Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας: Η 82χρονη μονάρχης που έδωσε μάχη με τον καρκίνο, έκανε καριέρα ως καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια και είναι φανατική καπνίστρια

Η Βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ της Δανίας είναι πλέον η μακροβιότερη και μεγαλύτερη μονάρχης του κόσμου αφού μετρά 50 χρόνια στον Δανέζικο θρόνο. Πριν τον θάνατο της ξαδέλφης της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν βρισκόταν δεύτερη στην δύο παραπάνω κατατάξεις και φέτος γιόρτασε και εκείνη τον χρυσό ιωβηλαίο της για της πέντε δεκαετίες της διακυβέρνησής της.

Για τους Δανούς είναι η “Ντέιζι” και είναι αποτελεί μία γραφική εικόνα χάρη του κομψού της κότσου και του τσιγάρου που ποτέ δεν λείπει από τα δυο της χέρια. Αποτέλεσε σύμβολο ελπίδος για την χώρα της σε μελανούς καιρούς αφού γεννήθηκε την επόμενη μέρα από την κατάκτηση της χώρας από τους Ναζί.

Ο εκσυγχρονισμός που έφερε η γέννησή της

Η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας γεννήθηκε ως πριγκίπισσα Μαργαρίτα, Αλεξανδρινή, Θόρχιλντουρ, Ίνγκριντ της Δανίας στις 16 Απριλίου 1940. Μία εβδομάδα πριν οι Ναζί εισέβαλαν στην Δανία και επέβαλαν την κατοχή τους στην χώρα. Ήταν μεγαλύτερο παιδί του Φρειδερίκου Θ΄ της Δανίας και της Ίνγκριντ της Σουηδίας και ανήκει στον Οίκο του Γλύξμπουργκ. Έτσι, αποδεικνύεται και η συγγένειά της με τον τέως Βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνο, ενώ συνδέονται και μέσω της γυναίκας του Βασίλισσας Άννας- Μαρίας που είναι αδερφή της Βασίλισσας Μαργαρίτας.

Ονομάστηκε Margrethe από την αείμνηστη γιαγιά της πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Σουηδίας, Αλεξανδρινή από την πατρική γιαγιά της, Βασίλισσα Αλεξανδρινή και Ίγκριντ από τη μητέρα της. Δεδομένου ότι ο παππούς της από τον πατέρα της ήταν επίσης βασιλιάς της Ισλανδίας, της δόθηκε και το ισλανδικό όνομα Θόρχιλντουρ.

Η τότε νομοθεσία της Δανίας επέβαλε την διαδοχή του θρόνου μόνο από τα αρσενικά μέλη της βασιλικής οικογενείας. Ο πατέρας της όμως Φρειδερίκος Θ’ το 1953 προχώρησε σε μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για την εποχή αλλάζοντας τον νόμο επιτρέποντας στις γυναίκες να γίνουν βασίλισσες. Κάπως έτσι, η νεαρή τότε πριγκίπισσα έφερε εκσυγχρονισμούς στο κράτος και άνοιξε ο δρόμος της προς τον θρόνο.

Εικοσιένα χρόνια αργότερα διαδέχθηκε τον πατέρα της μετά τον θάνατό του στις 14 Ιανουαρίου 1972. Με την άνοδό της, έγινε η πρώτη γυναίκα μονάρχης της Δανίας μετά τη Μαργαρίτα Α’, ηγεμόνα των σκανδιναβικών βασιλείων το 1375-1412. Το 1967 παντρεύτηκε τον Henri de Laborde de Monpezat, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους: τον διάδοχο Frederik και τον πρίγκιπα Joachim.

Σπουδές και ενδιαφέροντα

Η Βασίλισσα Μαργαρίτα από μικρή διέθετε μία τεράστια αγάπη για την ιστορία και την αρχαιολογία. Το έντονο αρχαιολογικό της πάθος απέκτησε μεγάλη φήμη και συμμετείχε σε πολλές ανασκαφές στην Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Δανία και τη Νότια Αμερική. Μία αγάπη που κληρονόμησε και μοιράστηκε με τον παππού της Γουσταύο Αδόλφο Ε’ της Σουηδίας, με τον οποίο πέρασε ανακαλύπτοντας αρχαία αντικείμενα κοντά στην Ετρουρία το 1962.

Επιπλέον, σπούδασε στο ιδιωτικό σχολείο N. Zahle’s School στην Κοπεγχάγη, από το οποίο αποφοίτησε το 1959. Πέρασε ένα χρόνο στο North Foreland Lodge, ένα οικοτροφείο για κορίτσια στο Hampshire της Αγγλίας. Αργότερα υπακούοντας το πάθος της σπούδασε προϊστορική αρχαιολογία στο Girton College, Cambridge, κατά τη διάρκεια του 1960-1961.

Στην συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Aarhus μεταξύ 1961 και 1962, παρακολούθησε τη Σορβόννη το 1963 και φοίτησε στο London School of Economics το 1965. Είναι μέλος της Εταιρείας Αρχαιοτήτων του Λονδίνου. Δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών μιλά άπταιστα Δανικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Σουηδικά και Γερμανικά και έχει περιορισμένη γνώση των Φερόε.

Παντρεύτηκε Γάλλο γραμματέα

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο, γνώρισε τον Γάλλο διπλωμάτη, Henri-Marie-Jean-André de Laborde de Monpezat, ο οποίος ήταν γραμματέας της αντιπροσωπείας στην πρεσβεία της Γαλλίας στο Λονδίνο. Πολύ γρήγορα αρραβωνιάστηκε και έγινε γνωστός ο επικείμενος γάμος τους στις 5 Οκτωβρίου 1966.

Παντρεύτηκαν εννέα μήνες μετά στις 10 Ιουνίου 1967, στην εκκλησία Holmen στην Κοπεγχάγη και η γαμήλια δεξίωση έγινε στο παλάτι Fredensborg. Ο άλλοτε γραμματέας της γαλλικής πρεσβείας έγινε η «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπας Henrik της Δανίας» λόγω της νέας του θέσης ως συζύγου του υποτιθέμενου διαδόχου του δανικού θρόνου. Έμειναν παντρεμένοι για περισσότερα από πενήντα χρόνια, μέχρι τον θάνατό του στις 13 Φεβρουαρίου 2018.

Το πρώτο του παιδί ήρθε στον κόσμο στις 26 Μαΐου 1968, ήταν ο πρίγκιπας Φρειδερίκος. Κατά παράδοση, οι Δανοί βασιλιάδες ονομάζονταν εναλλακτικά είτε Φρειδερίκος είτε Χριστιανός. Αυτό επέλεξε να διατηρήσει και η Βασίλισσα Μαργαρίτα για να αποδείξει πως είναι καλή χριστιανή και έτσι ονόμασε τον μεγαλύτερο γιο της Φρειδερίκο. Την επόμενη χρονιά γέννησε και ένα δεύτερο παιδί, που ονομάστηκε Ιωακείμ, γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1969.

«Η βοήθεια του Θεού, η αγάπη του λαού, η δύναμη της Δανίας»

Η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα έγινε βασίλισσα στις 15 Ιανουαρίου 1972. Ήταν μόλις 31 έτους. Μία διαδοχή που ήρθε πολύ ξαφνικά καθώς ο πατέρας της Βασιλιάς Φρειδερίκος δεν αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας. Ωστόσο, αφού εκφώνησε την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του στο Έθνος κατά την αλλαγή του έτους, αρρώστησε και πέθανε 14 ημέρες αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου 1972.

Έτσι έκανε την κόρη του την πρώτη γυναίκα βασίλισσα της Δανίας. Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ παραιτήθηκε από όλους τους προηγούμενους τίτλους του μονάρχη εκτός από τον τίτλο στη Δανία, εξ ου και το επιφώνημα που την έχρισε «Με τη χάρη του Θεού, βασίλισσα της Δανίας». Η νέα βασίλισσα επέλεξε το σύνθημα: «Η βοήθεια του Θεού, η αγάπη του λαού, η δύναμη της Δανίας».

Η πρώτη της ομιλία προς τον λαό, η ξεκίνησε με τον πρόλογο: «Ο αγαπημένος μου πατέρας, ο Βασιλιάς μας, πέθανε. Το έργο που είχε ο πατέρας μου για σχεδόν 25 χρόνια στηρίζεται τώρα στους ώμους μου. Προσεύχομαι στον Θεό να μου δώσει βοήθεια και δύναμη να κουβαλήσω τη βαριά κληρονομιά. Είθε να μου δοθεί και η εμπιστοσύνη που δόθηκε στον πατέρα μου». Τα χρόνια που κυβερνά έχει γίνει μία ιδιαιτέρως αγαπητή μονάρχης και έχει ανεβάσει την εκτίμηση του λαού για την βασιλεία σε επίπεδα που δεν είχα σημειωθεί ποτέ πριν.

Καταξιωμένη ζωγράφος και σχεδιάστρια 

Επίσημες κατοικίες της βασίλισσας είναι το παλάτι Amalienborg στην Κοπεγχάγη και το Fredensborg Palace. Οι καλοκαιρινές της κατοικίες είναι το παλάτι Marselisborg και το παλάτι Gråsten, το πρώην σπίτι της μητέρας της, βασίλισσας Ingrid, η οποία πέθανε το 2000.

Η Βασίλισσα Μαργαρίτα είναι μια καταξιωμένη ζωγράφος και έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις τέχνης όλα αυτά τα χρόνια. Με το ψευδώνυμο Ingahild Grathmer έκανε εικονογραφήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τις δανικές εκδόσεις του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”, τις οποίες ενθάρρυναν να εικονογραφήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Όταν τις έστειλε στον J. R. R. Tolkien, ο συγγραφέας εντυπωσιάστηκε από την ομοιότητα των σχεδίων της με το δικό του στυλ. Τα σχέδια της επανασχεδιάστηκαν από τον Βρετανό καλλιτέχνη Eric Fraser για την αγγλική έκδοση του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1977 και επανεκδόθηκε το 2002.  Το 2000, εικονογράφησε την ποιητική συλλογή Cantabile του συζύγου της πρίγκιπα Henrik.

Μια άλλη δεξιότητα που κατέχει είναι η σχεδίαση κοστουμιών. Μάλιστα, έχει σχεδιάσει τα κοστούμια για την παραγωγή του “A Folk Tale” του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας και για την ταινία του 2009 του Peter Flinth, “The Wild Swans”. Σχεδιάζει επίσης τα δικά της ρούχα και είναι γνωστή για τις πολύχρωμες και ενίοτε εκκεντρικές ενδυματολογικές της επιλογές. Επίσης, επιλέγει σχέδια από τον πρώην σχεδιαστή Pierre Balmain Erik Mortensen, τον Jørgen Bender και την Birgitte Taulow. Τόσο καλή αίσθηση του στυλ και τις μόδας που διαθέτει οδήγησαν την βρετανική Vogue να δημοσίευσε ένα άρθρο για τα 80α γενέθλιά της, που την αποκαλούσε «Μια αφανής ηρωίδα στυλ».

Μανιώδης καπνίστρια με πολλά προβλήματα υγειάς

Μία κακή συνήθεια που έχει η Βασίλισσα είναι το κάπνισμα και έχει γίνει γνωστή για τη συνήθειά της να καπνίζει ακόμη και σε δημόσιες εμφανίσεις σε σημείο που την αποκαλούσαν “βασίλισσα τασάκι”. Προκάλεσε τόσο πολύ με αυτή την κίνηση που στις 23 Νοεμβρίου 2006, η δανική εφημερίδα B.T. δημοσίευσε μια ανακοίνωση από τη Βασιλική Αυλή που γνωστοποιούσε πως η βασίλισσα στο εξής θα καπνίζει μόνο ιδιωτικά.

Η βασίλισσα ανά τα χρόνια αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας. Από την δεκαετία του 1990 και μέχρι το 2000, χειρουργήθηκε αρκετές φορές στο δεξί της γόνατο λόγω τραυματισμών και οστεοαρθρίτιδας. Το 1994, υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που επιτυχή κατάληξη και η βασίλισσα ανέρρωσε πλήρως.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2022, ο Βασιλικός Οίκος της Δανίας αποκάλυψε σε δελτίο τύπου ότι η Βασίλισσα είχε προσβληθεί από τον COVID-19.  Στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, ο Βασιλικός Οίκος της Δανίας αποκάλυψε για μία ακόμη φορά σε δελτίο τύπου ότι η Βασίλισσα είχε προσβληθεί ξανά από τον COVID-19, αφού παρευρέθηκε στην κηδεία της Ελισάβετ Β, τρίτης ξαδέρφης της, στο Λονδίνο. Έφυγε από την απομόνωση στο σπίτι στις 26 Σεπτεμβρίου και ανέλαβε αμέσως τα επίσημα καθήκοντά της, δηλώνοντας ότι ένιωθε καλά.

Σχετικά άρθρα