Καστορέλαιο: Αυτά είναι τα οφέλη του για τα μαλλιά μας!

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για τα θαυματουργά έλαια ανάπτυξης μαλλιών, σαμπουάν και μαλακτικών μαλλιών που υπόσχονται να τονώσουν ξανά το τριχωτό της κεφαλής μας, να εξαφανίσουν τη συσσώρευση και γενικά να αλλάξουν τα μαλλιά μας για πάντα. Ένα γνωστό έλαιο για την περιποίηση των μαλλιών είναι το καστορέλαιο με ιστορία αιώνων που χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο.

Επιπλέον, το καστορέλαιο υποστηρίζεται από δερματολόγους και ειδικούς στα μαλλιά ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψεις την ξηρότητα και να τονώσεις μακροπρόσθεσμα την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Έτσι, αξίζει να μάθεις τα οφέλη του για τα μαλλιά σου και να το εντάξεις στην ρουτίνα σου.

Ποια είναι τα οφέλη του καστορέλαιου;

Το καστορέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην περιποίηση των κλώνων των μαλλιών και στην αύξηση της λάμψης και της ενυδάτωσης. Αν κοιτούσαμε τη μοριακή δομή του καστορέλαιου, θα βλέπαμε ότι περιέχει ένα είδος γλυκερίνης σε συνδυασμό με ένα λιπαρό οξύ μακράς αλυσίδας. Τι σημαίνει αυτό;

 

Με απλά λόγια, τα λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά στη θρέψη των τριχοθυλακίων. Το εξωτερικό στρώμα του στελέχους της τρίχας καλύπτεται από πτυσσόμενες δομές που μοιάζουν με λέπια που ονομάζονται πετσάκια, και όταν τα μαλλιά είναι κατεστραμμένα, αυτά ξεφλουδίζουν με αποτέλεσμα να έχεις φριζάρισμα και θαμπάδα. Το καστορέλαιο, από την άλλη, μπορεί να σφραγίσει και να επιτρέψει στην επιδερμίδα να βρίσκεται πιο επίπεδη με αποτέλεσμα καλύτερη λάμψη και μειωμένο φριζάρισμα.

Τελικά μεγαλώνει τα μαλλιά σου;

Ενώ δεν υπάρχουν επί του παρόντος πολλές κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι το καστορέλαιο προκαλεί ταχύτερη ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτό που είναι γνωστό όμως είναι ότι το καστορέλαιο διεγείρει την προσταγλανδίνη Ε2, η οποία προκαλεί αγγειακή διαστολή και αυξημένη κυκλοφορία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση των ωοθυλακίων.

Μια άλλη προσταγλανδίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι αυξημένη σε άτομα με τριχόπτωση, και το καστορέλαιο είναι γνωστό ότι αναστέλλει την προσταγλαδίνη. Αυτή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σπάσιμο, συμβάλλοντας στο συνολικό μήκος της τρίχας. Υπάρχει κάποιο προτεινόμενο όφελος από το καστορέλαιο με τη βελτίωση της διείσδυσης στα τοπικά και ακόμη και την ανάπτυξη των μαλλιών.

Τούτου λεχθέντος, δεν νομίζω ότι τα επιστημονικά στοιχεία υπάρχουν για να διατυπωθούν αξιόλογοι ισχυρισμοί, ιδιαίτερα για την τόνωση νέων τριχών. Εάν υποφέρεις από αραίωση μαλλιών ή τριχόπτωση το πρώτο βήμα είναι να επισκεφτείς έναν πιστοποιημένο δερματολόγο. Τώρα υπάρχουν τόσες πολλές νέες επιλογές και είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρώιμη απώλεια μαλλιών από ό,τι αργότερα στο παιχνίδι.

Εν ολίγοις το καστορέλαιο από μόνο του δεν θεραπεύει την τριχόπτωση ή την αραίωση αλλά πρέπει να συνδυαστεί και με ένα καλό σαμπουάν ενίσχυσης των μαλλιών. Έτσι, το καστορέλαιο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των μαλλιών και να κάνει το τριχωτό της κεφαλής σου καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των μαλλιών μακροπρόθεσμα.

Σχετικά άρθρα