Κέικ γκρέιπφουτ με γιαούρτι: Το φρούτο που περιέχει 6 θρεπτικά συστατικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προωθεί την απώλεια βάρους

Υλικά:

  • 1-1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 κ. σ. τριμμένο ξύσμα γκρέιπφρουτ
  • 1 φλ. απλό γιαούρτι χωρίς λιπαρά
  • 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ. γλ. αλάτι
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. μέλι
  • 1/2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 φλ. λάδι

Για γαρνιτούρα:

  • 1/2 φλ. ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
  • 2 με 3 κ. γλ. χυμό γκρέιπφρουτ
  • Ροδέλες γκρέιπφρουτ και φρέσκα φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C
  2. Χτυπάτε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά
  3. Συνδυάστε και τα επόμενα 7 υλικά ανακατεύοντάς τα καλά
  4. Σταδιακά ανακατεύετε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα γιαουρτιού και μετά ρίχνετε σε ένα στρογγυλό ταψί επικαλυμμένο με λίγο βούτυρο για να μην κολλήσει το κέικ
  5. Ψήστε για 25-30 λεπτά και αφήστε να κρυώσει

Για την γαρνιτούρα:

  1. Ανακατέψτε τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής με αρκετό χυμό γκρέιπφρουτ για να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή
  2. Περιχύστε το γλάσο πάνω από το κέικ που κρύωσε
  3. Από πάνω τοποθετήστε τις ροδέλες γκρέιπφρουτ και τα φύλλα δυόσμου

Οφέλη

Λίγο έξω από τις συνηθισμένες εκδοχές κέικ βρίσκεται αυτό το κέικ με γκρέιπφουτ και γιαούρτι, δροσιστικό και λίγο όξινο αλλά πάντα γλυκό που συνοδεύει υπέροχα τον καφέ ή τα γεύματά μας. Είναι μία υγιεινή επιλογή και ένα κομμάτι μας προσφέρει μόνο 187 θερμίδες, 6 γρ. λιπαρών -μόλις 1 γρ. κορεσμένα- 30 γρ. υδατανθράκων, 17 γρ. σακχάρων, 1 γρ. φυτικών ινών, 4 γρ. πρωτεΐνης.

Το γκρέιπφρουτ με την έντονη, ζουμερή υφή του μας έρχεται κατευθείαν από την Καραϊβική και είναι μια διασταύρωση ενός γλυκού πορτοκαλιού και ενός μεγάλου εσπεριδοειδούς που ονομάζεται pomelo. Παρ’ όλο που αποτελείται κυρίως από νερό, είναι μια πολύ υγιεινή τροφή που συγκεντρώνει υψηλά επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών. Συνοπτικά αναφέρουμε τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει:

  • Βιταμίνη Α: Αρχικά, συναντάμε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α ή βήτα καροτίνης, αφού ένα ολόκληρο γκρέιπφρουτ μπορεί να προσφέρει πάνω από το 50% των αναγκών του οργανισμού μας. Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην προστασία από τη φλεγμονή.
  • Βιταμίνη C: Το γκρέιπφρουτ, όπως το πορτοκάλι και άλλα εσπεριδοειδή, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ένα μέτριο γκρέιπφρουτ μας παρέχει το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, η οποία ας μην ξεχνάμε πως είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.
  • Βιταμίνη Β1: Αλλιώς γνωστή ως θειαμίνη είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό, που δεν μπορεί να παραχθεί φυσικά στον οργανισμό. Βρίσκεται στα τρόφιμα και κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής ή φάρμακο. Η θειαμίνη απαιτείται για ορισμένες μεταβολικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης της γλυκόζης και των αμινοξέων.
  • Κάλιο: Πρόκειται για ένα μέταλλο που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα. Το να έχετε τη σωστή ποσότητα καλίου στη διατροφή σας βοηθά στη διατήρηση της υγείας σας, επομένως είναι σημαντικό να τρώτε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο.
  • Φολικό οξύ: Ονομάζεται αλλιώς και βιταμίνη Β9, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αναιμίας που προκαλείται από ανεπάρκεια φολικού οξέος. Το φολικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης ως συμπλήρωμα από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη μείωση του κινδύνου ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στο μωρό.
  • Μαγνήσιο: Aπαιτείται για την παραγωγή ενέργειας, την οξειδωτική φωσφορυλίωση και τη γλυκόλυση. Συμβάλλει στη δομική ανάπτυξη των οστών και απαιτείται για τη σύνθεση του DNA, του RNA και άλλων ουσιών του οργανισμού. Συμμετέχει στην ενεργό μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου μέσω των κυτταρικών μεμβρανών, μια διαδικασία που είναι σημαντική για την αγωγιμότητα των νευρικών παλμών, τη σύσπαση των μυών και τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Προωθεί την εύκολη απώλεια βάρους

Το γκρέιπφρουτ είναι μια τροφή φιλική προς την απώλεια βάρους καθώς έχει πολλές ιδιότητες που συνδέονται με την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Αυτό βοηθά στον γρήγορο κορεσμό και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Επιπλέον, το γεγονός πως περιέχει λίγες θερμίδες αλλά πολύ νερό, το οποίο είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που είναι γνωστό ότι βοηθά στην απώλεια βάρους.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει αποδείξεις μείωσης βάρους που σχετίζονται με την κατανάλωση γκρέιπφρουτ. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μειωμένους πόντους στο μέγεθος της μέσης όταν κατανάλωναν γκρέιπφρουτ καθημερινά με τα γεύματά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το γκρέιπφρουτ θα προκαλέσει απώλεια βάρους από μόνο του, αλλά η προσθήκη του σε μια ήδη ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό

Ήδη, αναφέραμε πως το γκρέιπφρουτ είναι πολύτιμο για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα κύτταρα σας από επιβλαβή βακτήρια και ιούς, καθώς θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ακόμη, πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στο γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι ωφελούν την ανοσία, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από φλεγμονές και πολλές μολυσματικές ασθένειες. Το γκρέιπφρουτ παρέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών Β, ψευδάργυρου, χαλκού και σιδήρου που συνεργάζονται για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Αυξάνει την απορρόφηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό

Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα σας σταματούν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη. Είναι όμως μία αναγκαία ουσία που συμμετέχει σε πολλές πτυχές του μεταβολισμού σας, αλλά είναι πιο κοινά γνωστό για τον ρόλο του στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί τελικά σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, δύο πρωταρχικούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει την ικανότητα να μειώσει την πιθανότητα να γίνετε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη.

Μειώνει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά και καρδιακών προβλημάτων

Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αποκτήσετε πέτρες στα νεφρά, οι οποίες προκύπτουν από τη συσσώρευση άχρηστων υλικών στα νεφρά. Οι μεγαλύτερες πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνο.

Ο πιο κοινός τύπος πέτρας στα νεφρά είναι οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου. Το κιτρικό οξύ, ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται στο γκρέιπφρουτ, μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή τους δεσμεύοντας το ασβέστιο στα νεφρά σας και απομακρύνοντάς το από το σώμα σας. Παράλληλα, τον όγκο και το pH των ούρων σας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που είναι λιγότερο ευνοϊκό για το σχηματισμό πέτρες στα νεφρά.

Επιπροσθέτως, η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ θεωρείται ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Σε μια μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν γκρέιπφρουτ 3 φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της μελέτης. Έδειξαν επίσης βελτιώσεις στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της “κακής” χοληστερόλης.

Συνολικά, πολλοί οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η συμπερίληψη φρούτων πλούσιων σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως το γκρέιπφρουτ ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής βοηθά στην προστασία από καταστάσεις όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Σχετικά άρθρα