Πώς θα μάθεις να σέβεσαι τα όρια του συντρόφου σου;

Η ερωτική σχέση είναι μία ιδιάζουσα μορφή σχέσης η οποία επιδέχεται και διαφορετικής μεταχείρισης από τις υπόλοιπες ανθρώπινες σχέσεις που έχουμε στην ζωή μας. Η οικειότητα, η ερωτική επιθυμία και η λαχτάρα να περνούμε χρόνο με τον σύντροφό μας κάνει τα όρια που έχετε και οι δύο να χαλαρώνουν σε σημείο που μπορεί να γίνει δύσκολο να τα διακρίνεις. Πώς μπορείς, λοιπόν, να μάθεις να σέβεσαι τα όρια του ερωτικού συντρόφου σου;

Τι ορίζουμε ως όρια;

Καταρχάς, ας προσδιορίσουμε τι ορίζουμε ως “όρια”. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, τα όρια είναι ψυχικά σύνορα που θέτουν οι άνθρωποι για να προστατεύσουν τον εαυτό τους σε μια δραστηριότητα, κατάσταση ή σχέση. Τα όρια μπορεί να είναι φυσικά, συναισθηματικά, πνευματικά, οικονομικά ή σχετίζονται με το χρόνο, το χώρο και την ενέργεια.

Ο καθορισμός ενός ορίου είναι ουσιαστικά ο τρόπος που κάποιος ενημερώνει τους γύρω του:

  • Πώς προτιμά να επικοινωνεί
  • Πώς θέλει να του φέρονται
  • Πώς θέλει να του μιλούν ή να τον αγγίζουν
  • Πώς θέλει να αλληλεπιδρά ή να ασχολείται μαζί σου
  • Σε ποιον βαθμό είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε δραστηριότητες
  • Τι δεν είναι αποδεκτό και τι όχι

Ανάλογα με το είδος των ορίων που o σύντροφός σου έχει χαράξει και τον τρόπο με τον οποίο αυτά επηρεάζουν τη σχέση σας, μπορεί να βρεθείς να βιώνεις συναισθήματα που κυμαίνονται από έκπληξη, θυμό, πόνο, σύγχυση ή αποδοχή.

Η σημασία του να σέβεσαι τα όρια του άλλου

Ενώ συχνά μιλάμε για τον καθορισμό ορίων στις σχέσεις μας με τους άλλους, δεν μιλάμε τόσο πολύ για το σεβασμό των ορίων που πρέπει εμείς οι ίδιοι να δείχνουμε στους άλλους. Για αυτό και για να αναπτυχθούμε, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί το άτομο έχει θέσει τα όρια του και να το σεβαστούμε.

Οι άνθρωποι θέτουν όρια για την ασφάλειά τους. Ο σεβασμός αυτών από εσένα βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη σχέση και δείχνει στο άλλο άτομο ότι νοιάζεσαι για τη συναισθηματική του ευημερία ειδικά όταν αυτή επιδρά και στην ερωτική σας επαφή. Τι θα μπορούσε να προκαλέσει η ασέβεια των ορίων;

Η ασέβεια των ορίων μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στη σχέση. Όταν τα όρια παραβιάζονται συνεχώς, καταδεικνύει μια κατάρρευση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση. Μπορεί να συμβάλει στη σύγκρουση, τη συναισθηματική δυσφορία και την αποφυγή ο ένας του άλλου με την λήξη της σχέσης να επέρχεται σιγά σιγά.

Πώς να σεβαστείς τα όρια του συντρόφου σου;

Για να μπορέσεις να σέβεσαι τα όρια του συντρόφου σου χωρίς να φοβάσαι πως θα αθετήσεις τον λόγο σου κάποια στιγμή παρακάτω θα βρεις μερικές στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις πώς να κατανοείς αρχικά και εν συνεχεία πως σέβεσαι τα όρια του συντρόφου σου:

1. Επικοινώνησε με σαφήνεια

Η σαφής επικοινωνία μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις με τι αισθάνεται άνετα το άτομο με το οποίο σχετίζεσαι και πού βρίσκονται τα όριά του. Μπορεί να είναι χρήσιμο να ρωτήσεις και τον ίδιο πώς νιώθει, αντί να υποθέσεις ότι μπορείς να δανειστείς το πουλόβερ του ή να περιμένεις την βοήθειά του ως αυτονόητη.

2. Δώσε προσοχή στην γλώσσα του σώματος

Εκτός από τα λόγια του ατόμου, είναι απίστευτα χρήσιμο να δίνεις προσοχή στην γλώσσα του σώματος όπως ο τόνος και η γλώσσα του σώματός του. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να σε βοηθήσουν να μετρήσεις το επίπεδο άνεσης που έχει μαζί σου και αυτό που μπορείς να έχεις και εσύ. Για παράδειγμα, εάν ο τόνος του δεν είναι σίγουρος, η στάση του είναι κλειστή ή προσπαθεί να αλλάξει θέμα όταν συζητάτε τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν αισθάνεται πολύ άνετα με την κουβέντα.

3. Αποδέξου το όχι ως απάντηση

Όταν κάποιος λέει όχι, θέτει ένα ξεκάθαρο όριο και άρρηκτο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να σέβεσαι αυτό το όριο όπως θα ήθελες να σέβονται οι άλλοι τα δικά σου όρια.

4. Μην το παίρνεις προσωπικά

Μην υποθέσεις ότι ένα όριο που θέτει ο σύντροφός σου σημαίνει ότι κάνεις ή θα κάνεις κάτι λάθος ή δεν αισθάνεται κοντά σου. Τα όρια συχνά αφορούν την αυτοφροντίδα και το πόσα μπορεί να ανεχθεί κάποιος εκείνη τη στιγμή. Και το κυριότερο σκέψου ότι τα όρια που θέτει ο σύντροφός σου μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά και για την σχέση σας. Μπορεί και ο ίδιος με αυτό τον τρόπο να οριοθετεί τον εαυτό του για να φέρεται σωστά μέσα στην σχέση. Κάνε και εσύ ό,τι καλύτερο μπορείς για να μην παίρνεις τα πράγματα προσωπικά.

5. Να θυμάσαι ότι οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές

Κάθε άτομο πρέπει να θέτει όρια με βάση τις δικές του προτιμήσεις, την ανοχή και τις ικανότητές του. Είναι σημαντικό να σέβεσαι τα όρια των άλλων ακόμα κι αν φαίνονται ανόητα ή είναι διαφορετικά από αυτά που θεωρείς αποδεκτά.

6. Επεξεργάσου τις συναισθηματικές σου αντιδράσεις

Όταν κάποιος θέτει ένα όριο στη σχέση του μαζί σου, μπορεί να αισθανθείς απόρριψη, θλίψη, θυμός, απογοήτευση ή ακόμη και ντροπή. Μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείς γιατί αισθάνεσαι έτσι και ίσως να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου. Η επεξεργασία των συναισθηματικών σου αντιδράσεων μπορεί να σε βοηθήσει είτε να αποδεχτείς τα όρια είτε να αναζητήσεις αλλού για να εκπληρώσεις τις ανάγκες σου.

7. Προσπάθησε να κατανοήσεις τον λόγο που τέθηκαν τα όρια

Όταν δεν συμφωνείς με τα όρια κάποιου, θα σε βοηθήσει να διερευνήσεις τον λόγο που τέθηκε το όριο για να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα την προοπτική του. Εάν το όριο φαίνεται πολύ άκαμπτο, μπορείς να πεις τη γνώμη σου, αλλά πάντα με συμπόνια και προθυμία για να φτιάξετε την σχέση σας.

8. Σεβάσου την αυτονομία των άλλων

Όλοι πολλές φορές πιστεύουμε ότι ξέρουμε τι είναι καλύτερο για τους άλλους παρ’ όλο που δεν έχουμε την δική τους ματιά. Οι προθέσεις μας μεν μπορεί να είναι γνήσιες και μπορεί να προσέχουμε πως τις εκφράζουμε, αλλά πρέπει να εμπιστευόμαστε και τις εμπειρίες των άλλων και να σεβόμαστε το δικαίωμά τους στην αυτονομία. Έτσι, ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον σύντροφό σου είναι απαραίτητο να τον αφήσεις να κάνει τα δικά σου λάθη.

9. Λάβε υπόψη ότι τα όρια μπορούν να αλλάξουν

Σε μια νέα σχέση, είτε πρόκειται για φιλία, ρομαντική σχέση, εργασιακή σχέση ή κάτι άλλο, συχνά γνωρίζετε ο ένας τον άλλον και μαθαίνετε ο ένας τα όρια του άλλου με το πέρασμα του χρόνου. Αυτά τα όρια μπορεί να γίνουν πιο χαλαρά ή πιο σφιχτά καθώς προχωρά η σχέση σας, ανάλογα με τη δυναμική σας ως ανθρώπους.

10. Προσδιόρισε και τα δικά σου όρια

Εκτός από το να αναζητάς τα όρια του συντρόφου σου, εργάσου και στο να εντοπίσεις και να ορίσεις τα προσωπικά σου όρια. Με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσεις καλύτερα τα όρια των άλλων.

Σχετικά άρθρα