Μήπως το παιδί σου χρειάζεται γυαλιά; 7 τρόποι για να το διαπιστώσεις!

Η μυωπία ή κάποιο άλλο πρόβλημα οράσεως γίνονται όλο και πιο συχνά μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Ωστόσο, ενώ οι έφηβοι έχουν την ικανότητα να περιγράψουν ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ώστε να αποταθείτε στον γιατρό τα μικρότερα παιδιά δεν διαθέτουν αυτή την ευχέρεια. Έτσι, πολλές φορές περιορίζονται απλώς στο να πηγαίνουν πιο κοντά στο αντικείμενο που θέλουν να δουν ή να “μαζεύουν” τα μάτια τους για να εστιάσουν καλύτερα.

Η ανεμπόδιστη όραση είναι απαραίτητη για τους ενήλικες πόσο μάλλον για τα παιδιά που χωρίς αυτή δεν μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στις σχολικές ή εξωσχολικές δραστηριότητές τους. Η καθυστέρηση στο σχολείο, η απροθυμία να διαβάσει βιβλία ή να κοιτάξει φωτογραφίες ή οικογενειακό ιστορικό με προβλήματα όρασης αποτελούν ενδείξεις ότι το παιδί σου δυσκολεύεται να δει καθαρά. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, ορισμένες βλάβες της όρασης μπορεί να γίνουν μη αναστρέψιμες. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο και οι περισσότερες βλάβες εντοπίζονται και μπορούν να διορθωθούν με γυαλιά.

Ποια προβλήματα όρασης είναι συχνότερα;

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα που δύνανται να επηρεάσουν την ικανότητα του παιδιού να βλέπει σωστά. Μία από τις πιο κοινές διαταραχές της παιδικής όρασης είναι η αμβλυωπία, που συνήθως αναφέρεται και ως “τεμπέλικο μάτι”. Πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή πάθηση της όρασης, που σημαίνει ότι το ένα μάτι ή σπανιότερα και τα δύο δεν έχουν ισχυρή σύνδεση με τον εγκέφαλο. Έτσι, το ένα μάτι να είναι πιο αδύναμο από το άλλο. Χωρίς θεραπεία, η αμβλυωπία μπορεί να γίνει μόνιμη διαταραχή της όρασης.

Για να γίνει πλήρως αντιληπτό τι προκαλεί η αμβλυωπία, εάν ένα μάτι από τη γέννηση ή από την πολύ πρώιμη παιδική ηλικία, βλέπει πολύ καλύτερα από ένα άλλο μάτι, ο εγκέφαλος θα αρχίσει σιγά-σιγά να αγνοεί το μάτι που δεν βλέπει επίσης. Ενώ στα παιδιά μπορεί συχνά να διορθωθεί με γυαλιά, η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στα μικρότερα παιδιά, καθώς ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει μια πλήρης διόρθωση μετά την ηλικία των 7 ετών. Όσο, δηλαδή, το παιδί μεγαλώνει η πιθανότητα να διορθωθεί πλήρως είναι πολύ, πολύ χαμηλή.

Άλλες κοινές διαταραχές της όρασης περιλαμβάνουν:

  • διαθλαστικά σφάλματα όπως η υπερμετρωπία που κάνει τα κοντινά αντικείμενα να φαίνονται θολά ή εκτός εστίασης
  • η μυωπία που αναγκάζει τους πάσχοντες να βρίσκουν μακρινά αντικείμενα που δύσκολα βλέπουν

Αν και η μυωπία εμφανίζεται συχνά στις οικογένειες, τα ποσοστά μυωπίας μεταξύ των παιδιών αυξάνονται σταθερά, με τους ειδικούς να εικάζουν πως μια τέτοια γενική αύξηση των περιστατικών συσχετίζεται άμεσα με τον χρόνο που τα παιδιά αφιερώνουν εστιάζοντας στις οθόνες.

Ο στραβισμός είναι ένα ακόμη κοινό πρόβλημα όρασης μεταξύ των παιδιών. Περιγράφεται ως κακή ευθυγράμμιση των ματιών, με αποτέλεσμα τα μάτια να μην δείχνουν πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, ο στραβισμός ενδέχεται να είναι απόρροια σοβαρής υπερμετρωπίας, αμβλυωπίας ή κάποιων άλλων θεμάτων υγείας.

Ενώ τα συμπτώματα του στραβισμού είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν, δεν είναι και τόσο εύκολο να εντοπιστούν όλες οι οφθαλμικές παθήσεις. Επομένως είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για το ποια είναι τα ενδεικτικά σημάδια των προβλημάτων όρασης στα παιδιά για να μπορούμε να κινηθούμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Ποια σημάδια πρέπει να προσέξεις;

Ήδη αναφέραμε πως τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να πουν ότι δεν βλέπουν καλά και ειδικά να περιγράψουν τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι πολύ μικρά ή μπορεί να πιστεύουν ότι η περιορισμένη όρασή τους είναι φυσιολογική. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις πως υπάρχει θέμα. Τέτοια είναι:

1. Μειωμένες σχολικές επιδόσεις

Οποιοδήποτε πρόβλημα με την όραση ενός παιδιού μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή του πρόοδο καθώς το παιδί δεν μπορεί να εστιάσει στον πίνακα ή στον δάσκαλο που στέκεται μακρυά του. Αν ένα παιδί αρχίσει να συμπεριφέρεται περίεργα στο σχολείο ακόμη και άσχημα ή μειώνονται οι επιδόσεις του μπορεί να είναι επειδή δεν μπορεί να δει καλά τι συμβαίνει γύρω του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως πολλά παιδιά παρουσίασαν αυξημένες σχολικές επιδόσεις και γνωστική ανάπτυξη μετά την απόκτηση γυαλιών.

Η αδυναμία συγκέντρωσης και η απροθυμία να επικεντρωθεί σε κοντινές εργασίες όπως η ανάγνωση και η γραφή μπορεί να είναι προάγγελοι ότι το παιδί πάσχει από ανεπάρκεια σύγκλισης, μια κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα εστίασης σε κοντινά αντικείμενα.

2. Κληρονομικότητα

Συχνά, το αν το παιδί σου θα αντιμετωπίσει πρόβλημα οράσεως είναι και θέμα κληρονομικότητος. Καταστάσεις όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και η μυωπία είναι κληρονομικές, πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίζονται σε οικογένειες. Σίγουρα, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, αν ο ένας ή και οι δύο γονείς φορούσαν γυαλιά ως παιδιά οι πιθανότητες ύπαρξης του ιδίου θέματος στο παιδί αυξάνονται κατά πολύ. Η μυωπία ειδικά μπορεί να είναι πολύ συχνή εάν και οι δύο γονείς έχουν μυωπία.

3. Τα μάτια δεν κοιτούν στο ίδιο σημείο

Στη βρεφική ηλικία, είναι συνηθισμένο τα μάτια να περιπλανώνται ή να σταυρώνουν. Ωστόσο, μετά από τους 6 πρώτους μήνες περίπου, τα μάτια που δεν μπορούν να ευθυγραμμίσουν μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι αμβλυωπίας ή στραβισμού. Μπορεί μάλιστα αυτή η αδυναμία να γίνεται εντονότερη όταν το παιδί κουράζεται.

Ωστόσο, η αμβλυωπία θα μπορούσε να εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και αν τα μάτια του παιδιού φαίνεται να συνεργάζονται καλά, να διαβάζει σωστά ή να συγκεντρώνεται σε ένα αντικείμενο. Για αυτό χρειάζεται τακτική παρακολούθηση και έλεγχος τον ματιών για αποφευχθεί μακροπρόθεσμη δυσλειτουργία.

4. Κάθεται ασυνήθιστα κοντά σε ένα αντικείμενο

Μπορεί το παιδί να έχει τη συνήθεια να κρατά ένα βιβλίο πολύ κοντά στην μύτη του ή να κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση. Αυτό είναι το κυριότερο αναγνωριστικό σημάδι της μυωπίας, αφού δυσκολεύεται να εστιάσει σε μακρινά αντικείμενα. Ένα παιδί με μυωπία που δεν φορά γυαλιά είναι πολύ πιθανό και συχνό να μην σημειώνει όλες τις ασκήσεις που υπάρχουν στον πίνακα ή να κουνά πολύ τα μάτια του στην προσπάθειά του να δει καθαρά.

5. Αποφεύγουν να επικεντρωθούν σε κοντινές εργασίες

Ένα παιδί που διστάζει να διαβάσει βιβλία, να κοιτάξει φωτογραφίες ή να εστιάσει σε άλλες κοντινές εργασίες μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα υπερμετρωπίας ή ανεπάρκειας σύγκλισης. Και οι δύο παθήσεις κάνουν τα κοντινά αντικείμενα να φαίνονται θολά. Έτσι, εάν  παρατηρήσεις μια σταθερή αντίσταση σε κοντινές εργασίες συζήτησέ το με το παιδί και απευθύνσου σε ειδικό.

6. Στραβισμός

Ενδεχομένως να έχεις παρατηρήσει το παιδί να “τσαλακώνει” τη μύτη του και να γυρίζει το κεφάλι του όταν προσπαθεί να εστιάσει σε ένα αντικείμενο. Ο στραβισμός αλλάζει προσωρινά το σχήμα του ματιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης διαθλαστικών σφαλμάτων όπως η μυωπία και η υπερμετρωπία. Αν στραβοκοιτάζει για να δει πράγματα, τα κρατά κοντά του, ανοιγοκλείνει τα μάτια ή τα τρίβει τα μάτια του, αυτά είναι ενδεικτικά ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους πρόβλημα όρασης.

7. Συχνοί πονοκέφαλοι

Είτε πρόκειται για σχολείο, είτε για ψυχαγωγία ή για να μιλήσετε με φίλους στο διαδίκτυο, η υπερβολική συγκέντρωση του χρόνου στις οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε ασθενωπία, πιο γνωστή ως καταπόνηση των ματιών. Η κούραση των ματιών μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα ή κούραση στα μάτια των παιδιών και μπορεί να οδηγήσει σε συχνούς πονοκεφάλους.

Η τεχνολογία αναγκάζει τα παιδιά να περιορίζουν τα μάτια τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο είτε είναι οθόνη, είτε βιβλίο για πολλές ώρες. Ωστόσο, δεν χρειάζονται πολλές ώρες για να ξεκινήσει να υπάρχει ο πονοκέφαλος. Καθώς η καταπόνηση των ματιών συνήθως εξαφανίζεται μόλις τα μάτια ξεκουραστούν. Για αυτό πολλοί ειδικοί συστήνουν να γίνεται ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά, να εστιάζει το μάτι σε ένα μακρινό αντικείμενο και να ανοιγοκλείσουν τα μάτια 20 φορές.

Επιπλέον, οι συχνοί πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό σύμπτωμα υπερμετρωπίας, μυωπίας και ανεπάρκειας σύγκλισης. Επομένως, εάν το παιδί κάνει συχνά παράπονα για πονοκεφάλους είναι σημαντικό να γίνει μία οφθαλμολογική εξέταση.

Σχετικά άρθρα