Πώς μπορείς βάλεις σωστά τα έπιπλά σου και να αξιοποιήσεις τα κενά σημεία του σπιτιού σου;

Τον χειμώνα περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι μας και είναι λογικό να προσέχουμε πράγματα που άλλοτε δεν θα δίναμε όπως μία άδεια γωνία στο καθιστικό. Ένα κενό σημείο στην βιβλιοθήκη σου ή ο άδειος τοίχος στον διάδρομο μπορούν να γίνουν μικρές οάσεις διακόσμησης και υψηλής αισθητικής που θα ανανεώσουν τον χώρο σου χωρίς να προσπαθήσεις πολύ ή να κάνεις περιττά έξοδα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη σου όλες τις πληροφορίες που σου δίνει το σπίτι σου.

 

Αξιοποίησε σωστά τις αναλογίες του χώρου

Δες το σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα και κάθε χώρο του σπιτιού σου ως ένα γεωμετρικό σχέδιο για το οποίο πρέπει να γνωρίζεις ακριβώς τις αναλογίες του για να τον αξιοποιήσεις σωστά και κυρίως λειτουργικά. Εξισορρόπησε το ύψος, το πλάτος και το μήκος. Οι αναλογίες των θυρών και των παραθύρων έχουν σημασία και αν για παράδειγμα είναι μικρά συγκριτικά με τον χώρο τότε οι καθρέφτες γύρω τους θα τα κάνει να μοιάζουν μεγαλύτερα, χωρίς να επιβαρύνει την ατμόσφαιρά δίνοντας βάση στην αρχιτεκτονική και ύψος στον χώρο.

Γενικά να θυμάσαι πως οι κάθετες γραμμές -βλέπε καθρέφτης- δίνουν ύψος και οι οριζόντιες -βλέπε γείσο σε έναν τοίχο- δίνουν πλάτος. Όλα είναι θέμα αρχιτεκτονικής κατασκευής για να ξέρεις να τονίσεις τα δυνατά σημεία και να μειώσεις την ανισορροπία για μία ομοιόμορφη ατμόσφαιρα.

Τι γίνεται με τα διαχωριστικά;

Με τον όρο “διαχωριστικά” δεν εννοούμε τους τοίχους που δημιουργούν προκαθορισμένα όρια στην διαρρύθμιση του σπιτιού σου αλλά θα τεχνικά διαχωριστικά που μπορείς να προσθέσεις για να διαχωρίσεις έναν χώρο και να φτιάξεις έναν καινούριο και ας μην υπήρχε πριν. Παλαιότερα την αίσθηση των ορίων σε ενιαίους χώρους την έδιναν μερικά έπιπλα τοποθετημένα σε συγκεκριμένες γωνίες όπως οι καρέκλες που ήταν διασκορπισμένες μέσα στο σπίτι.

Τώρα ένας πιο σύγχρονος και καλαίσθητος διαχωρισμός μπορεί να επιτευχθεί με ένα περίτεχνο παραβάν στο σημείο που θέλεις να ορίσεις  ή με την διαφορετική τοποθέτηση των επίπλων που ήδη έχεις και στον χώρο που είναι χωρίς να τα διασκορπίζεις μέσα στο σπίτι “κουράζοντας” το μάτι.

Παραδείγματος χάρην, ένα χαλί μπορεί πολύ άνετα να δημιουργήσει νοητά όρια αλλάζοντάς του θέση γεμίζοντας κενές γωνίες στους χώρους σου, ενώ ο καναπές μπορεί να τοποθετηθεί με την πλάτη στον απέναντι χώρο σφραγίζοντας την αρχή και το τέλος του σαλονιού. Μπορείς να γεμίσεις τα άδεια σημεία τριγύρω με ένα τραπεζάκι τύπου κονσόλα ή ένα φωτιστικό δαπέδου.

Λάβε υπόψη σου τα χρώματα και τις υφές

Χωρίς αυτά τα δύο δεν πας πουθενά. Οι αποχρώσεις σκούρες ή ανοιχτές που έχεις επιλέξει, οι υφές των υφασμάτων και οι τονικότητες μπορούν να κάνουν έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος ή μικρότερος, άρα και να επαναπροσδιορίσουν ποια είναι τα σημεία που χρήζουν διακόσμησης.

Οι αποχρώσεις του φωτεινού κίτρινου στους τοίχους που έχει επίστρωση λάκας μπορούν κάνουν τον σπίτι φωτεινό κάνοντάς σε αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στον ήλιο. Σε συνδυασμό με λινά υφάσματα και μερικές λεπτομέρειες άλλων γήινων αποχρώσεων θα σου δώσουν μία πιο ζεστή και οικεία αίσθηση. Οποιαδήποτε προσέγγιση και αν επιλέξεις θα πρέπει στην συνέχεια να κινηθείς βάσει των δεσμεύσεων που σου δημιουργεί.

Κρέμασε φωτογραφίες και κάδρα στους τοίχους που φαίνονται άδειοι, αλλά εάν έχεις ψηλά ταβάνια φτιάξε ένα κολάζ από αυτές σε συγκεκριμένο σημείο και μην τις διασκορπίζεις. Για πιο διαχρονική αισθητική ανάμιξε παλιά και νέα, κομμάτια μαζί με τις ζωγραφιές των παιδιών σου. Επιπλέον, μπορείς να βρεις παλιά υφάσματα και να τα κρεμάσεις στον τοίχο.

Βρες τις κατάλληλες κουρτίνες

Οι κουρτίνες είναι εκείνες που φιλτράρουν τον χώρο, καθορίζουν το μέσα από το έξω και γεμίζουν και οριζόντια έναν χώρο. Ανάλογα με τον χώρο σου και την εποχή πρέπει να επιλέξεις το κατάλληλο ύφασμα και την απόχρωση. Τον χειμώνα που το κρύο είναι παντού έξω φρόντισε στο σπίτι να περιορίσεις τις ψυχρές αποχρώσεις και στέψε την προσοχή σου στα ζεστά χρώματα. Και αυτό σημασία ειδικά στις κουρτίνες γιατί βρίσκονται σε πολλά σημεία στου σπιτιού και καθορίζουν ένα γενικότερο πλαίσιο γύρω από τα παράθυρα.

Εν τέλει, όλα έχουν να κάνουμε τους φωτισμούς, τα μαξιλάρια και τα χαλιά. Τα πιο πλούσια χρώματα είναι υπέροχα αυτή την εποχή του χρόνου, όπως και το βελούδο, το μαλλί, η τσόχα, το κασμίρι. Μην ανησυχείς για την υπερβολική επένδυση επειδή νομίζεις πως δεν θα μπορέσεις να την προσαρμόσεις σε άλλες εποχές του χρόνου. Με μερικές μικρές αλλαγές όλα γίνονται. Αλλά επειδή μιλάμε για ένα λίγο πιο βαρύ διακοσμητικό στυλ μην προσπαθήσεις να γεμίσεις κάθε άδεια γωνιά του χώρου σου για να μην επιβαρύνεις και την ατμόσφαιρα, χρειάζεται μέτρο.

Σχετικά άρθρα