Σαλάτα χειμωνιάτικη δροσιά με λάχανο, ρόδι και μήλο: Αυτοί είναι οι 5 λόγοι που η σαλάτα είναι απαραίτητη στο γεύμα μας!

Υλικά:

  • 150gr άσπρο λάχανο πολύ λεπτοκομμένο
  • 150 γραμμάρια κόκκινο λάχανο πολύ λεπτοκομμένο
  • 1 πράσινη λόλα κομμένη σε κομμάτια και πλυμένη
  • 4 κουταλιές της σούπας κάσιους ψημένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ακατέργαστο σουσάμι (αναποφλοίωτο)
  • 4 κουταλιές σούπας σπόρους ροδιού
  • 1 μεγάλο πράσινο μήλο ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρά ζάρια
  • 1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε βαρκούλες κυδωνάτο
  • 80gr ροκφόρ τριμμένο στο χοντρό τρίφτη

 Για την σως:

  • 4 κουταλιές σούπας οργανικό ξύδι Μήλου
  • 8 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το άσπρο λάχανο, το κόκκινο λάχανο, την σαλάτα λόλα και τη σως.
  2. Τοποθετούμε τη σαλάτα στα πιάτα και έπειτα προσθέτουμε με τη σειρά: πράσινο μήλο, ρόδι, κάσιους,  ροκφόρ, σουσάμι και τέλος το αβοκάντο.
  3. Σερβίρουμε με 2-3 κριτσίνια στο πλάι του πιάτου.

Οφέλη

Η σαλάτα είναι ένα δροσιστικό συνοδευτικό που ταιριάζει με όλα μας τα γεύματα, ενώ μπορεί να σταθεί και μόνη της ως γεύμα με τα κατάλληλα υλικά. Ωστόσο, πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο απαραίτητη η σαλάτα στην διατροφή μας και γιατί πρέπει να την φτιάχνουμε με διαφορετικά λαχανικά κάθε φορά; Εκτός από το πλήθος θρεπτικών συστατικών που αναμφίβολα μας προσφέρει υπάρχουν και άλλοι 5 λόγοι που καθιστούν την σαλάτα απαραίτητη στα γεύματά μας.

Ποιοι είναι οι 5 λόγοι;

Η σαλάτα μπορεί να περιέχει πολλά συστατικά διαφορετικά κάθε φορά και καλό είναι να είναι όλα στην εποχή τους για να αποφευχθεί η κατανάλωση χημικών που προστίθενται για να μεγαλώσει το φυτό εκτός των φυσιολογικών συνθηκών του. Έτσι, τον χειμώνα προτιμούμε τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το μαρούλι ή εκείνα που προέρχονται από ρίζες όπως το παντζάρι ή το καρότο.

Μάλιστα, τα υψηλά επίπεδα νερού που βρίσκονται στα λαχανικά βελτιώνουν την ενυδάτωση στο σώμα μας, η οποία είναι απαραίτητη για τον νεανικό τόνο του δέρματος και τις διάφορες βασικές σωματικές λειτουργίες.

1. Πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς στα φύλλα περικλείονται όλοι οι μηχανισμοί που συλλαμβάνουν το φως που μετατρέπουν σε ενέργεια των φυτών. Τα χόρτα της σαλάτας περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά, ενώ τα φυλλώδη λαχανικά είναι μια καλή επιλογή για μια υγιεινή διατροφή επειδή δεν περιέχουν χοληστερόλη και είναι φυσικά χαμηλά σε θερμίδες και νάτριο.

  • Οι φυτικές τους ίνες και η τακτική κατανάλωσή τους έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία αφού:
  • Βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης
  • Ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα
  • Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση υγιούς βάρους
  • Ομαλοποιούνται οι κινήσεις του εντέρου και προλαμβάνεται η νόσος του εντέρου
  • Μειώνεται η υποτροπή και προλαμβάνονται ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου

2. Υποστήριξη της καρδιάς

Σύμφωνα με ένα άρθρο στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ: “Μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου, να μειώσει τον κίνδυνο οφθαλμικών και πεπτικών προβλημάτων και να έχει θετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της όρεξης”.

Το μαρούλι Romaine για παράδειγμα περιέχει δύο βασικά θρεπτικά συστατικά σε σημαντικά επίπεδα που βοηθούν στην προστασία του καρδιακού μυός: φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη του εγκεφαλικού και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μια ποικιλία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σε όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά χρώματα. Το να τα συνδυάσουμε σε μία σαλάτα είναι και εύκολο και νόστιμο με βιταμίνες και μέταλλα, η κατανάλωση μιας σαλάτας την ημέρα θα αυξήσει επίσης το επίπεδο των ισχυρών αντιοξειδωτικών στο αίμα.

Τα καροτενοειδή είναι μια κατηγορία ενώσεων που συντίθενται από τις κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες χρωστικές των φυτών. Αυτό περιλαμβάνει τη βιταμίνη Α και όλες τις ποικίλες ενώσεις της: βήτα-καροτίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Όλα αυτά έχουν τεκμηριωμένα θετικά αποτελέσματα, συν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη στο σώμα.

3. Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους

Η κατανάλωση μιας σαλάτας με πολλά λαχανικά θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε χορτάτοι πιο γρήγορα, καταναλώνοντας παράλληλα λιγότερες θερμίδες από ό,τι θα μπορούσατε όταν ένα γεύμα σερβίρεται χωρίς αυτό το ορεκτικό. Όσο περισσότερα ωμά λαχανικά μπορείτε να ενσωματώσετε στη σαλάτα σας, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα πιθανά θετικά αποτελέσματα.

4. Βοηθά στην πρόσληψη υγειών λιπαρών

Αυτό κυρίως γίνεται με την προσθήκη σπόρων στην σαλάτα όπως είναι τα κάσιους ή το σουσάμι που περιέχονται και στην χειμωνιάτικη σαλάτα μας. Προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας ανάμεικτους ωμούς ή καβουρδισμένους σπόρους όπως κολοκύθα, σουσάμι, ηλίανθο και αλεσμένο λινάρι ή chia για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη καλών λιπαρών.

Επιπλέον, το να κόψετε ένα τέταρτο από ένα αβοκάντο και να το προσθέσετε στα χόρτα σας θα σας δώσει ώθηση και ενέργεια για όλη την μέρα σου. Αυτές οι τροφές βοηθούν επίσης το σώμα να απορροφήσει όλες τις προστατευτικές ενώσεις, τα φυτοχημικά και τη λουτεΐνη.

5. Χτίζετε γερά οστά

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ έχουν συνδεθεί με χαμηλή οστική πυκνότητα στις γυναίκες. Για υγιή ανάπτυξη των οστών, μια συνιστώμενη πλήρης ημερήσια μερίδα μπορεί να βρεθεί σε μόλις 1 φλιτζάνι λαχανικών που έχουν πλούσιες ποσότητες βιταμίνης Κ μπορούν να ενισχύσουν τα οστά και να μειώσουν τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με αυτά.

 

Σχετικά άρθρα