Θέλεις να παίρνεις σωστότερες αποφάσεις; Με αυτές τις 7 συνήθειες θα το καταφέρεις!

Το να μπορείς να λαμβάνεις καλές αποφάσεις είναι μία δεξιότητα που μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλές στιγμές της ζωής σου όπως τι να πεις σε μία συνέντευξη για δουλειά ή πώς να επενδύσεις τα χρήματά σου. Έτσι είσαι σε θέση να παίρνεις έγκαιρα καλύτερες αποφάσεις για την ζωή σου και να αισθάνεσαι σιγουριά για τον εαυτό σου εξοικονομώντας χρόνο και γλιτώνοντας μεγάλες ταλαιπωρίες. Όλοι μπορούν να κάνουν βήματα για να γίνουν καλύτεροι λήπτες αποφάσεων και με τις 7 συνήθειες που θα βρεις παρακάτω θα καταφέρεις να παίρνεις και εσύ σωστότερες αποφάσεις για την ζωή σου.

Χρήσιμες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ και πολύ καιρό για την χρησιμότητα των σωστών αποφάσεων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως δεν πρέπει αν συσχετίζουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με την εξάλειψη των λαθών και την ορθότητα ολόκληρης της ύπαρξής μας. Αντιθέτως, σημαίνει ότι μαθαίνεις από τα λάθη και ακολουθείς μία διαδικασία που σε οδηγεί στην προσωπική σου ανάπτυξη.

Ποιες είναι οι 7 συνήθειες;

1. Πρόσεχε την υπερβολική σου αυτοπεποίθηση

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί εύκολα να θολώσει την κρίση μας. Οι μελέτες δείχνουν με συνέπεια ότι οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν την απόδοσή τους καθώς και την ακρίβεια των γνώσεών τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβεις υπόψη το επίπεδο αυτοπεποίθησής σου όσον αφορά τη διαχείριση του χρόνου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούν πόσα μπορούν να επιτύχουν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πιστεύεις ότι θα σου πάρει μόνο μία ώρα για να ολοκληρώσεις μία εργασία; Μπορεί να διαπιστώσεις ότι έχεις υπερβολική αυτοπεποίθηση στις προβλέψεις σου. Αφιέρωσε χρόνο κάθε μέρα για να εκτιμήσεις την σημασία της επιτυχίας αλλά και της αυτοπεποίθησής σου. Στη συνέχεια, στο τέλος της ημέρας, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις σου. Ήσουν τελικά τόσο ακριβής όσο νόμιζες;

2. Προσδιόρισε τους κινδύνους που αναλαμβάνεις

Η εξοικείωση γεννά άνεση. Δημιουργείται η λεγόμενη ζώνη ασφαλείας που μας κρατά μέσα της κυρίως για τον φόβο που μας γεννάται για όσα υπάρχουν έξω από αυτή. Κάπως έτσι, όμως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρεις κάποιες κακές αποφάσεις απλώς και μόνο επειδή έχεις συνηθίσει να ζεις μέσα στην σιγουριά και δεν σκέφτεσαι υποβόσκοντα κίνδυνο που διατρέχεις ή τη ζημιά που προκαλείς.

Πρέπει, λοιπόν, κάποια στιγμή να αναλογιστείς το που βρίσκεσαι και τι κινδύνους διατρέχεις ακόμα και μέσα στην εξοικείωση που ζεις. Μήπως τελικά η ζώνη ασφαλείας σου είναι μία μέγγενη που σε κρατά πίσω;

3. Σκέψου τα προβλήματά σου με διαφορετικό τρόπο

Ο τρόπος που θέτεις μια ερώτηση ή που σκέφτεσαι ένα πρόβλημα που σε απασχολεί παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς θα απαντήσεις και πώς θα αντιλαμβάνεσαι τις πιθανότητες επιτυχίας σου. Έτσι, όταν αντιμετωπίζεις μια απόφαση, πλαισίωσε το ζήτημα διαφορετικά και δημιούργησε πολλές προοπτικές του. Αφιέρωσε ένα λεπτό για να σκεφτείς εάν η μικρή αλλαγή στη διατύπωση επηρεάζει τον τρόπο που βλέπεις το πρόβλημα.

4. Πάψε να σκέφτεσαι μόνο το πρόβλημα

Όταν αντιμετωπίζεις μια δύσκολη επιλογή, όπως αν θα επιλέξεις μία νέα καριέρα, μπορεί να αφιερώσεις πολύ χρόνο να σκέφτεσαι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ή τους πιθανούς κινδύνους και ανταμοιβές. Και ενώ η επιστήμη δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη αξία στο να σκέφτεσαι τις επιλογές σου, η υπερβολική σκέψη των επιλογών σου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πρόβλημα.

Το να ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά για πολύ καιρό μπορεί να αυξήσει το επίπεδο άγχους σου σε σημείο που θα δυσκολεύεσαι να πάρεις μια απόφαση. Οι μελέτες δείχνουν ότι έχει μεγάλη αξία να αφήνεις μια ιδέα να «επωάζεται». Η μη συνειδητή σκέψη είναι εκπληκτικά οξυδερκής.

5. Αφιέρωσε χρόνο για να αναλογιστείς τα λάθη σου

Όποια και αν είναι το λάθος που έκανες μικρό ή μεγάλο αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς τα λάθη σου και τον αντίκτυπό τους επάνω στην ζωή σου. Κάνε καθημερινή συνήθεια να αναθεωρείς τις επιλογές που κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν οι αποφάσεις σου δεν αποδεικνύονται καλές αναρωτήσου τι πήγε στραβά. Αναζήτησε τα μαθήματα που μπορείς να αντλήσεις από κάθε λάθος που κάνεις.

Φρόντισε μόνο να μην εμμένεις στα λάθη σου για πολύ καθώς επιβαρύνεις την ψυχική σου υγεία. Άλλωστε είπαμε δεν πρέπει να σκέφτεσαι μόνο το πρόβλημα. Διατήρησε έναν ορισμένο χρόνο για τον στοχασμό σου ίσως 10 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να σε βοηθήσουν να κάνεις την ενδοσκόπησή σου.

6. Σκέψου το αντίθετο

Μόλις αποφασίσεις ότι κάτι είναι αληθινό, είναι πιθανό να κολλήσεις σε αυτήν την πεποίθηση. Είναι μια ψυχολογική αρχή γνωστή ως επιμονή πεποίθησης. Χρειάζονται πιο συναρπαστικά στοιχεία για να αλλάξεις μια πεποίθηση από ό,τι για να τη δημιουργήσεις και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις αναπτύξει κάποιες πεποιθήσεις που δεν σε βοηθούν και πολύ στην ζωή σου.

Για παράδειγμα, μπορεί να νομίζεις ότι δεν είσαι καλός δημόσιος ομιλητής, επομένως αποφεύγεις να μιλάς σε συναντήσεις ή συσκέψεις της δουλειάς. Πρόκειται για μία μόνο από τις χιλιάδες λανθασμένες αντιλήψεις που χτίζουμε για τον εαυτό μας και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή μας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αμφισβητήσεις τα στεγανά σου είναι να υποστηρίξεις το αντίθετο. Μπορεί να ακούγεται πολύ απότομο και ίσως λίγο ριζοσπαστικό για τον χαρακτήρα σου αλλά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταφέρεις να ξεπεράσεις τις προσωπικές σου προκαταλήψεις.

7. Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου

Οι άνθρωποι είναι συχνά πιο διατεθειμένοι να πουν πράγματα όπως, «νιώθω πεταλούδες στο στομάχι μου», αντί να χρησιμοποιούν λέξεις που περιγράφουν ακριβώς πως νιώθουν, όπως θλίψη ή νευρικότητα, για να περιγράψουν τη συναισθηματική τους κατάσταση. Πολλοί ενήλικες απλώς δεν αισθάνονται άνετα να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Αλλά η αναγνώριση των συναισθημάτων σου μπορεί να είναι το κλειδί για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων.

Τα συναισθήματα παίζουν τεράστιο ρόλο στις επιλογές που κάνεις. Οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι το άγχος κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται στην ασφάλειά τους. Και το άγχος μεταδίδεται από τον ένα τομέα της ζωής στον άλλο.  Κάνε καθημερινή συνήθεια να βάζεις ετικέτες στα συναισθήματά σου. Πρόσεξε εάν αισθάνεσαι λύπη, θυμό, αμηχανία, ανησυχία ή απογοήτευση. Στη συνέχεια, σκέψου πώς αυτά τα συναισθήματα μπορεί να επηρεάζουν τις αποφάσεις σου.

 

Σχετικά άρθρα