδια θεραπείας συχνά συνδυάζουν φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου της ινομυαλγίας και στη βελτίωση του ύπνου περιλαμβάνουν:

  • αντικαταθλιπτικά
  • αντισπασμωδικά φάρμακα
  • ναλτρεξόνη, ένα αντι-οπιοειδές φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει

Επιπλέον, οι θεραπείες ομιλίας στοχεύουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται τα πράγματα και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας με πιο θετικό τρόπο. Εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός, το μασάζ και η αρωματοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη χαλάρωση και το στρες.

 

 

Σχετικά άρθρα